TRENDY DECORATIES DOEN DE CONSUMENT WATERTANDEN
Voor patissiers, chocolatiers en ijsbereiders is tegenwoordig een creatief en vooral uitgebreid gamma aan decoraties op de markt. Fabrikanten zijn continu op zoek naar nieuwe ideeën om elk door u afgewerkt product die meerwaarde te geven die de consument zoekt. Hiermee creëert u trendy ambachtelijke creaties voor elke gelegenheid. In de assortimenten van diverse aanbieders signaleren we zowel dagelijks bruikbare als thematische versieringen in chocolade, marsepein, suiker en eetbaar papier, én niet-eetbare varianten in kunststof.
WAAIER AAN GRONDSTOFFEN

Chocolade geniet voorkeur
Hoewel er in ingrediënten volop keuze is, krijgt chocolade toch de hoofdrol qua volume. Deze decoraties zijn beschikbaar in allerlei vormen: artisanaal uitziende figuurtjes, bloemen en blaadjes, breekstukken, bollen, krullen, rondjes, plaatjes en strooisel. Nieuw is strooisel dat in de mond smelt en vervolgens begint te knetteren; extra verrassend. Om een product een trendy toets te geven, zijn dan weer vooral pastelkleurige en uitgesneden vormen, parels en gestileerde bloemen aangewezen. Stempels en geometrische vormen zijn bij uitstek geschikt om u te onderscheiden. Naast de standaarddecoraties in de verschillende formaten en materies, is het bij sommige leveranciers ook mogelijk om gepersonaliseerde chocolaatjes te bestellen. Dit zijn als het ware eetbare visitekaartjes. Naast de keuze in chocolade - donkere, witte of melk - kan ook het aantal kleuren en de gedrukte kleur zelf worden bepaald. Dit maakt gepersonaliseerde decoraties uniek.

EETBAAR PAPIER IN DE LIFT
Na chocolade zijn decoraties van suiker en marsepein favoriet. Suikerdecoraties zijn er in alle verschijningsvormen: taartbanden, figuurtjes, suikerschijven, strooisel ... In marsepein worden vooral bloemen en blaadjes, piepkleine en grotere figuurtjes gemaakt. Wel is het zo dat hostiepapier steeds meer veld wint. Dit biedt dan ook tal van voordelen: suiker- en glutenvrij én budgetvriendelijk. Bovenal zijn deze decoraties goed bestand tegen hoge temperaturen; een troef bij het vervoer. Van ouwelpapier worden bloemen en blaadjes gemaakt, voorbedrukte plaatjes en wimpels voor specifieke gelegenheden. Eetbaar papier heeft een zeer korte, eenvoudige ingrediëntenlijst met ‘clean label’-visie. Hostie- en ook suikervellen zijn verder nog een succesverhaal in combinatie met een foodprinter en eetbare inkt. Ideaal voor wie een foto of gepersonaliseerde afbeelding op zijn ambachtelijke creatie wil zetten, bijvoorbeeld. De overige gebruikte grondstoffen geschikt voor decoraties zijn rolfondant in diverse kleuren, jelly in blokjes of figuurtjes die vooral een jeugdig publiek aanspreken, en ook wel kunstige figuurtjes uit dragant of suikerdeeg.

DAGELIJKSE EN VERRASSENDE THEMA’S
Leveranciers innoveren en zorgen voor een constante aanvoer van nieuwigheden. De standaardversieringen zijn het hele jaar door te gebruiken. Het zijn universele decoraties, beschikbaar in diverse smaken, materies en kleuren. Daarnaast zijn er ook alternatieven voor bijzondere gelegenheden, zoals geboorte en huwelijk. Voor verjaardagen is er ook een groot gamma. Specifiekere thema’s zijn vooral carnaval en Valentijn. Carnaval brengt een bonte mix van kleuren in uw etalage en toonbank. Het Valentijn-assortiment mikt met hartjes, kussende lippen en rozerode tinten op een romantische doelgroep. Pasen vertaalt zich voornamelijk in eitjes, vlak of in 3D, konijntjes en kuikentjes. Voor Moeder- en Vaderdag worden alle registers opengetrokken, van traditionele tot grappige accessoires. De laatste twee jaren zijn de thema’s communie/lentefeest en voetbal wat naar de achtergrond geschoven, maar daar komt vanaf nu wel verandering in. In het najaar raakt het decoratiegebeuren pas goed op dreef. We beginnen met herfst en Halloween, gevolgd door Sinterklaas en eindigen met Kerstmis/eindejaar als apotheose.
Opvallende decoraties in 3D en reliëf weten de consument te bekoren

HEDENDAAGSE TRENDS
Opvallende kleuren
Decoraties zijn beschikbaar in een grote waaier aan kleuren. Pastels zijn een hit. Daarnaast bezorgen metallics zoals goud, zilver en brons banket en chocoladecreaties een instant gevoel van luxe. Ze trekken in ieder geval zeker de aandacht. Speciaal om chocolade op te smukken zijn er cacaobotergebaseerde kleuren. Ze worden direct aangebracht met een borstel, of vermengd met chocolade en aangebracht met een airbrush voor een fluwelig effect. Ze zijn er in verschillende tinten roze-rood, blauw, grijs, wit, groen ... Ook gedrageerde producten krijgen cachet met een parelmoer accentje met de airbrush. Metaalpoeders worden gebruikt om chocoladebloesems en koffiebonen extra allure te geven.
Pastel- of herfsttinten en luxueuze metaalpoedertonen gaan vlot
over de toonbank


(IBC Belgium)
Kleurstof
Sinds mei 2019 ligt de kwestie bij de Europese Commissie om de witte kleurstof E171 (titaniumdioxide) niet langer te gebruiken in voeding. Hoewel de beslissing hierover nog niet genomen werd, bannen heel wat merken de kleurstof nu al zoveel mogelijk uit hun gamma. De R&D-afdelingen ontwikkelen ondertussen alternatieven voor de witte opdruk.
Duurzaam en vegan
Duurzaam geproduceerde chocolade komt er op vraag van de consument, en dit wordt doorgetrokken in de decoraties. Sommige soorten donkere chocolade zijn vegan en ook de bedrukking kan volledig plantaardig worden gemaakt. De verdere ontwikkeling voor deze markt staat zeker op de agenda.
TIPS
- Keuzestress? Hoeveel verschillende decoraties u in huis haalt, hangt af van uw persoonlijke voorkeur. U kent uw clientèle het best en weet wat er vlot over de toonbank gaat. Maar het loont zeker ook om decoraties te gebruiken die indruisen tegen wat de eindklant gewoon is. Verrassende effecten worden sterk geapprecieerd.
- Aantal per gebak: kies het aantal decoraties in verhouding tot de grootte van het product. Op een eenpersoonsgebakje volstaat één decoratie. Voor een 4-6-persoonstaart is één grote decoratie of een 3-tal kleinere aangewezen. Een oneven aantal is gangbaar.
- Allround: de meeste decoraties passen zowel op eenpersoonsgebakjes als bij grotere desserts. Dat hoeven niet per se standaard biscuittaarten te zijn; ijstaarten of wafels en donuts kunnen ook wel versiering gebruiken.
- Smaakstrips tonen aan welk ingrediënt de boventoon voert. Deze praktische plaatjes informeren de consument.
- Inspiratie krijgt u van fabrikanten in hun catalogi en websites. Het is aan u om de voorbeelden over te nemen of er een eigen twist aan te geven.