Originekoffie, het complement voor chocolade
Unieke smaakeigenschappen samenbrengen

Waar de populariteit van koffie vroeger begon in de vorm van filterkoffie, transformeerde dit jaren later in automatische bonenmachines en nestelt zich dat vandaag in herkenbaar gegeerde koffiebonen. Specifiek betreft het originekoffies die afstammen van één regio en zo hun unieke smakenpalet verklaren. Net zoals bij originechocolade is originekoffie een deskundig bestudeerd product dat zelfs de kleinste fijnproever weet te bekoren.
Originekoffie vs. single estate
De combinatie van chocolade met een bakje koffie kan een schot in de roos betekenen. Tenminste als deze complementaire goederen elkaars niveau weten te evenaren. In dat opzicht gaat veelal de voorkeur uit naar originekoffies die door hun unieke smaakeigenschappen van fruit, noten, bloemen en kruiden een unieke melange vormen met het evenarende unicum aan smaken in chocolade. Koffie wordt net zoals wijn of chocolade innig geapprecieerd en geselecteerd door een publiek dat zich in deze karakteristieke smaken verdiept.
"'Plaats' krijgt een directe link met de smaak die koffie typeert, waar de smaak het resultaat vormt van de eigenschappen en samenstelling van de bodem"
H erkomst, weersomstandigheden en verwerking

De differentiatie tussen single origin- en single estate-koffiebonen situeert zich voornamelijk in de herkomst. Bij single origine-koffiebonen gaat het namelijk over bonen die afkomstig zijn van één gebied of één land, terwijl single estate-bonen afkomstig zijn van één plantage met één en dezelfde koffieboer. Het een is niet van een betere kwaliteit dan het ander: het draait voornamelijk om smaak en voorkeur. 'Plaats' krijgt een directe link met de smaak die de koffie typeert, waar de smaak het resultaat vormt van de eigenschappen en samenstelling van de bodem waarop de bonen vervaardigd worden. Daarnaast spelen ook de weersomstandigheden en de verwerkingsprocessen van de bonen een tekenende rol in de uiteindelijke smaak van het kopje zwarte goud dat je voorschotelt aan de consument.
Specialty koffiebranders
Naast smaak speelt er nog een tweede reden mee bij de keuze voor single origin- of single estate-koffiebonen: transparantie tussen koffiebrander en koffieboer. Specialtykoffiebranders kiezen bijvoorbeeld veeleer voor single estate-koffiebonen, vermits zij een nauwe samenwerking willen met de koffieboer, de plantages soms bezoeken en op een efficiënte manier op de hoogte gebracht willen worden van het hele proces dat de koffiebonen doorstaan.
Smaak is allesbepalend
Afhankelijk van de originekoffie die je wenst te combineren met een complementair goed als chocolade, dien je op zoek te gaan naar de unieke smaakeigenschappen die er bestaan. Sommige landen staan specifiek bekend om hun speciale koffiesmaken: daarbij staan onder meer Colombia, Ethiopië, Brazilië, Kenia en Indonesië bovenaan de lijst.

SMAAK PER LAND
– Colombia wordt getypeerd door een rijke smaak, een licht vleugje chocolade en is nootachtig.
– Ethiopië wordt getypeerd door een heldere, fruitige en bloemige smaak.
– Brazilië wordt gekenmerkt door een zoete smaak, en een lage zuurtegraad met een toets van gebrande amandel.
– Kenia wordt gekenmerkt door een intense en sterke smaak met een zekere aciditeit (bepaalde zuurtegraad).
– Indonesië wordt getypeerd door een kruidige, aardeachtige smaak, en staat bekend om zijn arabicakoffie.
Originekoffie valt dus te herkennen aan de smaak, alsook aan de geur. De kleur is geen criterium om je op te baseren, vermits deze enkel bepaald wordt door de branding en niet door de oorsprong.
Originechocolade
De gelijkenissen tussen originekoffie en originechocolade zijn op sommige vlakken treffend. Zowel de koffie- als de cacaoboon zijn een terroirproduct, waarvan de bodem en het klimaat een cruciale rol spelen in de finale smaak en kwaliteit van de boon. Daarnaast bepaalt bij beide soorten ook de kennis van de koffie- of cacaoboer de levensstandaard van de bonen. Het geraffineerde en verfijnde smakenpalet van beide ingrediënten zorgt voor een geschikt samengaan van beide. Daarnaast werd reeds bewezen dat cafeïne angstwekkend werkt en cacao net een angstremmend product is, wat de combinatie van beide extra interessant maakt.

"Cafëine werkt angstwekkend, terwijl cacao net angstremmend is"
Gelegenheidsdrankje
Koffie is een gegeerd drankje dat zowat bij iedere gelegenheid geschikt lijkt als dorstlesser of als genotsmiddel. De Belgische consument is dan ook een fervent koffiedrinker, die dit de hele dag door kan appreciëren. Of het drinken van cafeïne de drang naar zoetigheden vergroot, daar is momenteel nog geen uitsluitsel over, al wordt het in de volksmond wel veelvuldig benoemd als "op de koffie gaan", waarbij steevast de daarbijhorende versnaperingen als taart, chocolade en gebak geserveerd worden.
KOFFIETIPS
Om het perfecte kopje koffie aan je klant te serveren, bestaan er verschillende tips. We lichten ze toe:
1. Alles begint met de juiste hoeveelheden, graden en seconden: 7 à 9 gram gemalen espresso en 23 à 28 seconden doorlooptijd voor 25 ml koffie. Het moment dat de koffie doorloopt, zou deze plusminus 67 °C moeten zijn.
2. Voor lekkere koffie heb je kwaliteitsvolle bonen nodig. In de meeste gevallen kiest men voor blendkoffie, die een combinatie vormt van verschillende landen. Meestal is dit een smaakprofiel dat de consument herkent.
3. De juiste maling: filterkoffie heeft bijvoorbeeld een grove maling, bij espresso is deze maling zeer fijn. Iedere soort koffie heeft daarnaast ook een bepaalde zetmethode. Hierbij is het belangrijk dat je de koffie goed aandrukt tegen het oppervlak, vermits dit mee de doorloopsnelheid en temperatuur bepaalt.
4. Een afgemeten scheidingsmethode – extractie: des te langer koffie in aanraking komt met water, des te bitterder de smaak van de koffie. Het is dus aangeraden om een juiste scheiding te bewaken.
Met medewerking van Miko Coffee Service en illy Koffie