OvensPremium

NIEUWSTE GENERATIE OVENS FOCUST OP ENERGIEZUINIGHEID

LAGERE KOSTEN EN BETERE KWALITEIT STAAN GELIJK AAN MEER OMZET

Salva Modular
Salva Modular heeft afzonderlijk regelbare keramische weerstanden (Machinery Verhoest)

Ovenbouwers leggen reeds geruime tijd de nadruk op energiezuinig bakken. De recente toestellen combineren zowel verscheidene beproefde ingrepen als enkele recente innovaties. Dit gebeurt op ontwerpniveau, op vlak van de programma’s en bijhorende software. Steeds met aandacht voor een verbeterde kwaliteit van de bakproducten. Hybride ovenmodellen zijn bijzonder flexibel en laten de bakker toe vlot in te spelen op de meest recente markttendenzen. Het toepassingsbereik van al deze nieuwe types is tegenwoordig zo uitgebreid dat een investering in een extra systeem misschien overbodig is.

ENERGIEKOSTEN VOORLOPIG STABIEL

Ongeziene prijspieken zijn kenmerkend voor de afgelopen jaren. Steeds meer ambachtelijke bakkers zagen zich genoodzaakt de boeken te sluiten, onder meer door de hogere energiekost, duurdere grondstoffen en materialen. Hoewel de energieprijzen ondertussen opnieuw evolueren naar een aanvaardbaar niveau, liggen ze nog steeds ongeveer 30% hoger in vergelijking met het begin van 2022. De verwachting is dat ze toch enigszins stabiliseren, maar niettemin significant hoger blijven dan anderhalf jaar geleden.

Juiste leverancier kiezen

wiesheu dibas blue
Dibas blue2 heeft een tijdbesparend bakproces dankzij een kortere opwarmtijd (WIESHEU)

Vooruitziende bakkers proberen proactief in te spelen op deze prijzenslag en investeren meer en meer in hernieuwbare energie en zuinigere machines. Ze stappen ook vaak over op elektrische ovens en dit in combinatie met zonnepanelen om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te werken. Maar bovenal kiezen ze de juiste leverancier die merken aanbiedt waarin serieus geïnvesteerd wordt in engineering en ontwikkeling, wat resulteert in innovaties op het vlak van energie. Uiteraard zonder daarbij de degelijkheid of het gebruiksgemak van de toestellen uit het oog te verliezen, wel integendeel.

FOCUS OP ZUINIGHEID

Uitgekiende concepten

HEIN universal
De vuurvaste stenen in deze Hein Universal houden de warmte bijzonder lang vast

Van bij het ontwerp leggen bouwers van kwaliteitsovens zich toe op energiebehoud. Moderne ovens zijn voorzien van hoogwaardige isolatie zoals steen- of rotswol, driedubbel glas of hightech panelen uit de luchtvaart. De overige materialen beogen een hoogwaardige warmtetransfer. Sommige coatings of systemen met indirecte verwarming weerkaatsen de infrarode straling, waardoor de kerntemperatuur sneller wordt bereikt en beter wordt vastgehouden. Regelbare keramische weerstanden vormen een soort van thermische barrière voor minder warmteverlies bij het openen van de bakmodules. Ook met efficiënte laadsystemen waarbij in één beweging bijvoorbeeld 10 trays worden in- en uitgeladen is het warmteverlies geringer. Uiteindelijk zorgt ook ledverlichting in de oven voor een extra besparing.

Geoptimaliseerde programma’s

Zucchelli hybride

De bovenste verdieping van deze Zucchelli hybride kan afzonderlijk of op een andere temperatuur bakken (Dekeghel NV – Convex)  

Hedendaagse programma’s omvatten een aantal ecofuncties, waaronder een ruststand als de oven langer dan een bepaalde inactief is, of wanneer een verdieping niet wordt benut. Dan schakelt de oven over op een vooraf ingestelde temperatuur zodat ze voor de volgende bakbeurt snel is opgewarmd en daardoor zeker geen piek maakt in het verbruik. Vooral dit piekverbuik wordt namelijk afgestraft. Ook het automatisch voorverwarmen – voordat het personeel aanwezig is en andere ateliertoestellen worden opgestart – is een manier om de energiepieken te spreiden. Variabele bakprogramma’s voor een gedeeltelijke belading (50 of zelfs 25%) berekenen de parameters op basis van de werkelijke belasting. Een controle-unit detecteert de lading en past het energieverbruik aan. Tegelijk bakken op verschillende temperaturen per etage is eveneens mogelijk. Overbelasting wordt vermeden en sommige types laten een fijnere controle toe van de hoeveelheid warmte voor specifieke producten. Door het optimaliseren van de bakprogramma’s kan de luchtcirulatie bijvoorbeeld omhoog en de temperatuur omlaag, wat uiteindelijk zelfs de smaak en consistentie van de bakproducten ten goede komt. Het toepassingsbereik van dergelijke ovens wordt zo groot dat een investering in een bijkomend systeem misschien overbodig is.

Slimme software

Bongard Cervap RS
Bongard Cervap RS heeft een recuperatiesysteem waardoor het verbruik tot 23% lager ligt dan een standaard ringtube (Verbeke Bakkerijmachines en Ovens)

De uitgebreide geavanceerde sturingen maken het mogelijk om statistieken op te vragen, waarop u quasi tot op de seconde ziet op welk moment en in welke fase meer energie wordt gevraagd. Zodoende kunnen er van daaruit aanpassingen gebeuren voor een optimale instelling. Andere snufjes om het verbruik te doen dalen zijn automatische instellingen voor afzuiging zodat de ventilatie niet nodeloos draait, of het sluiten van alle schouwen en kleppen na het bakken. Bij sommige systemen controleert u via een app het volledige bakproces, of neemt u zelfs van op afstand de besturing over.

Warmterecuperatie

Ovens produceren restwarmte in de vorm van stoom en rookgassen. Deze energie wordt langs een tweede warmtewisselaar geleid om bijvoorbeeld de bakruimte bijkomend te verhitten, of om de bakkerij te verwarmen dan wel om heet water te produceren. Er zijn zowel vloer- als wagenovens voorzien van een geïntegreerde warmterecuperator. Daarnaast zijn er ook afzonderlijk verkrijgbare recuperators om te gebruiken in combinatie met diverse types van installaties en ovenmerken. Gemiddeld wint u zo een kwart van de gebruikte energie terug.

Hybride modellen

Peeters machinery

ECO NOVA van MIWE gebruikt de thermische energie uit stoom en rookgas, strikt gescheiden, voor een maximale efficiëntie (Peeters)

Flexibele hybride ovens combineren verschillende energiebronnen en warmen bijvoorbeeld enkele etages van de vloeroven met gas of mazout en 2 of 3 etages met elektriciteit. De elektrische oven kan afzonderlijk of op een andere temperatuur bakken en gebruikt de restwarmte van de gas/mazout gestookte oven voor het stoomapparaat. Er zijn ook combinaties van vloeroven en bake off oven op de markt en types die op ieder ogenblik volledig van gas of mazout naar elektrisch kunnen worden overgezet.

Door het optimaliseren van de bakprogramma’s kan de luchtcirulatie bijvoorbeeld omhoog en de temperatuur omlaag

Hout- en pelletovens

Deze ringbuisstoomovens met open vuring maken het mogelijk te bakken met hernieuwbare energie, CO2-neutraal. De prijs voor pellets, geperste houtbriketten en brandhout is gemiddeld nog steeds lager dan voor aardolie en gas en kent minder prijsschommelingen.

Met medewerking van Convex, Hein, Machinery Verhoest nv, Peeters, Verbeke Bakkerijmachines en Ovens, WIESHEU

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Luc Vandenbroeck

Meer weten over

Cookies

Bakery maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het privacy- en cookiebeleid.