Zo herstel je kale plekken in je gazon
Kale of dode plekken in een groene grasmat zijn niet alleen een esthetische oprisping, ze zijn ook een indicatie dat er iets mis is met je gazon. Je vogelt dus beter meteen uit wat de onderliggende oorzaak is zodat je snel aan de slag kan om die kale plekken te herstellen.
Dode plekken in je gras aanpakken
Oorzaken van kale plekken
Ziektes en schimmels
Ook je gras kan ziekte oplopen of een schimmel ontwikkelen. Niet alleen vochtige weersomstandigheden of een verkeerd gebruik van meststof kan daar de oorzaak van zijn, ook infectie is een gevaar. Loop jij met je schoenen door een geïnfecteerd gazon en daarna op het jouwe, dan kan het al prijs zijn.
Slechte bodem
Het gazon kan dichtslaan door overmatige betreding, slechte bodemstructuur en onvoldoende organische stoffen in de bodem. Wanneer bodems dichtslaan, kan er minder lucht in de grond trekken waardoor dit nefast is voor voedings- en wateropname. Er kan geen lucht meer aan de wortels, waardoor die afsterven. Daarnaast is ook de samenstelling van je bodem van belang. Een onevenwicht in de voedingsstoffen, te zure grond, te veel urine van huisdieren ... kunnen er allemaal voor zorgen dat je gras er de brui aan geeft.
Onder- of overvoeding
Gele punten en bleekgroene grashalmen wijzen op een gebrek aan bemesting, een slechte bodemstructuur met een laag humusgehalte, of een verkeerde pH-waarde. Opgelet, het omgekeerde kan natuurlijk ook. Een teveel aan bepaalde voedingsstoffen door overbemesting is eveneens niet goed.
Overmatig belopen
Op wandelpaden of plaatsen in de tuin waar veel gespeeld wordt, krijgt begroeiing het hard te verduren. Is het niet door slijtage na verloop van tijd, dan kan er al eens acuut gras uit de grond gerukt worden door voetballende kids, een hond die sporen trekt ...
Verkeerd maaien
Veelvuldig of op het verkeerde moment je gras kort zetten, kan ervoor zorgen dat het uitgeput geraakt en dan vatbaarder wordt voor ziektes of doodgaat. Ook maaien als het regent of als het nat is, kan nefast zijn voor de plantjes.
Plagen
Plaagdiertjes zoals engerlingen, emelten, rouwvliegjes, viltmijten ... Voeden zich met de wortels of de stengels van je gras, waardoor het doodgaat en er kale plekken ontstaan.
Weersomstandigheden
Al onderhoud je je gazon nog zo goed, over bepaalde factoren heb je gewoonweg geen controle. Denk dan aan zaken zoals extreem weer.
De plekken in het gazon herstellen
Alles begint bij een gezonde basis. Tijd dus om een bodemanalyse te doen en na te gaan hoe je de balans in je grond kan herstellen. Dat kan met bodemverbeteraars en door grondig te verticuteren zodat je gazon belucht wordt.
Bespeur je een ziekte? Dan kan je specifieke behandelingen in de winkel opsnorren. Ook plagen pak je zo snel mogelijk aan met bijvoorbeeld aaltjes zodat de plaagdieren zich niet meer kunnen voortplanten.
Herzaaien
Wanneer?
Kale plekken in je gazon behandel je nadat je hebt geverticuteerd, dus best aan het begin of het einde van het seizoen.
Hoe ga je te werk?
Bewerk eerst de grond van de kale plek en haal eventueel onkruid weg. Meng vervolgens wat potgrond of bodemverbeteraar bij de aarde die je hebt bewerkt. Dat bestendigt de groei van het gras.
Strooi er dan wat (best een specifieke snelgroeiende soort) graszaad over. Schud vóór gebruik het grasmengsel goed door elkaar voor een betere mengverhouding. Verdeel het zaad gelijkmatig over de kale plek. Wanneer je het graszaad hebt gestrooid, dek je het nog af met een toplaagje potgrond of bodemverbeteraar. Daarna dam je de plek wat aan met je voeten en bevochtig je de plek nog eens met een gieter. Dien nog geen meststof toe bij het inzaaien, dat is enkel nodig zodra het gras aan het groeien is.
GAZONMENGSELS
Wil je heel gemakkelijk zijn, opteer dan voor specifieke herstelmengsels om kale plekken weer groen te krijgen. Voor het herstel wordt er vaak Engels raaigras als basis gebruikt.
Zoden leggen
Soms is zaaien geen optie en dan kan je het probleem proberen oplossen met graszoden. Prepareer de grond op de kale plekken en maak die licht vochtig. Leg de graszoden op de kale plekken en zorg ervoor dat de randen goed aansluiten op het bestaande gazon. Nadat alle graszoden zijn gelegd, geef ze dan goed water zodat de ze goed kunnen wortelen. Blijf de kale plekken regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes, totdat het nieuwe gras voet aan wal heeft gekregen.
Voorkomen is beter dan genezen
- Zorg voor een gelijkmatige verdeling van de belasting door bijvoorbeeld looppaden of stepping stones te gebruiken in je gazon. Een tuinpad van waterdoorlatende bestrating is sowieso een goed idee. Minimaliseer de belasting door bijvoorbeeld een speelzone voor je kinderen te voorzien, een hondentoilet te maken voor je viervoeter, enz.
- Bemest en bewater het gazon regelmatig voor een gezonde groei.
- Om de zoveel tijd een klein onderhoud voorkomt grotere problemen op lange termijn. Maai dus geregeld je gras maar hou het lang genoeg zodat het sterk blijft. Raap bladafval op en reageer meteen wanneer je het begin van een kale plek ziet.
- Controleer op ongedierte of ziekten en grijp tijdig in. Zo voorkom je besmetting van andere graszones rond je woning. In het geval van plaagdiertjes probeer je zo snel mogelijk hun voortplantingscyclus te doorbreken.