TuinwerkzaamhedenPremium

Hoe zelf gras zaaien

Wil je een nieuw gazon aanleggen? Het is een makkelijke tuinklus, dus haal zelf die groene vingers naar boven, je spaart er geld mee en met wat aandacht zal het je een perfect resultaat opleveren!

 

WANNEER ZAAIEN?

pletwals zelf gras zaaien

Je gazon zaai je het best in het voorjaar in, in een periode waarin de grond vochtig en warm genoeg is. April-mei is doorgaans de beste periode hiervoor. Heb je in het voorjaar geen tijd? Dan is augustus-september ook nog een goede periode. Graszaad ontkiemt doorgaans het best bij bodemtemperaturen van 10 tot 12 °C.

 

JE GAZON ZAAIEN: EEN STAPPENPLAN

zaaigrond voorbereiden zelf gras zaaien

  • onkruid en overtollige groenlaag verwijderen;
  • bodem egaliseren (motoculteur, overtopfrees, minikraantje), en waar nodig nieuwe teelaarde aanvoeren;
  • grote kluiten breken, steenpuin eruit harken;
  • inwerken bodemverbeteraar: zorgt voor een betere bodemstructuur om jonge grasplantjes in te doen wortelen, verlicht en draineert zwaardere gronden, terwijl het de wateropname bij lichtere (zand)gronden verbetert;
  • maak je eigen bodemverbeteraar door 1 deel potgrond te mengen met 1 deel zand;
  • inzaaien: tijdens vochtig weer, of wanneer een regenperiode aankomt;
  • dek het zaaigoed af met een toplaagje potgrond of bodemverbeteraar;
  • met een pletwals kan je achteraf het zaaigoed in de bodem nivelleren.

EXTRA TIPS

  • Dien nog geen meststof toe bij het inzaaien, dat is enkel nodig zodra het gras aan het groeien is.
  • Schud vóór gebruik het grasmengsel goed door elkaar voor een betere mengverhouding.
  • Met 1 kilo graszaad kom je toe om een perceel van 40 à 50 m² in te zaaien.

 

KALE PLEKKEN AANPAKKEN

KALE PLEK zelf gras zaaien

Kale plekken in je gazon worden hoofdzakelijk veroorzaakt door een te compacte grond, waardoor er geen lucht meer tot bij de wortels raakt, waardoor die op hun beurt afsterven. Dat kan gebeuren wanneer een bepaald stuk van het gazon intens belast (te lang gras, onkruiden ...) of belopen wordt. Door regelmatig eens te beluchten met een spitvork of prikrol, kan je dit in principe al voorkomen. Doe dit vooral na wat regenval, de bodem is dan wat malser. Kale plekken in je gazon behandel je nadat je hebt geverticuteerd, dus best aan het begin of het einde van het seizoen.

kale plekken herstel zelf gras zaaien

Strooi er dan wat (best een specifieke snelgroeiende soort) graszaad over. Schud vóór gebruik het grasmengsel goed door elkaar voor een betere mengverhouding. Verdeel het zaad gelijkmatig over de kale plek. Wanneer je het graszaad hebt gestrooid, dek je het nog af met een toplaagje potgrond of bodemverbeteraar. Daarna dam je de plek wat aan met je voeten en bevochtig je de plek nog eens met een gieter. Dien nog geen meststof toe bij het inzaaien, dat is enkel nodig zodra het gras aan het groeien is.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Gerelateerde artikels

Zo genees je gazonziektes

Wil je je grasmat weer sterk en gezond krijgen? dan is de eerste stap om te achterhalen wat de problemen veroorzaakt en vervolgens in te grijpen. we bieden een overzicht van mogelijke gazonziektes.

Hoe groenten zaaien in je moestuin

Hoe groenten zaaien in je moestuin het voorjaar begint er stilaan aan te komen, en elke moestuinliefhebber kijkt er al naar uit om te zaaien. om te zaaien ga je aan de slag met zaaigoed. ofwel koop je die in de handel, ofwel recupereer je zaden uit je laatste oogst. dat doe je vooral bij peulvruchten. ook bij groenten met vruchtvlees kan je zaden recupereren, zoals bij pepers, tomaten en paprika… het zaaien zelf doe je meestal in zaaipotjes, zodat je alles onder bescherming in een koude kas of serre verder kan opkweken. naast het gebruik van zaaibakjes kan je ook zelf geperste potgrondkluiten maken om in te zaaien. hoe je dat doet zie je in de video. eenmaal het zaaigoed is gekiemd tot een zaailing, kan je ze gaan verspenen om verder op te kweken. wat later op het seizoen, als de grond al voldoende is opgewarmd, kan je ook in de volle grond gaan zaaien. georges legt je in bovenstaande video uit wat daarbij de aandachtspunten zijn.

Tips en tricks om je gras te maaien

De lengte van je grasmat binnen de perken houden is een karwei dat van het voorjaar tot het najaar regelmatig terugkomt. de juiste werkwijze kennen is dus belangrijk, al is er uiteraard niet maar één juiste werkwijze.

8 tuinklussen die je dit voorjaar niet mag vergeten

Om in de lente en de zomer volop te kunnen genieten van je tuin, moet je eerst hier en daar de handen uit de mouwen steken. maar wat mag je zeker niet vergeten? we geven een checklist.

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine