Hoe zelf gras zaaien
Wil je een nieuw gazon aanleggen? Het is een makkelijke tuinklus, dus haal zelf die groene vingers naar boven, je spaart er geld mee en met wat aandacht zal het je een perfect resultaat opleveren!
WANNEER ZAAIEN?
Je gazon zaai je het best in het voorjaar in, in een periode waarin de grond vochtig en warm genoeg is. April-mei is doorgaans de beste periode hiervoor. Heb je in het voorjaar geen tijd? Dan is augustus-september ook nog een goede periode. Graszaad ontkiemt doorgaans het best bij bodemtemperaturen van 10 tot 12 °C.
JE GAZON ZAAIEN: EEN STAPPENPLAN
- onkruid en overtollige groenlaag verwijderen;
- bodem egaliseren (motoculteur, overtopfrees, minikraantje), en waar nodig nieuwe teelaarde aanvoeren;
- grote kluiten breken, steenpuin eruit harken;
- inwerken bodemverbeteraar: zorgt voor een betere bodemstructuur om jonge grasplantjes in te doen wortelen, verlicht en draineert zwaardere gronden, terwijl het de wateropname bij lichtere (zand)gronden verbetert;
- maak je eigen bodemverbeteraar door 1 deel potgrond te mengen met 1 deel zand;
- inzaaien: tijdens vochtig weer, of wanneer een regenperiode aankomt;
- dek het zaaigoed af met een toplaagje potgrond of bodemverbeteraar;
- met een pletwals kan je achteraf het zaaigoed in de bodem nivelleren.
EXTRA TIPS
- Dien nog geen meststof toe bij het inzaaien, dat is enkel nodig zodra het gras aan het groeien is.
- Schud vóór gebruik het grasmengsel goed door elkaar voor een betere mengverhouding.
- Met 1 kilo graszaad kom je toe om een perceel van 40 à 50 m² in te zaaien.
KALE PLEKKEN AANPAKKEN
Kale plekken in je gazon worden hoofdzakelijk veroorzaakt door een te compacte grond, waardoor er geen lucht meer tot bij de wortels raakt, waardoor die op hun beurt afsterven. Dat kan gebeuren wanneer een bepaald stuk van het gazon intens belast (te lang gras, onkruiden ...) of belopen wordt. Door regelmatig eens te beluchten met een spitvork of prikrol, kan je dit in principe al voorkomen. Doe dit vooral na wat regenval, de bodem is dan wat malser. Kale plekken in je gazon behandel je nadat je hebt geverticuteerd, dus best aan het begin of het einde van het seizoen.
Strooi er dan wat (best een specifieke snelgroeiende soort) graszaad over. Schud vóór gebruik het grasmengsel goed door elkaar voor een betere mengverhouding. Verdeel het zaad gelijkmatig over de kale plek. Wanneer je het graszaad hebt gestrooid, dek je het nog af met een toplaagje potgrond of bodemverbeteraar. Daarna dam je de plek wat aan met je voeten en bevochtig je de plek nog eens met een gieter. Dien nog geen meststof toe bij het inzaaien, dat is enkel nodig zodra het gras aan het groeien is.