Alles over grasmatten
Voor de aanleg van je grasperk zijn er verschillende soorten graszaden en -mengsels voorhanden. We overlopen ze, en. gaan ook na hoe je nu precies zelf aan de slag gaat met het aanleggen, zowel met losse zaden als met grasmatten. We kijken ook al eens naar welke meststoffen het voordeligst zijn voor de voeding van het gras, hoe je verticuteert en hoe je bekalkt.
Hoe kies je het juiste grasmengsel voor je gazon?
Een gazon aanleggen: hoe bereid je de grond voor?
Hoe zaai je een gazon in?
Hoe leg je zelf graszoden?
Hoe herstel en onderhoud je je gazon?
Hoe maai je je gras?
Hoe verticuteer je je gazon?
Hoe bemest je je gazon?
Kale plekken in het gazon: oorzaken en oplossingen
Hoe herken en genees je gazonziektes?
Natuurlijke alternatieven op het gazon
Waarom kiezen voor kunstgras?
Hoe kies je het juiste grasmengsel voor je gazon?
Hoe intensief ga je het gazon gebruiken? Zijn er kinderen, of huisdieren, die veel zullen ravotten? Wil je een sierlijk ogend gazon? Vóór je gaat zaaien, achterhaal je eerst welk type gazon het best bij jouw profiel past. Door de jaren heen is er heel wat geëxperimenteerd met verschillende grasmengsels, waardoor er verschillende gazontypes zijn ontstaan, op te delen in onderstaande vier soorten.
Een gazon aanleggen: hoe bereid je de grond voor?
Als je een gazon wilt, moet je gras inzaaien of graszoden installeren. Om ervoor te zorgen dat je gras goed groeit en gezond blijft, moet je voor het inzaaien wel de nodige voorbereidingen treffen voor een optimale bodem. We bespreken wat dat inhoudt.
Hoe zaai je een gazon in?
Met je geëgaliseerde perceel min of meer voorbereid en het juiste graszaadmengsel bij de hand kan je nu beginnen aan het inzaaien zelf. Bijna dan, want tussen de grote voorbereiding en het zaaien zelf is er nog de kleine voorbereiding. En ook voor het zaaien zelf kunnen wel je wel wat tips geven. En dat gaan we dan ook gewoon doén!
Hoe leg je zelf graszoden?
In plaats van een gazon in te zaaien met een graszaadmengsel, kan je ook graszoden op rol installeren. Je sluit kale plekken uit, hebt sneller een beloopbaar gazon en kan het relatief makkelijk plaatsen. Er valt met andere woorden wel wat te zeggen voor graszoden.
Hoe herstel en onderhoud je je gazon?
Kale plekken in het gazon? Veel mos tussen het gras? Na aanhoudende droogte of barre wintermaanden kan het zijn dat je gazon her en der beschadigd is. Om je grasperk weer in topvorm te krijgen, is een halfjaarlijkse onderhoudsbeurt aangewezen. We overlopen welke stappen je daarbij moet doorlopen.
Hoe maai je je gras?
Het gras afrijden … Voor de meesten onder ons klinkt het nog altijd als een niet te ontlopen klus in de oren, eerder dan een moment waarnaar je reikhalzend uitkijkt. Dan kies je het best een grasmaaier die gemakkelijk te hanteren is, of misschien wel een robotmaaier die het werk volledig zelf doet. We geven mee hoe je een maaier kiest. Daarnaast overlopen we ook hoe je de graskanten kan behandelen. We geven ook een aantal belangrijke keuzecriteria mee én maaitips voor het mooiste resultaat!
Hoe verticuteer je je gazon?
Maairesten, mos, onkruid ... vervilten je gras en zorgen dat de plantjes verstikt worden. Het gevolg is een verzwakt gazon waar snel kale plekken in ontstaan. Door te verticuteren los je dat probleem op, maar hoe pak je dat aan en wanneer?
Hoe bemest je je gazon?
Voor groei en bloei in je tuin is het noodzakelijk om te voldoen aan de nutritionele behoeften van de planten. Daar waar de bodem zelf tekortschiet, is het nodig om meststoffen toe te voegen. Dat doe je niet zonder eerst een bodemanalyse uit te voeren. Zo weet je welke voedingsstoffen er voldoende, of net te weinig, in de bodem aanwezig zijn en hoe het met de pH-waarde is gesteld. Op basis daarvan kan je de geschikte meststof kiezen. We leggen uit wat dat betekent.
Kale plekken in het gazon: oorzaken en oplossingen
Kale of dode plekken in een groene grasmat zijn niet alleen een esthetische oprisping, ze zijn ook een indicatie dat er iets mis is met je gazon. Je vogelt dus beter meteen uit wat de onderliggende oorzaak is zodat je snel aan de slag kan om die kale plekken te herstellen.
Hoe herken en genees je gazonziektes?
Extreem weer, slecht onderhoud, te intensieve maaibeurten, sterke vervilting, slechte beluchting, plaagdiertjes etc. zijn allemaal gesels voor je gazon. Wil je je grasmat weer sterk en gezond krijgen? Dan is de eerste stap om te achterhalen wat de problemen veroorzaakt en vervolgens in te grijpen. We bieden een overzicht van mogelijke gazonziektes.
Natuurlijke alternatieven op het gazon
Steeds meer mensen ruilen de grasmat - deels dan wel volledig - in voor wat meer variatie in beplanting. Anderen laten het gazon volledig achterwege en gaan voluit voor een ongerepte wilde tuin, waar de natuur helemaal zijn vrije beloop mag gaan. Niet alleen krijg je zo meer biodiversiteit aan je achterdeur, je wapent je tuin ook tegen klimaatverandering. Maar wat houdt zo'n natuurlijke tuin in? Je leest het hier.
Waarom kiezen voor kunstgras?
We moeten het erover hebben. Wie de look wil van een grasmat, maar niet het onderhoud, is kunstgras een valabele optie. Maar wat zijn de eigenschappen en waarop moet er gelet worden bij de plaatsing? We helpen je op weg.