Hoe plaats je zelf graszoden?
In plaats van een gazon in te zaaien met een graszaadmengsel, kan je ook graszoden op rol installeren. Je sluit kale plekken uit, hebt sneller een beloopbaar gazon en kan het relatief makkelijk plaatsen. Er valt met andere woorden wel wat te zeggen voor graszoden.
Graszoden kiezen en plaatsen
Wat zijn graszoden?
Graszoden of grasmatten op rol zijn voorgekweekte grasmatten die kant-en-klaar geleverd worden en meteen gelegd kunnen worden. Ze bestaan uit een dunne laag gras met een dicht wortelpakket en een beetje aarde. Ze worden in matten op rol geleverd. De grasmatten rol je dan uit in je tuin, waar het gras snel terug aan de bodem vastgroeit.
Het voordeel van graszoden is dat je in geen tijd een mooi groen grastapijt hebt die relatief snel beloopbaar is. Het is ook onmiddellijk een vol gazon, in tegenstelling tot bij een ingezaaide versie. Daarnaast is het vrij van onkruid en mos en dus makkelijk te onderhouden.
Het prijskaartje ligt echter wel hoger dan dat van graszaadmengsels. De prijs per vierkante meter ligt aanzienlijk hoger door het kweken, oogsten, transporteren en leggen van de zoden.
Samenstelling van graszoden
Als je werkt met graszoden, ben je ook beperkt in de keuze van grassoorten. In veel gevallen ben je gebonden aan de gebruikelijke sier-speelsamenstelling met roodzwenkgras, Engels raaigras en veldbeemdgras. In de meeste situaties is dat prima, maar als je echt een specifieke samenstelling van zaad wil, ga je sneller je gading vinden bij de te zaaien mengsels.
Aandachtspunten voor de plaatsing
Wil je graszoden plaatsen? Dan moet je je perceel op dezelfde manier voorbereiden als bij een gazon dat je wil inzaaien. De toplaag van de bodem moet luchtig en licht vochtig zijn opdat de wortels van de grasplantjes goed kunnen hechten. Daarnaast moet de ondergrond ook egaal zijn. Ga er dus eerst nog eens over met de pletwals. Uiteraard moet de bodem ook vrij van stenen en wortels zijn.
Tip
Heb je een terras? Zorg er dan voor dat de ondergrond een tweetal cm lager ligt dan het terraspeil, zodat je gazon niet hoger uitkomt dan het terras zelf.
Je hebt je graszoden gekozen, de ondergrond is voorbereid, dan kan je in principe van start gaan met de plaatsing. Eens de zoden geleverd zijn natuurlijk. Het gaat om planten, dus vanzelfsprekend wacht je daar niet te lang mee.
Je leg de stroken best in rijen in de lengterichting, dat werkt het vlotst. Rij per rij hark je oppervlakkig de toplaag een beetje los voor een betere hechting.
Eerste mat leggen
Starten met het leggen van grasmatten doe je vanaf de aanvoerlijn, of het verste punt in je tuin. Het is het gemakkelijkst om in een rechte hoek te starten. Als je achteraan begint, hoef je overigens niet over de pas gelegde grasmatten te lopen tijdens het werk. Als je wel over de matten moet, leg dan tijdelijk enkele grote planken om de druk te verdelen.
Positioneer de eerste mat mooi tegen de rand, duw het uiteinde wat aan en rol die dan uit. Daartegen plaats je de volgende strook die je dan ook uitrolt.
Wees aandachtig voor de naden
Wat heel belangrijk is bij het leggen van graszoden, is dat de naden mooi tegen elkaar gelegd worden. Positioneer de mat dus eerst goed, en duw het uiteinde ook aan, voor je die gaat uitrollen, zodat je niet aan de mat moet trekken, want zo zou je die beschadigen. De matten kunnen immers na plaatsing nog wat krimpen naar hun oorspronkelijke grootte, dus is het belangrijk dat de naden bij plaatsen al goed tegen elkaar liggen.
Van rij één naar rij twee
Eens je aan het einde van je eerste rij komt, snijd je het overtollige stuk af met een mes of snoeizaag. Is het een rechte aansluiting, dan kun je eventueel ook een schop gebruiken. Voor de tweede rij moet je de toplaag van de bodem opnieuw eerst een beetje losharken. Dan werk je gewoon verder zoals bij de eerste rij. Rol de matten uit zorg dat de naden mooi aansluiten. Werk zo rij per rij verder.
Tip: wildverband
Zijn we hier parket aan het leggen misschien? Neen, maar toch is het legverband ook hier belangrijk. Je kan werken volgens een wildverband, waarbij je het reststuk van de vorige rij gebruikt om een nieuwe rij te beginnen. Let op: Is het reststuk kleiner dan een derde van de totale lengte van een mat, dan steek je die ergens in het midden van je rij. Een te klein stuk aan het begin of einde zal sneller uitdrogen. Een halfsteensverband is natuurlijk ook steeds mogelijk, zolang je maar zorgt dat je naden niet gelijk lopen.
Grasmatten aanrollen
Ligt je grasperk er volledig, dan moet je alles nog eens aanrollen. Idealiter opnieuw met de pletwals. Zo zorg je ervoor dat de mat overal goed contact maakt met de ondergrond en makkelijker zal wortelen. Je rolt best volgens de richting van de matten, zodat je niet te veel moet draaien en keren, want zo zou je het gras kunnen beschadigen.
Nazorg: de beginfase is cruciaal
Hoewel graszoden snel vestigen, kan de wortelontwikkeling in de beginfase beperkter zijn dan bij ingezaaid gras. Het is belangrijk om de zoden goed te onderhouden met regelmatig water geven. Direct na de plaatsing geef je het best zo’n 20 liter water. De eerste 3 dagen moet het gazon elke dag water krijgen. Daarna is een paar keer in de week overvloedig water geven voldoende.
Door telkens een paar dagen tussen te laten, zorg je ervoor dat het gras dieper moet zoeken naar water en zo dieper wortelt! Pas na een tweetal weken mag je eventueel een eerste keer maaien, als je de matten zeker niet meer kan opheffen en ze goed vergroeid zijn met de ondergrond. Doe dat dan wel op de hoogste stand van je grasmaaier.