Hoe zelf graszoden plaatsen
Je kan ook opteren voor grasmatten of graszoden. Als je daarmee werkt, sluit je kale plekken uit én is je gazon sneller na het aanleggen beloopbaar.
SOORTEN GRASMATTEN
Grasmatten zijn gekweekt met dezelfde soorten grasmengsels zoals je die terugvindt bij gras dat je moet inzaaien. In dit geval verplant je wel graszoden die opnieuw moeten inwortelen op de ondergrond.
De grasplantjes krijgen ook te maken met een nieuwe windrichting en zullen zich er dus aan moeten aanpassen. Een fosforrijke bemesting en voldoende water zijn cruciaal voor een goede doorstart.
HOE GA JE AAN DE SLAG MET GRASMATTEN?
TIPS TER VOORBEREIDING
- Je plant de aanleg het best zorgvuldig. Meteen na levering moeten de graszoden worden gelegd.
- Zorg dat de ondergrond voorbereid is, en nodig vrienden uit om te helpen.
- Kies een dag waarop de grond voldoende warmte heeft kunnen opnemen.
- Ga niet voor de droogste dagen van het jaar, dan moet je te veel bewateren.
OUD GAZON VERWIJDEREN
Moet je eerst een oud gazon verwijderen? Daar zijn diverse manieren voor. Professionelen doen het met een grasmattensnijder. Die maakt het gras los van de ondergrond, waarna je het kunt weghalen. Uiteraard kun je ook met een spade het volledige gazon weg scheppen.
Een andere manier is om het geheel om te spitten, eventueel nadat je eerst met sproeistof het resterende gras (en het vervelende onkruid) hebt verdelgd. Omspitten kan handmatig of met een frees.
EEN VLAKKE EN VASTE BODEM
Net als bij het leggen van een vloer, moet je alvorens de grasmatten te leggen zeker zijn van een vlakke ondergrond. Daarnaast dient die ook vast, en vrij van stenen en wortels te zijn. De grond omspitten is altijd aangeraden. Ga eerst grofweg met een hark door de grond om de grootste putten en bulten te verwijderen. Daarna kun je met een plank of een reilat de oppervlakte afreien.
Daarna ga je deze aanstampen om ze goed vlak en vast te maken. Dat kan je met de voet, maar er zijn hier ook walsen – of rollers – voor. Is je ondergrond te zwaar? Dan biedt teelaarde als egaliseermiddel soelaas. Dat egaliseren doe je dan achtereenvolgens met de hark, en dan met een roller.
Heb je een terras? Zorg er dan voor dat de ondergrond een tweetal cm lager ligt dan het terraspeil, zodat je gazon niet hoger uitkomt dan het terras zelf.
DE MATTEN PLAATSEN
Starten met het leggen van grasmatten doe je vanaf de aanvoerlijn, of het verste punt in je tuin. Het is het gemakkelijkst om in een rechte hoek te starten. Om daar zeker van te zijn kan je een plank of een touw gebruiken als geleider.
Als je achteraan begint, hoef je overigens niet over de pas gelegde grasmatten te lopen tijdens het werk.
Als je wel over de matten moet, leg dan tijdelijk enkele grote planken om de druk te verdelen.
Rol de grasmatten strak uit. Het is het best om een halfverbandpatroon of een wildverband te gebruiken, waarbij je een nieuwe rij begint met een reststuk van de vorige rij.
Druk na het uitrollen goed aan. Dat kan je bijvoorbeeld doen met de achterkant van een hark. Dicht de randen af met potgrond, zodat de zijkanten niet gaan uitdrogen. Als alle zoden liggen, dan ga je er nog eens over met een rol, zodat alles perfect is aangedrukt.
OPSTART
Na het leggen, besproei je de grasmatten direct. De weken na het uitrollen zijn cruciaal om een vol en groen gazon te behouden. Je moet zeker twee weken royaal sproeien. Let erop dat de grond ook effectief vochtig aanvoelt. Bij te zonnig weer kun je beter verschillende keren per dag sproeien.
In de derde en vierde week blijf je sproeien, al zorg je er nu beter voor wat minder water te gebruiken. Hierdoor worden de wortels verplicht dieper te groeien. Zo hecht het gras beter. Afhankelijk van het seizoen kan het zijn dat je al na een week moet maaien. Dat mag, maar maai dan wel op de hoogste stand.