Rijst
Een populair mediterraans product
De rijstgerechten winnen steeds meer aan populariteit. Vooral de ronde rijst valt in de smaak. In het zuiden van het land wordt er meestal gekozen voor risotto, terwijl men in het noorden eerder voor paella opteert. Er is een duidelijke groei merkbaar in de ronde rijst, voornamelijk risotto. Ook de couscous wordt steeds populairder. Aangezien de consument van variatie houdt, werd er onlangs een parelcouscous gelanceerd. Er bestaan ook veel gezonde varianten.
Regionaal
In de verkoop van rijst merken we regionale verschillen op. Risotto wordt proportioneel meer gekocht in het zuiden van België dan in het noorden. Paella wordt dan weer proportioneel meer in het noorden dan het zuiden van het land gegeten, volgens de cijfers van Nielsen uit 2019. Brusselaars hebben ook een duidelijkere voorkeur voor risottorijst.
Groei
Er is de afgelopen 3 jaar een groei van 14,6% geweest in ronde rijst. Van deze ronde rijst is 68% risottorijst en 22% paellarijst.
Gezond
De consument let steeds meer op de gezondheidslabels en de oorsprong van een product. Daarom ontwikkelt men binnen de rijst en de couscous steeds lokale, biologische en glutenvrije varianten. Er bestaat ook couscous op basis van groenten.
Parelcouscous
Recent is de parelcouscous op de markt verschenen, die naast de ronde rijst enorm veel succes heeft. De consument houdt namelijk van variatie. Parelcouscous is dikker en ronder dan gewone couscous, wat een zachtere en vollere smaak oplevert.