ad
Baden & douches

Badkamertrends voor 2025

badkamertrends kopfoto

De inloopdouche blijft zijn populariteit behouden, het vrijstaande bad zet zijn opmars gestaag voort. Daarnaast nemen slimme technologieën ook steeds meer hun intrek in onze nieuwe badkamers. Maar in welk opzicht spelen tegels en natuursteen nog een rol? Welke kleuren en vormen gaan daarmee gepaard? We gidsen je doorheen de badkamertrends van 2025.

 

Baden en douches

Badkamers worden steeds meer een verbonden geheel, maar worden over het algemeen ook kleiner. Idealiter willen we een bad én een douche, maar als er een keuze gemaakt moet worden, dan trekt de douche steevast aan het langste eind.

De doucheruimte

De doucheruimte evolueert voortdurend, met een duidelijke trend naar grotere en luxueuzere opstellingen. Terwijl vroeger een compacte douchebak van 80 x 80 cm de norm was, zijn ruime inloopdouches met minimale afmetingen van 120 x 90 cm geen uitzondering meer. Vaak zijn ze nog een tikkeltje groter. Dit past binnen de trend van open, luchtige badkamers waarin de douche naadloos opgaat in het geheel.

Ook in kleinere badkamers wordt er gezocht naar oplossingen die een ruimtelijk gevoel geven, zoals douchewanden zonder profielen waarmee het lijkt alsof de betegeling doorloopt. Hoe minder profiel, hoe strakker en onderhoudsvriendelijker.

inloopdouche die opgaat in interieur

Liefst een inloopdouche

Zowel bij renovatieprojecten als in nieuwbouw, moet het bad vaak plaatsmaken voor een ruime doucheoplossing. De inloopdouche blijft in dit scenario zeer populair, met het open ontwerp als groot voordeel. Zonder zichtbare randen of deuren geeft een inloopdouche ook een kleine badkamer een ruimtelijk gevoel. Daarnaast zijn ze ook veilig, er is immers geen sprake van drempels of opstapjes. Dat maakt ze voor jong en oud zeer toegankelijk.

Er zijn talloze mogelijkheden qua tegels, wandpanelen en douchewanden, waardoor de douche op maat van de ruimte kan worden gemaakt. Het gebruik van hoogwaardige materialen zoals glas en natuursteen draagt bij aan de luxueuze uitstraling en een gevoel van wellness. Zeker de combinatie met regendouches en andere wellness-elementen, bieden een spa-achtige ervaring thuis.

douche met douchebak

Douchebak blijft populair

Ook douchebakken blijven populair om verschillende redenen. Ten eerste is er de gegarandeerde waterdichtheid. Douchebakken zijn ontworpen om water binnen de douchezone te houden, wat het risico op lekken sterk vermindert. Dankzij het ingebouwde afschot verloopt de waterafvoer ook zeer efficiënt, wat het risico op schimmelvorming of vochtproblemen minimaliseert.

Ze zijn overigens eenvoudiger en sneller te installeren dan volledig betegelde inloopdouches - niet onbelangrijk voor wie zelf zijn douche wil vernieuwen. Daarnaast is ook de onderhoudsvriendelijkheid een plus. In vergelijking met een betegelde vloer vergt een douchebak minder voegen, ergo minder kuiswerk. Douchebakken kunnen eveneens worden afgestemd op het ontwerp en de stijl van de badkamer.

 

En wat met de douchecabine?

Hoewel inloopdouches de norm zijn, blijven all-in-douchecabines vooral in de renovatiemarkt een belangrijke pijler. Niet overal kan de bestaande infrastructuur zomaar gewijzigd worden. Dan kan een douchecabine een snelle en complete oplossing zijn. Ook voor kleinere badkamers waar elke vierkante meter telt, is het vaak de betere optie qua ruimte-inname.

Moderne douchecabines zijn vaak uitgerust met verschillende wellnessfuncties zoals stoomopties, hydromassagejets en ingebouwde verlichting. Ze hebben ook een lage opstap, een antislip douchevloer, een opklapbaar zitje en/of ergonomische comfortsteunen. Ideaal voor wie een dagje ouder wordt of minder mobiel is.

douche keuren en structuren

De looks

Kleuren en structuren

Er is een verschuiving naar slanke, naadloze douchebakken in verschillende kleuren en afwerkingen. Acryl en composiet blijven populair vanwege hun duurzaamheid en onderhoudsgemak. Matzwart en natuurlijke tinten (bijvoorbeeld antraciet, beige, zandkleur) zijn in trek, met name in combinatie met een leisteenstructuur. Wit is over het algemeen een blijver in onze douches, net als grijstinten met een industriële betonlook. 

Panelen of tegels?

Achter- en zijwanden van douches worden steeds vaker afgewerkt met naadloze wandpanelen in plaats van tegels. Deze panelen zijn niet alleen mooi, maar ook onderhoudsvriendelijk omdat ze geen voegen hebben waar vuil en schimmel zich kunnen ophopen.

Zeker op de renovatiemarkt doen dergelijke panelen het goed. Ze zijn sneller te installeren en ook verkrijgbaar in tal van kleuren, afwerkingen en texturen, waaronder hoogglans, mat en imitatiematerialen zoals hout, marmer of steen. Hierdoor zijn ze geschikt om een luxe en eigentijdse uitstraling te creëren zonder de complexiteit van tegelwerk.

douchevloer INLOOPDOUCHE

Helder glas

Voor douchedeuren (en vaak ook de wanden) gaat de voorkeur naar helder glas. Deuren en wanden van extra transparant glas zijn steeds populairder. Dit glas heeft geen groene tint, wat zorgt voor een helderder en ruimtelijker effect in de badkamer. Daarnaast is er ook toenemende vraag naar structuurglas. Hoewel dit het zicht iets beperkt, biedt het meer privacy voor de gebruiker en geeft het een gevoel van afscheiding.

Bovendien creëert structuurglas een mooi contrast in strakker ingerichte badkamers. Ook bronskleurig glas wint aan populariteit, vooral in combinatie met donkere profielen of bijpassend kraanwerk.

 

Een duurzame douche

Slimme technologieën

Regendouches, vaak gecombineerd met handdouches voor flexibiliteit, zijn de norm. Hierbinnen zijn waterbesparende oplossingen, zoals regendouches met een laag debiet, steeds meer de standaard. Ook slimme douchesystemen die water- en energiebesparing combineren, winnen aan populariteit. Deze systemen reguleren het waterverbruik en de temperatuur, en geven je inzicht in je eigen waterverbruik.

douchekop regendouche

Ook thermostatische kranen worden steeds vaker gebruikt. Veel van deze kranen hebben een veiligheidsslot op ongeveer 38 °C, wat voorkomt dat de temperatuur te hoog wordt ingesteld. Ze zorgen snel voor de juiste watertemperatuur, wat waterbesparing oplevert, en dragen bij aan een efficiënter energieverbruik door constante temperatuurregeling.

douchewaterrecuperatie

Douchewaterrecuperatie

Douchewaterrecuperatie wint aan populariteit, al is er van een volledige doorbraak nog geen sprake. Dit systeem recupereert warmte uit het afvoerwater, waardoor de energiebehoefte van de woning daalt zonder in te boeten aan comfort. Deze slimme technologie is ideaal voor wie energie wil besparen.

slimme douche timer

Digitale douche

Digitale douchesystemen, bedienbaar via een app, stellen gebruikers in staat om hun douche op afstand in te stellen. Slimme douches slaan gebruikersprofielen op, met aanpasbare instellingen voor temperatuur, waterdruk en straalsoorten. Dit maakt het eenvoudig voor gezinsleden om hun ideale douche met één druk op de knop te activeren.

De focus van deze systemen ligt uiteraard vooral op water- en energiebesparende functies, zoals meldingen bij het bereiken van de maximale douchetijd en automatische vermindering van de waterstroom tijdens het inzepen. Sommige geven ook feedback over water- en energieverbruik, wat helpt bij bewuster gebruik. Kortom, deze technologieën maken het mogelijk de douche-ervaring volledig te personaliseren en te optimaliseren, in lijn met de trend van smart homes.

 

Wat met het bad?

Hoewel douches de overhand nemen in moderne badkamers, blijft een bad symbool staan voor luxe en ontspanning. De keuze voor een bad hangt vooral af van de beschikbare ruimte en je voorkeuren. Een algemene trend die zich al even voortzet, is dat grote baden plaats ruimen voor kleinere modellen, die ook waterbesparender zijn. Dit past eveneens in de overkoepelende trend van de kleiner wordende badkamer.

Daarnaast zien we een verschuiving van ingebouwde en - overigens nog steeds populaire - vrijstaande baden naar een stijlvolle tussenoplossing: back-to-wall baden. Deze elegante badkuipen met afgeronde hoeken worden met de lange zijde tegen de muur geplaatst, wat een geborgen gevoel geeft en zorgt voor een ultiem relaxmoment.

vrijstaand bad badkamer

De look van het bad

Materialen zoals solid surface (een mix van polyester, acryl en harsen) blijven populair vanwege hun duurzaamheid, esthetische uitstraling en betaalbaarheid. Mat wit blijft hierbinnen de meest gekozen kleur, met minder evolutie naar andere kleuren dan bij douches. Qua vorm blijft de klassieke ovalen binnenkant favoriet. De nieuwste modellen combineren strakke lijnen met een ergonomisch ontwerp voor optimaal comfort en esthetiek.

In het kraanwerk is chroom nog steeds het meest populair, maar er is een groeiende vraag naar mat zwart, glanzend wit en metallic tinten zoals geborsteld brons.

sfeerfoto vrijstaand bad

Water besparen met een bad

Waterbesparing bij baden blijft een uitdaging. Innovaties zoals baden met een kleinere binnenkuip en technologieën die het waterniveau beperken, zijn een stap in de goede richting. Toch blijft het voornaamste advies om bewust om te gaan met water en duurzame badproducten te gebruiken.

Er zijn nu ook baden uitgerust met technologieën die het badwater op een constante temperatuur houden, zonder dat er continu warm water aan het bad hoeft te worden toegevoegd. Dit verhoogt het comfort aanzienlijk, vooral wie graag lang weekt. Hoewel het systeem energie gebruikt om het water op temperatuur te houden, is dit vaak efficiënter dan continu nieuw warm water aan te voeren. Bovendien voorkomt het onnodig waterverbruik.

extra foto whirpoolbad

Beleving en gebruiksgemak

Comfort en ontspanning staan centraal bij de keuze voor een bad. Ergonomische ontwerpen zorgen voor een optimale ligpositie. Testen is belangrijk, zodat de klant zeker is van het gewenste comfort.

Whirlpools, bubbelbaden, lichtbeleving en andere wellnesselementen zijn nog steeds in trek, vooral in combinatie met slimme technologieën die de ervaring kunnen personaliseren, zoals verstelbare jets en geïntegreerde verlichting.

 

Andere badkamertrends

Niet uitgetegeld

Dat wandpanelen een opmars kennen in doucheruimtes, wil niet zeggen dat tegels helemaal out zijn. Integendeel: glad of ruw, van grootformaattegels tot langwerpige, rechthoekige tegels of een meer zuiderse nadruk met mozaiektegels, ... de keuze is schier eindeloos. 

Voor een uniek karakter zijn er heel wat mogelijkheden in natuursteen of marmer. Hierbinnen kennen accentkleuren zoals bordeauxrood of diepgroen enerzijds een opmars, in het kader van een uitgesproken expressieve toets. Daarnaast zorgen aardse zand- en kleikleuren in steeds meer badkamers voor een verbindend geheel. De travertintegel - in zijn typische crèmekleurige of beige tinten - wint hier aan populariteit. Deze zuiderse tegel heeft vaak een poreuze structuur, wat een badkamer al snel een rustieke en natuurlijke uitstraling geeft. 

Die natuurlijke uitstraling wordt eveneens een belangrijke factor in de look van de badkamer in het algemeen. De strakke, moderne no-nonsense loftlook doet het in vele interieurs nog steeds goed, maar steeds vaker wil men ook afgeronde en natuurlijke, grilligere vormen of een houtlook zien terugkomen in de badkamer.

badkamermeuel wastafeltrends

Wastafeltrends

Hoewel wastafels uit solid surface en composiet zeker nog steeds hun weg vinden binnen de moderne badkamer, wordt er ook hier duchtig geëxperimenteerd met betegelde wastafelmeubels die als het ware een geheel vormen met de achterliggende wand. Dat creëert al snel een luxueus, ruimtelijker gevoel. 

Voor het kraanwerk blijft ook hier chroom het goed doen, maar geven roségoud, wit of matzwart vaak een extra toets. Sensorgestuurde, waterbesparende kranen met touchless bediening worden ook steeds populairder. 

Greeploze meubels waren, en zijn tot nu toe nog, vaak met een push-to-opensysteem. Niet altijd even makkelijk: je opende per ongeluk al eens een lade, of de lade ging niet open wanneer je die wel wilde openen ... Een andere greeploze oplossing die vaak wordt toegepast, is een lade met afgeschuind front zonder push-to-opensysteem.

voorbeeld slimme badkamerspiegel

Spiegeltje, spiegeltje, ...

... aan de wand, of als kastdeur boven de wastafel. De spiegel blijft een centraal en onmisbaar element in de badkamer. Geïntegreerde verlichting is ondertussen eerder de norm dan een trend. Steeds vaker vormt de badkamerspiegel ook een warmte-element in de badkamer.

Veel moderne spiegels zijn namelijk infraroodspiegels. Een infraroodspiegel kan al voldoende zijn om een kleine badkamer te verwarmen. Daarnaast hoef je je geen zorgen meer te maken over een beslagen spiegel wanneer je uit de douche stapt.

Slimme spiegel

Wat dacht je van een spiegel die ook als computer kan functioneren: het weer checken, filmpjes kijken, videocalls, muziek opzetten, ... Daarnaast zijn er ook badkamerspiegels met slimme verlichting, die zich aanpast aan het moment van de dag: koud wit licht 's ochtends en een warmere, comfortabelere tint 's avonds. Vaak kan je de instellingen volledig naar je hand zetten met een app of via voice control.

Bron: Sanilec

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

ad

Ontdek vorige edities