Zo creëer je een mediterraans terras
Vakantie in eigen tuin, het is de afgelopen jaren een echte hype geworden. Je zit er op je gemak, je portemonnee voelt het minder én ons klimaat begint de laatste jaren toch steeds meer zuiderse trekjes te vertonen. Toch kan het fijn zijn om "er even uit te zijn". Dat kan je perfect thuis doen door de sfeer van populaire vakantiebestemmingen naar je eigen terras te halen. We geven enkele eenvoudige tips waarmee je je tuin zó omtovert tot een mediterraanse oase.
Plantkeuze
Hoewel de coronazomer vrij letterlijk in het water viel, wijzen statistieken toch op een verschuiving van ons weerbeeld naar warmere en drogere zomers. Ideaal weer voor mediterraanse planten, en bepaalde soorten zijn dan ook aan heuse opmars bezig in Belgische tuinen.
Bodem en standplaats
Mediterraanse of zuiderse planten houden wel van een armere bodem. Bekijk de fiche die bij een bepaalde plant hoort om zeker te zijn dat je de juiste grond kan voorzien. Tegenwoordig zijn er ook kant-en-klare bodemmengelingen beschikbaar voor dit type groen.
Zowel in volle grond als in pot is het heel belangrijk dat je plantjes geen natte voeten krijgen. Zorg dus voor voldoende drainage.
Uiteraard zal je beplanting een standplaats op het zuiden (en veel zon) fijn vinden. Zeker als je beschutting tegen de wind voorziet (bijvoorbeeld door de plant tegen een muur te plaatsen) zal je veel groei, meer bloemen en betere vruchten krijgen.
Zuiderse planten kunnen onze winters overleven, maar appreciëren wat extra bescherming tijdens koude maanden. Denk dan aan plantenhoezen of het binnenhalen van je potplanten.
ROTSTUINTJES
Nogal wat mediterraanse gebieden zijn rotsachtig en rotstuintjes komen er dan ook veel voor. Baken een stuk af in je eigen tuin of langs je terras en puzzel er met rotsblokken, vijverstenen en verschillende types grind. Je kan er visueel interessante hoogteverschillen in maken én het is een ideale bodem voor veel kruiden. Een goede tip is dus om kruiden- en rotstuin te combineren.
Mix en match kruiden met vetplantjes, cactussen, kruipplanten en mossoorten.
Beplantingsplan
Vormen en hoogteverschillen
Net zoals bij elk tuinontwerp, denk je het best eerst na over hoe je een interessant plaatje kan samenstellen. Dat doe je door hoogteverschillen te creëren en verschillende bladvormen te combineren. Mediterraanse planten lenen zich daar uitstekend toe!
Hoge lijnen maak je met cipressen, olijfbomen, vijgenstruiken, citrusbomen, druivelaars, palmen ... Ga een trapje lager met struiken of potplanten als oleander, lavendel, rozemarijn ... om te eindigen met vetplantjes, cactussen of kruiden die laag blijven.
Speel met vormen door grote bladeren van bijvoorbeeld een vijgenstruik af te wisselen met smallere bladvormen van bijvoorbeeld oleander en salie of verbena. Als grillige eyecatcher staat een agave zeker niet mis.
Kleur en geur
Zeker wanneer ze bloeien, creëren zuiderse planten een prachtig kleurenpalet. Maar nog belangrijker is de explosie van geuren die ze teweegbrengen. Geur speelt tevens een belangrijke rol bij het oproepen van herinneringen, dus breng die vakantie naar de Provence vers in het geheugen met kruiden als rozemarijn, tijm, salie, basilicum, oregano, lavendel, marjolein, laurier, ijzerhard, etc. Ook de zoete geur die vijgenstruiken verspreiden, past in dat plaatje.
Inrichting
Materialen
Steen en aardewerk vormen gegronde basiselementen voor de mediterraanse look. Deel kruiden in via rotstuintjes of maak een border met stenen en plaats je planten in terracotta potten en kruiken. Een zuiders of mediterraans terras is vaak gemaakt met natuursteen, zand of (zandkleurig) grind. Flagstones komen heel veel voor en op de muur is pleisterwerk de gangbare zaak. Ook kaleien staat hier niet mis. Zeker als dat kaleiwerk een leuke kleur heeft.
Elementen uit hout worden eveneens toegepast, maar denk dan aan een verweerde, natuurlijke look of een accentkleur. Gebieden rond de Middellandse Zee worden blootgesteld aan veel zon en zeewind, dus een ruigere finish correspondeert daar het beste mee. Smeedijzer vind je dan weer terug in de meubels of in tuinpoorten en balkonranden.
Vormgeving
De gemoedelijke zuiderse sfeer en een strakke vormgeving lopen niet graag hand in hand. Denk dus eerder aan organische, ronde lijnen die natuurlijk vloeien.
Terrassen in de mediterraanse regio dienen vooral als beschutting tegen felle zon en wind. Daarom worden ze vaak overkapt en dat kan op verschillende manieren. Denk aan een latwerk waar je rietmatten op legt, schaduwdoeken die gespannen worden of een latwerk dat je laat begroeien met bijvoorbeeld wijnranken.
TIP
Klimplanten of begroeide gevels zijn een mooie must voor je zuiders terras. Wijnranken, Toscaanse jasmijn, passiflora ... het fleurt je muur of overkapping meteen op!
Aankleding
De zithoek of het terras smeken om warme kleuren. Denk aan aardetinten zoals bruin, oker, steenrood, oranje, olijfgroen … of pasteltinten in het blauwe spectrum als accentkleur. Terracotta tot zalmroze verwarmt, en de combinatie van wit en blauw katapulteert je meteen naar de Griekse eilanden. Voor een harmonieus resultaat kan je de kleuren van je beplanting terugbrengen in verf, kaleiwerk, kussens, etc. Oleanderroze, citroengeel of lavendelpaars, het is maar wat je verkiest.
Qua meubels kan je verschillende kanten uit, maar natuurlijke materialen (hout of steen) krijgen de voorkeur. Zo zijn gemetste of gestapelde muurtjes als zitbank erg in trek. Leg je de nadruk op het relaxen, dan kies je een loungeset uit bijvoorbeeld wicker of rotan. Met een hangmat of hangzetel in macramé krijgt je terras er een trendy en tegelijk comfortabele zitplaats bij. Een gietijzeren bistroset (met mozaïeken tafelblad) wijst dan weer op Franse invloeden.
Werk je patio af met eyecatchers zoals een mozaïek, kleurrijke parasols, decoratie in aardewerk of kleine waterpartijtjes.