Hoe een stenen terras aanleggen
Grofweg kan je voor een stenen terras kiezen uit beton, keramiek of natuursteen. Qua formaten wordt er het meest geopteerd voor klinkers of tegels. In dit artikel geven we mee hoe je een dergelijk terras zelf kan aanleggen en hoe je het moet onderhouden.
Beton, natuursteen of keramiek?
Waterdoorlatende bestrating voor je terras
Afwatering langs een stenen terras: wat zijn de mogelijkheden?
Hoe leg je een betonnen terras?
Hoe leg je een natuursteen- of keramisch terras?
Hoe leg je een keramisch terras met stabilisatiematten?
Hoe plaats je een terras op tegeldragers?
Hoe leg je een stenen terras aan met hoogteverschillen?
Hoe onderhoud je een stenen terras?
Beton, natuursteen of keramiek?
Een betonnen terras is over het algemeen het duurzaamst en kan verschillende vormen aannemen. Je hebt er niet zo veel onderhoud aan als bij een houten terras, met een werende coating kan je daar zelfs nog een extra mouw aan passen. Natuursteen is ook uiterst duurzaam en altijd een eyecatcher, zeker bij moderne woningen. Keramiek verhoudt zich dan weer tot natuursteen zoals houtcomposiet tot hout: je hebt de look, maar het onderhoud hoef je er niet bij te nemen en de prijs ligt over het algemeen ook lager.
Waterdoorlatende bestrating voor een stenen terras
Dankzij waterdoorlatende en -passerende bestrating in de tuin en op de oprit infiltreert regenwater in de grond. Zo raken onder meer de rioleringen niet meer overbelast, wat ons allemaal waterellende bespaart. Vlaanderen besloot bijgevolg in heel wat situaties regeninfiltratie verplicht te maken. Gelukkig is er keuze uit verschillende oplossingen, waarmee je mooie combinaties van verhardingen en groenpartijen kan realiseren. We tonen ze in dit artikel.
Afwatering langs een stenen terras: wat zijn de mogelijkheden?
Na een bui moet het regenwater vlot van je terras weggeraken. En ook als je schoonmaakt mogen er geen plassen blijven staan. Een slechte afwatering kan namelijk voor heel wat problemen zorgen. Maar waar moet dat water naartoe en hoe geraakt het daar? In dit artikel bepreken we het nut van afvoergoten, de mogelijke uitvoeringen en hoe ze geplaatst worden.
Hoe leg je een betonnen terras?
Een betonnen terras is dan wel duurzaam, het leggen ervan is een intensiever werkje. We overlopen hoe je dat kan aanpakken.
Hoe leg je een natuursteen- of keramisch terras?
Bij een keramisch of een natuurstenen terras verloopt de plaatsing net ietsje anders dan bij een betonnen terras. We geven een overzicht van de stappen die je moet doorlopen.
Hoe leg je een keramisch terras met stabilisatiematten?
Een terras aanleggen, kan je op verschillende manieren. In dit artikel bespreken we hoe je te werk kan gaan met stabilisatiematten of -platen. Mortel of tegellijm is hierbij niet nodig en aangezien je de matten heel eenvoudig op maat kan snijden, is het een haalbaar project voor de minder ervaren klusser.
Hoe plaats je een terras op tegeldragers?
Bij het aanleggen van je terras denk je misschien meteen aan het zeulen met kruiwagens vol stabilisé. En als je tegelt, komt daar ook nog eens tegellijm bij kijken, of moet je ze in de mortel leggen. Maar op deze manier je terras aanleggen kan niet altijd. Gelukkig is er een alternatief, dat ook nog eens gemakkelijker is om te plaatsen.
Hoe leg je een stenen terras aan met hoogteverschillen?
We toonden al meermaals hoe je een effen stenen terras zelf kan leggen. Maar wat als je met een hoogteverschil zit? In dit artikel leggen we het belang van boordstenen uit en geven we enkele creatieve oplossingen om met hoogteverschillen om te gaan. Daarenboven kozen we betontegels met een natuurstenen look. Die zijn makkelijk te plaatsen, makkelijk te onderhouden én ze geven een sfeervolle uitstraling aan je terras.
Hoe onderhoud je een stenen terras?
Betonnen en keramische terrassen vallen goed mee in onderhoud. Met natuursteen moet je doorgaans wat voorzichtiger omspringen.