HOE EEN NATUURSTENEN OF KERAMISCH TERRAS PLAATSEN
Bij een keramisch of een natuurstenen terras verloopt de plaatsing net ietsje anders dan bij een betonnen terras. We geven een overzicht van de stappen die je moet doorlopen.
FUNDERING
Voor een natuursteen terras is een diepere fundering noodzakelijk dan bij beton. Die moet onder de vorstlijn komen, en die is doorgaans 40 cm diep - de opbouwhoogte van je funderingen wordt echter mede bepaald door je ondergrond en de belasting die er op komt. Uiteraard moet je fundering ook waterdoorlatend genoeg zijn.
Een uitgeharde betonnen onderlaag kan, maar is niet aangeraden. De geringe poreusheid en vooral de grotere krimp kan ervoor zorgen dat natuursteentegels kunnen barsten. Kan je niet anders? Dan breng je eerst een drainagemat aan en een gewapende dekvloer van minimaal 5 cm dik, of een stabilisélaag met een straatlaag van chape waarop de mortel- of lijmlaag terechtkomt. Daarop breng je uiteindelijk de tegels, kasseien of klinkers aan.
Op volle grond breng je eerst een onderfundering aan met betonpuin of korrelbeton. Daarop komt eventueel een drainagemat aan om het water af te voeren. Daarop leg je een stabilisélaag. Bovenop de stabilisélaag komt nog een straatlaag met chape. Op die chapelaag komt dan een legmortel of lijmlaag waarop de uiteindelijke tegels of klinkers komen.
Op dakterrassen en balkons kan je je tegels op tegeldragers laten rusten. Dat is eveneens een optie wanneer je op een betonnen onderfundering werkt.
AFBOORDING
Ook bij natuursteen voorzie je het best een afboording, net als bij beton kan je kiezen voor stenen die je plaatst of beton dat je giet.
KLINKERS EN TEGELS BEVESTIGEN
Tegels en klinkers worden aangebracht in een legmortel, of worden dubbel verlijmd. Ligt je stabilisé op een onderfundering van betonpuin? Dan komt er een (vochtige) straatlaag van 3 cm waarin je de tegels legt. Gebruik een dikke, witte mortellijm, indien je met een drainagemat werkt.
UITZETVOEGEN
Voorzie zeker uitzetvoegen om barsten te voorkomen. Natuursteen kan uitzetten door het zonlicht, of inkrimpen bij vorst of koelte. Kies daarbij voor een waterdichte, elastische bewegingsvoeg (met een vorstvrije en azijnzuurvrije kit of een bewegingsprofiel).
VOEGEN
Bij gladde oppervlakken, zoals geschuurde blauwsteen, kan je vrij dun voegen (4 tot 5 mm). Bij de meeste andere soorten zijn voegen tot 1 cm meer aangewezen. Bij natuursteen gebeurt het voegen met een voegijzer. Je kan ze niet inwassen zoals bij betontegels en -klinkers, omdat het tegel-/klinkeroppervlak vaak te ruw is en cementresten kunnen achterblijven. Werk ook niet wanneer het te koud of te warm is: tussen 5 °C en 25 °C is aangewezen.
Ook hier geldt: kies voor een drainerend voegmiddel. Er zijn ondertussen verschillende varianten die onkruid en kruipend ongedierte tegehouden en/of flexiel is en zo uitzetten en krimpen beter opvant.
KASSEIEN LEGGEN
Kasseien leggen is meer professionelenwerk dan tegels of klinkers. Hier begin je met een dikkere stabilisélaag van ongeveer 8 cm dik. De kasseien worden niet verlijmd, maar in een kuiltje geplaatst en ingeklopt met een kasseihamer. Daarna worden ze omgeven met een dun cement/zandmengsel dat over de kasseien wordt uitgegoten.
Met een trekker of borstel worden de voegen gevuld en uiteindelijk wordt het geheel afgespoeld. Zijn het ruwe kasseien, dan werk je beter met een voegijzer, zodat er geen cementresten achterblijven.
Kasseien mogen niet volledig belast worden tot 8 dagen nadat ze gelegd zijn
KERAMIEK
Voor een keramisch terras ga je grotendeels op dezelfde manier te werk als voor een natuursteen terras. Je begint met een drainerende onderfundering van steen- of betonpuin, waarop een – eventueel gewapende – stabilisélaag terechtkomt als fundering. Ook hier wordt de opbouwhoogte van je funderingen mede bepaald door je ondergrond en de belasting die erop komt. Op je fundering breng je nog een straatlaag chape aan. Je kan daarop de tegels of klinkers (dubbel!) verlijmen, in een mortellaag leggen, of je kan ze op stabilisatiematten leggen.
Net als bij natuursteen, is voor een keramisch terras ook een afboording nodig. Afwerken doe je met voegzand, voegcement of een epoxy voegmiddel.