Opritten & terrassenPremium

Een stenen terras: kies je voor beton, natuursteen of keramiek?

Een betonnen terras is over het algemeen het duurzaamst en kan verschillende vormen aannemen. Je hebt er niet zo veel onderhoud aan als bij een houten terras, met een werende coating kan je daar zelfs nog een extra mouw aan passen. Natuursteen is ook uiterst duurzaam en altijd een eyecatcher, zeker bij moderne woningen. Keramiek verhoudt zich dan weer tot natuursteen zoals houtcomposiet tot hout: je hebt de look, maar het onderhoud hoef je er niet bij te nemen en de prijs ligt over het algemeen ook lager. 

 

BETON

Wie een terras wil met een lange levensduur, kan kiezen voor een betonnen terras. Het is verder ook een relatief onderhoudsvriendelijk materiaal dat goed bestand is tegen tal van weersomstandigheden.

Planken voor je terras: hout, composiet of bamboe?
39 artikels
Alles over terrassen en oprittenOntdek ons digitaal magazine over terrassen en opritten
Lees magazinechevron_right

NAADLOOS: RUW, GEPOLIERD OF GEPOLIJST?

gepolierd terras aanleggen

Bij een naadloze terrasvloer hoef je je geen zorgen te maken over onkruid. Houd je van de ruwe look? Dan kan je het beton laten zoals het gegoten is, maar je kan het ook polieren of polijsten. Gepolierd beton is beton dat wordt glad gemaakt met een vlindermachine. Om te polijsten, neemt men een diamantpad bij de hand en krijgt het beton een glanzende afwerking. Om het extra te beschermen tegen vlekken en vuil kan het gepolijste beton achteraf nog worden geïmpregneerd.

Geef gepolierd beton een anti-sliplaag , want bij regen kan het vrij glad worden

 

KLINKERS

klinkers terras aanleggen

Je kan ook kiezen voor betonklinkers. Deze kunnen een zware belasting aan en zijn relatief voordelig in prijs. Het leuke is dat je ook kan spelen met het legpatroon: keperverband, halfsteenverband, wildverband … Betonklinkers heb je grosso modo in 3 formaten:

  • kleiformaat: 210 x 105 mm;
  • waalformaat: 200 x 50 mm;
  • dikformaat: 210 x 70 mm.

Je kiest overigens ook het best voor klinkers die water doorlaten. Het is namelijk belangrijk dat het water vlot kan doorvloeien naar de grondreservoirs. Daarvoor heb je enerzijds poreuze betonklinkers met een minieme voeg, anderzijds zijn er waterdoorlatende verbandstenen, waarbij er bredere voegen tussen de klinkers zitten. Voorts kunnen betonklinkers al dan niet getrommeld zijn. Dat wil zeggen dat de randen en hoeken worden afgevlakt door de klinkers te 'trommelen'. Dat geeft de klinkers een authentiekere uitstraling.

Aan betonklinkers kunnen ook kleurstoffen worden toegevoegd. Zo kan je bijvoorbeeld patronen creëren met verschillende kleuren. Om ervoor te zorgen dat gekleurde klinkers hun kleur niet verliezen, kunnen er mineralen worden verwerkt in de bovenlaag.

 

TEGELS

tegel terras aanleggen

Betontegels heb je in verschillende uitvoeringen en formaten. Je kan kiezen voor ruwe tegels of gepolierde en gepolijste tegels. De formaten gaan van kleine mozaïektegels tot XXL-tegels. De dikte van betontegels voor een terras varieert tussen de 4 en de 6 cm.

De standaarduitvoering is de alombekende stoeptegel. Om deze meer vuil- en waterafstotend te maken, kan je een beschermende PU- of epolyxcoating aanbrengen. Dat zal eveneens helpen om groenaanslag tegen te gaan. Verder blijven grindtegels ook een gegeerde optie voor terrassen, vooral voor wie het hart verloren heeft aan de landelijke look. Ze zijn tevens beschikbaar in verschillende kleuren en je moet al flink je best doen om erop uit te glijden.

 

NATUURSTEEN

Voor buitentoepassingen, zoals een terras, kies je best een natuursteensoort dat vorstbestendig is en af te werken valt met een anti-sliplaag. Daarvoor zijn graniet, basalt, leisteen, arduin en hardsteen (Vietnamese of Turkse blauwsteen, of Belgische hardsteen) de meest toegepaste soorten.

Raadpleeg bij de keuze van je natuursteen wel altijd grondig de technische fiche – die tevens terug te vinden zijn op de site van de beroepsfederatie voor natuursteen Febenat.

 

TEGELS

terrastegel terras aanleggen

Wie voor een natuursteen terras gaat, kiest vaak tegels. Qua dikte is een terrastegel van 2 cm voldoende – voor leisteen volstaat 1,5 cm. In vorstgevoelige gebieden is een dikkere tegel (ongeveer 3 cm) meer opportuun.

 

KLINKERS

klinkers op het terras

Ook natuursteen klinkers behoren tot de mogelijkheden. Qua formaten en legverbanden (halfsteen, keper, wild ...) zijn er over het algemeen dezelfde opties als bij betonklinkers.

 

KASSEIEN

kasseien terras aanleggen

Wil je echt een authentieke uitstraling aan je terras geven, dan kan je ook kiezen voor kasseien. De meest gebruikte soort voor kasseien is Belgische porfier met zijn typische blauwgrijze kleur. Daarnaast is het lichtgrijze Belgisch Gres ook een gegeerde optie, alsook basalt. Kasseien bestaan grosso modo in 3 uitvoeringen:

  • platines: platte kasseien die in grote vlakken en verschillende patronen gelegd kunnen worden;
  • mozaïekkasseien: deze zijn kleiner van formaat dan platines en worden in een cirkelvormig patroon aangelegd;
  • boerenkasseien: zoals de naam verklapt, geven deze ruwe stenen een meer landelijke look, hier worden ze in wildverband gelegd.

 

AFWERKING

afwerking terras aanleggen

Qua afwerking heb je voor een terras in natuursteen ook verschillende opties: van ruw en onregelmatig tot glad en gepolijst. Gepolijst natuursteen wordt meer gebruikt voor binnentoepassingen, terwijl voor buiten een ruwer oppervlak beter is om slipvastheid te garanderen. Het natuursteen kan daarvoor worden gezandstraald, getrommeld, gehamerd of gevlamd.

Voorts kan je qua formaat gaan voor gewone vierkante of rechthoekige tegels, maar ook een ‘gebroken’ terras of flagstoneterras behoort tot de mogelijkheden.

 

KERAMIEK

Keramiek wordt vaak gebruikt om de look van natuursteen te imiteren. Wie de look van natuursteen wil aan een zachtere prijs, moet zich dus tot keramiek wenden. Keramiek is een hard, krasvast materiaal. Pas wel op met keramieken bloempotten bovenop een keramisch terras, want dat kan voor krassen zorgen.

Een ander voordeel van keramiek is dat groenaanslag van algen of mossen vrijwel niet voorkomt. Ze hechten namelijk niet goed aan het oppervlak. Verder kan je voor tegels of klinkers heel wat kanten uit qua kleuren en prints. Doordat keramiek gebakken wordt, blijft het ook zijn kleur doorheen het jaar perfect behouden.

LET OP
Doordat keramiek inherent vuil- en waterafstotend is, zal water er ook niet intrekken, en kan een keramisch terras wel glad worden.

 

TEGELS

terras keramiektegels

Een keramiek terras kan je leggen door middel van tegels. Deze moeten minimum een dikte van 1 cm hebben om tegen vorst te kunnen. Plaats je ze op tegeldragers, dan is een dikte van 2 cm aangewezen.

 

KLINKERS

klinkers in keramiek

Keramische klinkers of kleiklinkers zijn zeer slijtvast en zijn van nature gekleurd. Ze zijn minder poreus dan betonklinkers, wat goed nieuws is: vorstbestendig en geen groenaanslag. Ook hier kan je kiezen voor getrommelde of niet-getrommelde kleiklinkers met afgeronde hoeken, wil je een authentiekere, ‘geleefde’ look. Gangbare formaten zijn:

  • waalformaat: 20 x 5 x 7 cm;
  • dikformaat: 21 x 7 x 7 cm;
  • keiformaat: 20 x 10 x 7 cm;
  • abdijformaat: 30 x 20 x 5 cm.
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine