Zo leg je een terras met stabilisatiematten
Een terras aanleggen, kan je op verschillende manieren. In dit artikel bespreken we hoe je te werk kan gaan met stabilisatiematten of -platen. Mortel of tegellijm is hierbij niet nodig en aangezien je de matten heel eenvoudig op maat kan snijden, is het een haalbaar project voor de minder ervaren klusser.
Fundering leggen
steenpuin en stabilisé
Je moet altijd vertrekken van een stevige basis zodat het terras na verloop van tijd niet verzakt. Start met een onderfundering van gebroken steenpuin. Om die laag te verdichten, tril je ze aan met een trilplaat.
Dan kan je de fundering laten leveren, in dit geval stabilisé (een licht vochtig mengsel van zand en cement). Het water in de specie laat het cement na verloop van tijd verharden, waardoor je een stevige basis krijgt. Heb je een groot terras en dus een grote hoeveelheid nodig? Laat de stabilisé dan leveren.
TIP
Dek de geleverde stabilisé tijdens de werken af met een zeil, zo blijft hij langer verwerkbaar.
Randisolatie
Tussen het huis en de nieuwe fundering wordt nog een randisolatie geplaatst. Door alle elementen los van elkaar te plaatsen, zorg je ervoor dat de bewegingen van het huis of het terras geen invloed hebben op elkaar. Rol de band uit en fixeer de isolatie tegen de gevelrand.
meterpas uitzetten
Vergeet niet het meterpas uit te zetten! Hier werd het afvoerputje als referentie gebruikt want het zit reeds op de correcte hoogte van de dorpels. Om die hoogte over te zetten naar de rest van het terras, gebruik je een bouwlaser die je kan huren. De andere optie is overzetten met een pasdarm.
Zet het correcte niveau over met de paslat. Breng de ontvanger op het niveau van de laserlat. Let op, zet het meterpas op het niveau waarop het stabilisébed zal liggen. Meet dus eerst op hoe dik je bestrating (keramische tegels / stabilisatiemat) zal zijn.
Zet daarna de meetlat van de bouwlaser omhoog, evenveel als de dikte van de tegel en de funderingsplaat. Vervolgens duw je een aantal piketten in de grond en tik die op dat niveau. Je weet dat je juist zit als de laser een lange bieptoon geeft. Plaats aan het uiteinde van het het terras twee piketten. Daartussen kan je een metserstouw spannen. Als alles goed is, moet dit metserskoord nu onder je referentiepunt liggen, precies de dikte van de tegel en de stabilisatiemat.
Wanneer je een terras legt, moet je zeker zijn dat het lichtjes afwatert. Daarom moet het aan de zijde die het verst van je woning ligt, wat lager liggen. Zo blijft er geen regen op staan en loopt het water weg in je tuin. Dat betekent dat je de ontvanger op de laserlat enkele centimeters laat zakken. Steek dan ook op dit niveau piketten in de grond waartussen je een metserskoord stevig opspant.
afwerking fundering
Aanvoer
Vervolgens voer je stabilisé aan. Bij grote oppervlakken werk je het best in vakken, zodat je vak per vak kan afwerken. Bestel ook maar zoveel stabilisé als je op één dag kan verwerken! Het materiaal wordt hard en als je het niet op tijd kan verwerken, is het verloren. Bijbestellen kan echter altijd.
In de helft van de fundering plaats je nog een wapeningsnet. Hierdoor vermijd je scheuren in je fundering.
aantrillen
Om te weten hoe hoog je de fundering moet maken, kan je nu een metserskoord spannen tussen het metserskoord aan de gevel en dat aan de tuinkant. Zorg ervoor dat het koord het andere koord net niet raakt en zet het strak. Tijdens deze stap mag je gerust hoger gaan dan het koord want vervolgens moet je alles nog aantrillen en gaat de fundering nog zakken.
TIP
Langs je huis is het moeilijker om met een trilplaat te werken. Daar kan je gebruikmaken van een aandammer.
afREIEN
Na het aantrillen, ligt je stabilisébed nog niet vlak genoeg om op te kunnen tegelen. Met een hark ruw je eerst het oppervlak wat op om het te kunnen afreien. In het stabilisébed klop je voorzichtig een afreiprofiel op het niveau van het metserstouw. Plaats dan een tweede afreiprofiel iets minder ver dan de lengte van je rei. Zo kan je er vlot op afreien. Maak het jezelf gemakkelijk en span ook nu een metserskoord. Op die hoogte plaats je weer een profiel. Maak het stabilisébed wat los (desnoods giet je nog wat losse stabilisé bij). Trek nu de fundering vlak.
- Stabilisé te kort? Leg met een pleisterspaan wat extra stabilisé. Druk het een beetje aan voor je terug afreit.
- Stabilisé te veel? Het teveel aan zand haal je ook telkens weg van achter je rei, zo wordt het niet te zwaar.
Ben je klaar met het eerste vak? Dan kan je doorschuiven naar het tweede deel. Je moet daarvoor weer stabilisé aanvoeren. Afreien is best een zware klus, maar het is belangrijk voor je resultaat. Steek er dus zeker genoeg tijd in.
terras leggen
stabilisatieplaten
Voor je de matten plaatst, veeg je de fundering nog even schoon om kleine oneffenheden weg te nemen. Wacht wel tot de fundering volledig droog is om dit te doen.
Op je vlakke fundering kan je dan de platen leggen. De voeg van de matten komt beter niet overeen met de voeg van de tegels! Snijd daarom een stuk af van je eerste rij met een breekmes. Idem rond de openingen. Op de kopse zijde moet je er voor zorgen dat de voeg verspringt. Zo krijg je een stabiele onderbouw voor je tegels.
tegels
Op de stabilisatieplaten kan je dan los de tegels leggen. Leg die niet tot tegen de muur, maar hou een beetje afstand. Dat doe je met kaleerblokjes. Leg een tegel in het begin van de muur en eentje op het einde. Daartussen span je dan een metserstouw. Zo weet je dat je tegels gelijk komen te liggen.
UITSPARINGEN
Soms moet je openingen maken in je tegel, bijvoorbeeld rond een afvoerputje. Hiervoor heb je een watergekoelde tafelzaag nodig.
Vul de bak met water tot boven de motor. Draai de kraan van de waterkoeling open, steek de stekker in en je kan zagen. Vergeet niet jezelf te beschermen. Een zaagtafel maakt veel en scherp lawaai. gehoorbescherming is dus verplicht. Een bril kan vermijden dat er splinters in je oog springen.
Om een hoek uit te snijden, zoals in het filmpje, geraak je niet ver genoeg met een tafelzaag. Het laatste stukje kan je dan met de haakse slijper uitslijpen. Gebruik wel altijd een slijpschijf met een vol diamantblad om te vermijden dat brokjes van je tegel springen.
Leg dan de tegelrij verder. Tussen de tegels zet je telkens voegkruisjes zodat je overal dezelfde voegbreedte aanhoudt. Als de eerste rij er ligt, kan je je referentietouw wegnemen. De volgende rijen leg je nu gewoon tot tegen de eerste rij, mét voegkruisjes. Om de tegels gemakkelijk te plaatsen, kan je eventueel gebruikmaken van zuignappen.
Door met stabilisatieplaten te werken, bespaar je je nu alleszins het werk om mortel of tegellijm aan te maken en tussen de tegels en de ondergrond te leggen.
PUTDEKSEL
Als je een putdeksel moet verwerken in het terras, verwijder je eerst het oude. Haal rondomrond wat stabilisé weg zodat de basis om het putdeksel in te steken vrij is. Het putdeksel zelf leggen we vast met polymeerlijm. Leg er een tegel naast om te zien hoe hoog het deksel moet komen. Steek dan kaleerblokjes van de juiste dikte aan de onderkant. Met wat polymeerlijm kan je dan het kader vast leggen. Vervolgens kan je de binnenkant van het kader puzzelen. De tegels errond moet je weer op maat snijden met de tafelzaag. Het aftekenen doe je beter op de plaats zelf. Leg de tegel ernaast en teken af. Hou wat spatie tussen de plaats van het deksel en de tegel zelf. De dikte van een meterblad (3 mm) is voldoende. Leg de gezaagde tegels rond de opening van het putdeksel.
Als laatste vul je het putdeksel. Als je dit pas de volgende dag kan doen, moet je nieuwe stabilisé aanmaken. Daarvoor gebruik je het best kant-en-klare zakjes. Die hebben meteen de juiste verhouding zand en cement. Daarbij voeg je de hoeveelheid water die op de verpakking staat. Zo heb je zeker een goede, stevige stabilisé.
Uit een volle tegel haal je de hoekjes, zodat die er volledig in past. Om de voeg te laten doorlopen, teken je ze af op de tegel. Snijdt de tegel daar door. Dit hoeft niet volledig, zorg enkel dat de snede diep genoeg is om het voegsel in te laten hechten. Leg de steen dan in het putdeksel. Vergeet niet dat er nog een stabilisatieplaat onder moet.
Boordstenen
Als alle tegels zijn gelegd, kan je de boordstenen plaatsen. Ook die leg je vast in de stabilisé. Zorg voor een klein stabilisébed waarin je de boordsteen kan zetten. Klop de afboording een beetje aan zodat ze precies gelijk komen met de hoogte van je terras.
Door ze aan de zijkant wat in te bedden, leg je de boordstenen goed vast. Zo vallen ze niet meer om - zeker niet als de stabilisé uitgehard is.
VOEGEn
Het voegen van tegels op stabilisatiematten gebeurt met polymeerzand. Strooi dit uit over de oppervlakte van je terras en veeg het in de voegen. Let wel, het terras moet droog zijn voor je dat doet! Borstel diagonaal over de tegels. Als het voegmiddel in de voegen zit, verwijder dan het teveel aan product door nog eens te vegen of door het weg te blazen met een blazer. Eens het teveel aan voegmiddel weg is, maak dan je terras nat met de tuinslang. Gebruik eerst een zachte straal en zorg dat het oppervlak nat blijft. Daarna ga je er met een harde straal nog eens over, maar onder een scherpe hoek. Zo spoel je het teveel aan zand weg van de tegels.