Dossier mediterraanse gerechten
PASTA
PIZZA EN LASAGNE
RIJST
TRENDS
PRESENTATIE
PASTA
Van alle mediterraanse producten en gerechten vallen de Italiaanse varianten het meest in de smaak. Pasta behoort tot de grootste categorie. In België is de beetgare spaghetti de favoriet. Deze markt is nog steeds aan het groeien en er worden nu ook gezonde alternatieven aangeboden zoals volkoren-, spelt- en haverpasta of bereide pastagerechten met enkel groenten.
Pizza en lasagne
Pizza en lasagne zijn twee populaire klassiekers binnen de mediterraanse keuken. Ze worden steeds gezonder, maar toch is voor veel consumenten de smaak nog altijd van primordiaal belang.
RIJST
De rijstgerechten winnen steeds meer aan populariteit. Vooral de ronde rijst valt in de smaak. In het zuiden van het land wordt er meestal gekozen voor risotto, terwijl men in het noorden eerder voor paella opteert. Er is een duidelijke groei merkbaar in de ronde rijst, voornamelijk risotto. Ook de couscous wordt steeds populairder. Aangezien de consument van variatie houdt, werd er onlangs een parelcouscous gelanceerd. Er bestaan ook veel gezonde varianten.
Trends binnen de mediterraanse producten
De kritische consument is bewuster bezig met de ingrediënten en de oorsprong van de producten. De reeds gezonde mediterraanse keuken wordt steeds meer aangevuld met vegetarische, allergenenvrije en biologische varianten. Daarnaast speelt duurzaamheid vandaag de dag een grote rol. Aan de andere kant staat ook convenience centraal in onze haastige maatschappij.
- Gezond
- Duurzaam
- Convenience
Presentatie mediterraanse producten
Aangezien de consument veel bewuster koopt, is een duidelijke verpakking met gezondheidslabels belangrijk. Bovendien trekken de mediterraanse producten sneller aan wanneer ze worden gecombineerd in de rekken dan wanneer ze per categorie worden onderverdeeld tussen de andere producten in de winkel.