Opritten & terrassenPremium

Hoe een stenen terras onderhouden

Betonnen en keramische terrassen vallen goed mee in onderhoud. Met natuursteen moet je doorgaans wat voorzichtiger omspringen. We geven enkele tips om je terras te beschermen en schoon te maken. We werpen ook een blik op het herstellen van de voegen.

 

Stenen terras reinigen

Veeg allereerst het terras regelmatig om bladeren, vuil en ander puin te verwijderen. Dit voorkomt dat vuil zich ophoopt en op die manier vlekken veroorzaakt. Hardnekkig vuil en groene aanslag, zoals mos en algen, vergen andere middelen. Eerst en vooral kan je het terras eens goed schuren met water en eventueel een milde zeep. 

Planken voor je terras: hout, composiet of bamboe?
39 artikels
Alles over terrassen en oprittenOntdek ons digitaal magazine over terrassen en opritten
Lees magazinechevron_right

terrasreiniger hogedruk

Met een hogedrukreiniger

Je kan eventueel met een hogedrukreiniger het terras afspuiten, maar let zeer goed op. Zet de druk op een lage stand, houd de sproeikop voldoende op afstand van het terras (20 - 25 cm) en gebruik een aangepaste nozzle. Meestal wordt er gebruikgemaakt van een roterende spuitkop of vuilfrees.

LET OP
Zeker op keramische steen en beton kan een hogedrukreiniger op termijn schade aanrichten als je een te hoge druk gebruikt. Het materiaal wordt opgeruwd en mossen zullen zich sneller hechten. Zorg er ook voor dat je de voegen niet uitfreest, probeer het toestel uit op een plek die niet zo zichtbaar is en pas de druk indien nodig aan. Zeker bij terrassen waar de voegen hier en daar reeds versleten zijn, kan je het met een hogedrukreiniger onder een te hoge druk nog erger maken.

Met een terrasreiniger

Beter nog is je hogedrukreiniger uitgerust met een terrasreiniger. Die verdeelt de druk over een roterende sproeiarm, waardoor je efficiënter kan reinigen met minder water. Dankzij de omkasting zal je geen last hebben van opspattend water. Er bestaan ook terrasreinigers die je direct op een (buiten)kraan kan aansluiten.

Met aangepaste producten

Met een hogedrukreiniger en de nodige aandachtspunten in het achterhoofd, kun je in een mum van tijd je terras schoon krijgen. Maar als je voorzichtiger te werk wil gaan en zeker geen schade wil aanrichten, werk je beter met een schuurborstel en specifieke ontgroener/ontmosser, of een biologisch afbreekbaar reinigingsmiddel op basis van enzymen, gemengd met water.

Check de verpakking om te weten in welke verhouding je het product moet verdunnen met water, want hoe vuiler je tegels, hoe sterker de oplossing moet zijn. De enzymen breken de vervuiling af. Bij een regenbui wordt het afgebroken vuil dan weggespoeld en worden de enzymen weer geactiveerd. Een zelfreinigende methode die niet arbeidsintensief is, dus.

vlekken stenen terras onderhoud

Vlekken op een stenen terras?

Olie- en vetvlekken zullen – net als oppervlakkige krassen overigens – na verloop van tijd vervagen, maar ze blijven wel een tijd zichtbaar. Het is het beste om ze zo snel mogelijk te behandelen, net zoals je zou doen met een houten terras, met een sopje of een specifieke reiniger voor natuursteen.

Roestvlekken kan je ook te lijf met een aangepaste roestverwijderaar. Als je die niet bij de hand hebt, kun je de aangetaste steen natmaken en schuren met zeer fijn schuurpapier (korrel 240). Als je het daarna afspoelt, zal je tijdelijk een kleurverschil zien, maar dat zal na verloop van tijd vervagen. 

 

Stenen terras behandelen

behandelen stenen terras onderhoud

Betonnen terrassen kan je laten polijsten om ze volledig te verdichten, waardoor de terrasvloer minder snel vuil wordt. Stof en los vuil bezem je zo zeer gemakkelijk weg. Vlekken werk je weg met een vochtige doek en lauw water.

Je kan het beton eventueel ook impregneren, waardoor vloeistoffen minder snel zullen indringen. De impregnatie kan onzichtbaar zijn, of je combineert de werking met een kleurlaagje voor een volledig nieuwe look. Je kan ook een PU- of epoxycoating aanbrengen op je betontegels om het meest vuil en water af te stoten. Zo vertraag je ook de opkomst van groene aanslag.

Je kan natuursteen of keramische tegels ook impregneren om vocht en vuil beter te weren en om groene aanslag tegen te houden. Een impregnering zorgt er ook voor dat je het natuursteen gemakkelijker kan reinigen. Eens je dat doet, zal je het wel regelmatig moeten herhalen.

 

Stenen terras herstellen

Zitten de voegen van je terras hier en daar los of merk je barsten op? Dan laat je dat beter niet zo. Op termijn kunnen de tegels ook beginnen loskomen, of kunnen er zich onder het terras problemen voordoen. In dat geval moeten de voegen hersteld worden.

Als je een terras niet volledig hervoegt, kun je het beste een voegmiddel gebruiken met dezelfde kleur en eigenschappen als de voegen die nog in goede staat verkeren.

voegzand tussen voegen vegen

Voegen met voegzand

Voor dunne voegen tot 2 mm breed wordt er vaak gebruikgemaakt van fijn wit zand of split. Dit gebruik je enkel bij terrassen met een waterdoorlatende ondergrond. Voor bredere voegen kun je ook polymeerzand gebruiken. Het nadeel van zowel gewoon zand als polymeerzand is dat het na verloop van tijd kan uitspoelen. Zand is ook niet goed bestand tegen onkruid. Polymeerzand remt de groei van onkruid beter af.

Zowel zand als polymeerzand veeg je in en daarna tril je het aan of dam je het in om alle voegen goed te vullen. Eens het aangetrild is, kun je waar nodig de voegen nog bijvullen. Ten slotte spoel je het terras af. Voegen van polymeerzand zullen zo uitharden.

voegen natuursteen keramisch

Voegen met voegcement

Je kan ook voegcement gebruiken. Dit is gewoon een mix van cement, zand en water en zal een stevige voeg verzekeren. Hoewel stevig, is klassiek voegcement iets brozer bij vorst en weersomstandigheden. Bij strenge vriestemperaturen kunnen je voegen hier en daar barsten. Dan krijgt onkruid ook makkelijker vrij spel.

Er bestaan ook polymeermortels die flexibel zijn en zo ook beter bestand zijn tegen weersomstandigheden. In de duurdere prijsklasse heb je ook epoxy voegmiddelen. Deze hebben zeer waterbestendige eigenschappen en zijn ideaal voor tegels rond een zwembad of vijver.

Om voegen te herstellen met een voegmortel, breek je uiteraard eerst de beschadigde voegen uit. Losse stukken kun je zo verwijderen, al kan het soms nodig zijn om er een beitel of voegenkrabber bij te halen. Vergeet ook niet de voeg schoon te maken. Zo zal de voegmortel beter hechten.

Dan kan je de mortel zelf aanmaken - uiteraard volgens de aanwijzingen op de verpakking. Het voegmiddel breng je tussen de tegels in met een voeger, net zoals je dat bij een bakstenen muur tussen de stenen zou doen. Eens de voegen voldoende gevuld zijn, kan je de overtollige voegspecie wegvegen en de voegen laten uitharden. 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine