Hoe je terras onderhouden
Groene aanslag op je terras ontsiert het niet alleen, het is ook een potentieel gevaar. Zowel stenen als hout worden spekglad, waardoor je makkelijk kan uitglijden met alle gevolgen van dien. Je doet er dus goed aan om je terras jaarlijks een goede onderhoudsbeurt te geven. Houten terrassen benodigen, afhankelijk van de houtsoort, ook om de zoveel jaar een behandelingsbeurt. En wat met vlekken op je planken of stenen? Je leest het allemaal hier.
PLANKENTERRAS
BEHANDELEN
Tropisch of Europees hardhout en thermisch behandeld zachthout, hoeft niet noodzakelijk behandeld te worden tegen vocht, schimmels of insecten. Bij geïmpregneerd zachthout wacht je minstens 6 maanden alvorens je behandelt. Om een houten terras te behandelen en te voeden, kan je oliën of beitsen. Bij harde houtsoorten en thermisch behandeld hout is dat enkel nodig als je de natuurlijke vergrijzing wil tegengaan. Het zal de (op zich al lange) levensduur enkel maar verlengen.
WAT MET COMPOSIET EN BAMBOE?
Er mag dan wel hout in zitten, composietplanken hebben geen enkele behandeling nodig tegen vocht, schimmels of insecten. De kenmerken van het kunststof beschermen je terras daar immers tegen. Nadat je een bamboeterras gelegd hebt, is het best om deze meteen te oliën voor het behoud van de structuur en de oorspronkelijke kleur. Er bestaan oliën specifiek voor bamboeproducten.
MEER WETEN:
> Hoe het juiste hout kiezen voor buiten
> Hoe een plankenterras kiezen, plaatsen en onderhouden
> Hoe je hout oliën
> Hoe je hout beitsen
REINIGEN
Op termijn kunnen algen en mossen optreden op je terrasplanken. Dat kan je sowieso al een stapje voor zijn door op tijd (vochtige) bladeren en ander vuil weg te vegen met een bezem. Zit je toch met groene aanslag op je terras, dan pak je die het best aan in het voorjaar, wanneer de gemiddelde temperatuur minstens 10 °C bedraagt, wanneer het voor enkele dagen droog blijft en idealiter wanneer het zonnig is. In die omstandigheden kan je ervoor zorgen dat groene aanslag die je verwijdert, niet meteen opnieuw de kop opsteekt.
Hoe ga je nu precies te werk? Er zijn heel wat specifieke biologische reinigingsmiddelen op de markt voor hout en composietplanken. Heb je, naast groene aanslag, ook last van mosgroei, dan heb je niet alleen een groenreiniger, maar ook een antimosproduct nodig. Sommige producten combineren beide functies.
Een hogedrukreiniger kan je, met gebruik van een gepaste lans en genoeg afstand, ook gerust gebruiken voor een plankenterras. Er bestaan ook opzetstukken die specifiek bedoeld zijn om terrassen te reinigen, of zelfs terrasreinigers waarmee je kan werken zonder dat er een hogedrukreiniger aan te pas komt.
TIP
Plantenbakken, bloempotten en zware tuinmeubels laat je best niet te lang op dezelfde plek staan op een plankenterras. Zware objecten houden immers vocht vast, dat bestendigt de groei van schimmels en algen.
MEER WETEN:
> Hoe een plankenterras reinigen
> Hoe groenaanslag verwijderen
STENEN TERRAS
BEHANDELEN
Betonnen terrassen kan je laten polijsten om ze volledig te verdichten, waardoor de terrasvloer minder snel vuil wordt. Je kan het beton ook impregneren, waardoor vloeistoffen minder snel zullen indringen. Je kan natuursteen of keramische tegels tegels ook impregneren om vocht en vuil beter te weren en om groenaanslag tegen te houden. Een impregnering zorgt er ook voor dat je het natuursteen gemakkelijker kan reinigen. Eens je dat doet, zal je het wel regelmatig moeten herhalen.
REINIGEN
Ook bij stenen terrassen geldt dat je huis- tuin en keukenmiddeltjes zoals bleekwater en azijn beter op stal laat. Een hogedrukreiniger kan je gebruiken, maar ook hier geldt: met genoeg afstand, lage druk en een geschikte lans, of een opzetstuk.
Idealiter werk je met een specifieke ontgroener/ontmosser, of een reinigingsmiddel op basis van enzymen, gemengd met water. Check de verpakking om te weten in welke verhouding je het product moet verdunnen met water, want hoe vuiler je tegels, hoe sterker de oplossing moet zijn.
Het kan ook zijn dat metalen tuinmeubels of bloempotten roestplekken achterlaten op een stenen terras. Die pak je aan met een roestverwijderaar.