Houten terrassenPremium

Planken voor je terras: hout, composiet of bamboe?

Qua materialen hebn je voor een plankenterras grosso modo drie opties: hout, houtcomposiet en bamboe. We overlopen de voor- en nadelen.

 

HOUT

glad vs geribbeld hout plankenterras

Planken voor je terras: hout, composiet of bamboe?
39 artikels
Alles over terrassen en oprittenOntdek ons digitaal magazine over terrassen en opritten
Lees magazinechevron_right

Welk hout je kiest, is de belangrijkste factor voor de levensduur en de onderhoudsvriendelijkheid van je terras. Voor een terras kies je het best hardhout of thermowood. Zachte houtsoorten (grenen of Douglas) zijn door hun geringe duurzaamheid te vermijden om een terras aan te leggen.

Je kan op basis van look kiezen voor gladde terrasplanken of geribbelde terrasplanken. Wees ervan bewust dat er bij geribbelde planken meer water zal blijven staan, en dat het terras sneller glad wordt.

 

HARDHOUT

hardhoutd hout plankenterras

TROPISCH HARDHOUT

Voor terrassen wordt vaak gekozen voor tropische hardhoutsoorten zoals padoek, bankirai of afzelia. Logisch, want hardhout is uitermate stevig dankzij de dichte structuur. De poriën nemen water op, waardoor het hout minder snel rot en langer meegaat, dat kan gaan van 20 tot wel meer dan 100 jaar, afhankelijk van de specifieke houtsoort.

Tropische houtsoorten hoef je dus niet te beschermen tegen vocht, schimmels of insecten. Wil je die tropische look zo lang mogelijk behouden en het hout voeden, dan kan je die behandelen met een beits of olie om de vergrijzing van de planken tegen te gaan.

EUROPEES HARDHOUT

Europees hout hoeft niet van onder de evenaar te komen, en is dus een stuk ecologischer, doch een - mits wat nabehandeling - even robuust en vochtbestendig alternatief. De gemiddelde levensduur van Europese hardhoutsoorten zoals Europese eik of kastanje ligt echter iets lager dan die van de tropische varianten – tot 60 jaar. Verder is het opportuun om te kiezen voor PEFC/FCS-gecertificeerd hout dat voldoet aan voorwaarden voor duurzaam bosbeheer.

 

THERMOWOOD

thermowoodd hout plankenterras

Een ander ecologische verantwoorde keuze is thermowood. Thermowood is gemaakt van Europees naaldbomenhout dat thermisch wordt behandeld, waardoor het resistent is tegen vocht, schimmel en andere weersinvloeden. Zo krijgt naaldhout de duurzame eigenschappen van tropisch hardhout mee. Qua levensduur kan het er zich ook uitstekend mee meten: het zachthout wordt door de behandeling opgewaardeerd om mee te gaan tot wel meer dan 20 jaar.

Dat niet alleen, je hoeft thermowood ook nauwelijks te onderhouden – althans als je met de vergrijzing kan leven. Om esthetische redenen kan je, net als bij hardhout, het hout wel bewerken met een olie of beits.

 

GEIMPREGNEERD ZACHTHOUT

behandelend hout plankenterras

Zachthout vermijd je het best voor een terras. Laat je vuren, rode den of grenen echter impregneren, dan kan je wel een terras hebben dat tot 15 jaar meegaat. Het is een goedkopere, eveneens onderhoudsarme oplossing, maar minder duurzaam dan thermowood of hardhout.

 

DUURZAAMHEIDSKLASSE
Houtsoorten worden ingedeeld in 5 duurzaamheidsklassen. Hier gaat het om de eigenschappen van het hout zelf. Duurzaamheidsklasse 1 is de meest duurzame, klasse 5 de minst duurzame. Voor een terras kies je best hout uit de klasse 1, 2 of 3.
- Duurzaamheidsklasse 1: gaat tot meer dan 25 jaar mee – de meeste tropische hardhoutsoorten: afzelia, teak ...;
- Duurzaamheidsklasse 2: gaat 15 tot 25 jaar mee – thermowood, kastanje ...;
- Duurzaamheidsklasse 3: gaat 10 tot 15 jaar mee – Europese eik, sipo, notenhout;
- Duurzaamheidsklasse 4: gaat 5 tot 10 jaar mee;
- Duurzaamheidsklasse 5: gaat tot 5 jaar mee.

 

RISICOKLASSE
Naast de duurzaamheidsklasse, speelt voor een tuinhuis ook de risicoklasse een grote rol. Hier gaat het om de eigenschappen van de gebruiksomgeving (binnen of buiten, vochtigheidsgraad, weersinvloeden …). Voor een terras kies je dus het best uit klasse 3, 4 of 5.
- Risicoklasse 1: hout voor droge binnentoepassingen;
- Risicoklasse 2: hout voor daktimmer en houtskeletbouw;
- Risicoklasse 3: hout voor buitengebruik en bestand tegen weersinvloeden (duurzaamheidsklasse 1, 2 of 3);
- Risicoklasse 4: hout voor buitengebruik en bestand tegen zoet water (duurzaamheidsklasse 1 of 2);
- Risicoklasse 5: hout voor buitengebruik en bestand tegen zout water.

 

HOUTCOMPOSIET

composietd hout plankenterras

Houtcomposiet of HKC (hout-kunststof-composiet) bestaat uit een mengsel van hout en kunststof (meestal pvc). Dat wordt verhit en onder hoge druk samengeperst. Het grote voordeel is de onderhoudsvriendelijkheid. Composiet is zeer bestendig tegen weersinvloeden, vocht en insecten. Je hebt de natuurlijke houtlook met de duurzame kenmerken van kunststoffen. Verder zal houtcomposiet ook niet versplinteren, wat bij een gewoon houten terras wel mogelijk is. Composiet is uiteindelijk minder glad dan gewoon hout. Houtcomposiet heeft een levensduur van om en bij de 50 jaar.

Het nadeel is dat houtcomposiet meer krimpt en uitzet dan een terras uit hout. Krassen zullen ook beter zichtbaar blijven op een terras uit composiet, terwijl die op een houten terras weggeschuurd kunnen worden. Houtcomposiet is verder ook een stuk duurder dan een hardhouten terras.

 

BAMBOE

bamboeterrasd hout plankenterras

Bamboestengels kunnen verwerkt worden tot geperste planken, net zoals dat gebeurt bij houten terrasplanken of terrasplanken uit houtcomposiet. Een bamboeterras is echter ecologischer doordat de bossen niet steeds opnieuw aangeplant moeten worden. Wanneer men bamboestengels afkapt, maakt de plant steeds nieuwe scheuten aan. De moederplant hoeft dus niet compleet geveld te worden.

Een bamboeterras is verder even robuust en kan nagenoeg even veel gewicht aan als een terras uit hardhout. Bamboestrengen worden gekookt, waardoor suikers en zetmeel verwijderd worden – daardoor zijn ze perfect bestand tegen insecten en schimmels. Na het kookproces worden de strengen gedroogd en met lijm samengeperst tot planken.

Net als tropisch hardhout of thermowood, kan bamboe vergrijzen onder invloed van de zon. Wil je de oorspronkelijke kleur behouden en het bamboe voeden zodat het niet te veel verruwt, dan kan je die met een olie behandelen.

BPC
Net als bij hout, bestaat er ook een composietvariant van bamboe, nl. BPC (bamboo plastic composite), dat eveneens niet de behandeling vergt die bamboe wel nodig heeft.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine