Tips om elektriciteit te besparen
De energiecrisis van vorig jaar heeft er bij velen stevig ingehakt. We gingen met z'n allen op zoek naar manieren om de kosten zo veel mogelijk te drukken. Voor wie in een iets ouder huis woont, komt dat vaak neer op serieuze werken zoals bij-isoleren, zonnepanelen installeren, een thuisbatterij aanschaffen ... Dergelijke zaken kunnen een heel verschil maken, maar zijn vaak budgettair niet (meteen) mogelijk. Gelukkig zijn er ook minder ingrijpende tips die je kan toepassen om te besparen op je verbruik. Uiteindelijk: alle beetjes helpen!
Kleine inspanningen, groot resultaat
Verbruik
Wil je minder voor iets betalen, gebruik er dan wat minder van. Het lijkt logisch, maar blijkt niet altijd evident. Neem het verbruik in je huis dus eens onder de loep. De toestellen die het meeste energie opslorpen, zijn items die warmte of koude produceren zoals een koelkast, airco, elektrische oven, wasmachine, elektrisch verwarmingstoestel … Minimaliseer dus het gebruik ervan.
Daarnaast kan je tot 10% van het elektriciteitsverbruik in je huis herleiden naar sluipverbruik: stille verbruikers (lampjes, televisie, klokken of wekkers …) die dag en nacht wat energie nodig hebben. Wees dus bewust van je dagelijkse verbruik, welke toestellen veel of weinig vragen én bespaar door jezelf enkele vervelende gewoontes af te leren.
- Doe het licht uit wanneer je een kamer verlaat.
- Haal apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact. Laat ze niet in sluimerstand staan.
- Was op een lagere temperatuur.
- Laat natte kleren buiten drogen of op het wasrek.
- Beperk het strijkwerk tot een minimum door de was onmiddellijk te plooien na het drogen of bepaalde zaken zoals beddengoed niet meer te strijken.
- Laat de frigo of diepvries niet langer openstaan dan nodig. Hetzelfde geldt voor je oven.
- Schakel de oven of kookplaat uit net voor het eten klaar is.
- Programmeer de thermostaat volgens je dagschema.
- Fan van warme dranken? Giet deze na het maken meteen in een thermosfles zodat het warmhoudelement van je toestel uitgeschakeld kan worden.
- Zet geen warme gerechten in je koelkast of diepvries.
- Leg tijdens het koken het deksel op de pot. Hierdoor bespaar je tot 60% van de benodigde energie.
- Laat een vaatwasser pas draaien als die tjokvol zit.
TIP
Let op de tarieven en aanbiedingen van je energieleverancier. Uiteraard heeft dit geen invloed op het verbruik van je energie, maar wel op wat er maandelijks van je rekening gaat. Vergelijk prijzen en formules met de VREG-test.
Monitoring en sturing
Eventueel kan je een beroep doen op een energiebeheersysteem en je toestellen aansluiten op slimme stopcontacten. Via de app kan je het energieverbruik op dat stopcontact in kWh aflezen en, afhankelijk van het systeem, vanop afstand bedienen. Lees er hier meer over. Er zijn tevens beheersystemen die naast slimme stopcontacten ook beschikken over slimme schakelaars en dimmers. Die kan je eveneens connecteren aan het beheersysteem en bedienen vanop afstand.
Uitrusting en onderhoud
Naast het aanpassen van verspillende gewoontes, kan ook de juiste uitrusting en een correct onderhoud ervan heel wat energie uitsparen. Ga dus even op onderzoek in je woning en inventariseer de elektrische toestellen die je hebt. Hoe oud zijn ze? Welk energielabel hebben ze? Wanneer was de laatste keer dat je ze onderhouden hebt? ...
Uitrusting
- Kies het juiste toestel en let op het energielabel.
- Vervang gloeilampen en spaarlampen door energiezuinige ledlampen.
- Installeer tijd- of bewegingssensoren.
- Een volle frigo of diepvries verbruikt minder. Kies dus een model dat aansluit bij wat je nodig hebt. Kistdiepvriesmodellen verbruiken doorgaans minder energie dan kastmodellen.
- Een ledtelevisie verbruikt ongeveer de helft minder stroom dan een lcd-tv of een plasmatelevisie.
- Verlichting slorpt een groot deel van je totale energieverbruik op. Overweeg om buitenverlichting te vervangen met solarlampen, al dan niet met bewegingssensor.
- Een interieur met lichte kleuren verspreidt het aanwezige licht zo efficiënt mogelijk. Zo kaatsen lichte vensterbanken het daglicht verder de kamer in.
TIP
Sinds september 2021 hebben lampen een nieuw energielabel. Je kan het herkennen aan de QR-code rechtsboven en een gradatie die loopt van A naar G. Om lampen uit te kiezen, kan je ook kWh/1.000h vergelijken.
Onderhoud
- Ontdooi je diepvries regelmatig. Een ijslaagje van meer dan twee millimeter op het vrieselement kan tot 10% meer stroomverbruik genereren.
- Vergeet niet je waterkoker te ontkalken. Hoe minder kalk, hoe sneller het water kookt en hoe minder energie je nodig hebt.
- Een vaatwasser, een wasmachine, een droogkast, ... Dergelijke machines zullen optimaler werken en langer meegaan als ze goed onderhouden zijn.
- Was regelmatig de filters van je dampkap. Aangekoekt vet en vuil laat minder lucht door en vermindert het rendement.
- Ga spleten en kieren rond je schrijnwerk te lijf met tochtstrips om zo tocht in huis te vermijden. De verleiding is dan minder groot om de verwarming hoger te zetten.
Grote investeringen
Met bovenstaande tips zal je op je elektriciteit al wat kunnen besparen. Wanneer het aan de orde is, overweeg om te investeren in de volgende energiebesparende mogelijkheden:
- Isoleren.
- Zonnepanelen installeren.
- Een thuisbatterij aanschaffen om je eigen verbruik te maximaliseren.
Ben je op zoek naar meer besparingstips? Lees hier hoe je op je verwarming kan besparen, en hier hoe je op je waterverbruik kan besparen.