RegenwatersystemenPremium

Regenwater opvangen: waarop letten bij je dak?

De captatie van regenwater gebeurt vanaf het dak van je woning. De bedekking moet er echter geschikt voor zijn. Ze mag geen stoffen afgeven die geur en verkleuring opleveren, want die vallen zeer moeilijk te filteren. Daarnaast is ook het materiaal van de dakgoten niet onbelangrijk. Een woordje uitleg.

 

DAKBEDEKKING

dakbedekking met loodslab

Wil je regenwater hergebruiken en heb je een hellend dak? Dan heb je voor de meest voorkomende bedekkingsmaterialen niets te vrezen. Kleidakpannen, betonnen dakpannen, leien, inox en zink vormen geen gevaar. Heb je een glazen dak boven je veranda? Dat vormt eveneens geen probleem. Een dak kan echter afgewerkt zijn met aluminium, bladlood of koper. Deze materialen zijn giftig en moet je vermijden bij regenwaterrecuparatie. Ook met hout moet je opletten, want van de afwerkingslaag (bijvoorbeeld een olie) kunnen er deeltjes meekomen in het regenwater.

Bij platte daken moet je vooral opletten voor bitumeneuze dakbedekking. De membranen zorgen niet enkel voor verkleuring of geurtjes, maar ook koolwaterstoffen. Synthetische dichtingen zoals EPDM of pvc beïnvloeden het regenwater dan weer niet.

 

DAKGOTEN

epdm dak regenwaterafvoer

Ook het materiaal van je dakgoten is van belang als je regenwater wil hergebruiken. Ook hier zijn koper en lood uit den boze. Aluminium eigenlijk ook, maar moderne aluminium dakgoten zijn vaak voorzien van een beveiligende coating. Zink, inox en gegalvaniseerd staal zijn zeker veilige opties. Ook kunststoffen goten vormen geen probleem.

Het is ook handig om je dakgoten uit te rusten met een dakgootnet- of rooster uit kunststof. Die beschermt niet alleen de dakgoot zelf tegen ongedierte en bladeren, maar ook het regenwater. Een dergelijk rooster voorkomt verstoppingen verder in de installatie.

dakgoot met bladrooster

REGENWATER VANOP BESTRATING
Regenwater dat afstroomt van terrassen of opritten laat je beter niet leiden naar de regenwaterput, mits je consequent gebruikmaakt van biologisch afbreekbare reinigingsmiddelen, of helemaal geen reinigingsmiddelen gebruikt.

Regenwater gebruik je niet om van te drinken of om jezelf mee te wassen

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door PVB

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine