BuitenschrijnwerkPremium

Dakgoten: onderhoud en herstel

dakgoten onderhoud en herstel

Je dakgoten schoonmaken is geen moeilijk werkje, maar toch belangrijk wil je je huis beschermen tegen vocht en schimmel. We geven mee hoe het moet. Daarnaast overlopen we ook hoe je een lekke dakgoot kan repareren.

 

Dakgoten schoonmaken

Het is aan te raden om een tweetal keer per jaar je dakgoten uit te kuisen. Zo is het risico op schimmelvorming kleiner. Ook verklein je de kans dat je regenpijp verstopt door gevallen bladeren en ander grofvuil. Daarnaast is het de ideale manier om je dakgoot eens te controleren op lekken. Is er veel begroeiing in de buurt? Dan is het verstandig de onderhoudsbeurten op te drijven tot driemaal per jaar.

materiaal bij de hand

Hoe ga je te werk?

Eerst haal je er het nodige materiaal bij: een ladder, een borstel, een emmer een handschopje vormen je standaarduitrusting. Als je een tuinslang hebt die ver genoeg kan reiken, neem die er dan ook maar bij.

Veilig werken

Denk zeker aan een correct en veilig gebruik van je ladder. Probeer niet te overreiken als je op een ladder werkt. Reik dus nooit voorbij de breedte van je arm, maar verplaats de ladder wanneer nodig. Controleer altijd of hij stevig staat voor je er opklimt. Tracht steeds drie contactpunten te behouden met de ladder. Neem dus niet te veel materiaal mee op de ladder. Zet je emmer met materiaal in de dakgoot of hang hem met een touw vast. Zo heb je je handen vrij.

dakgoten onderhoud en herstel

De schoonmaak

Verwijder daarna het grootste vuil en slib, en doe het in je emmer met het handschopje. Is het grote vuil weg? Spoel dan je dakgoot schoon met de tuinslang. 

Controleer als laatste nog de binnenkant van je goot op schade. Waar nodig kan je die met een rubberkit herstellen.
Loopt het water niet goed weg? Probeer dan met een rioolrat de dakgootafvoer te ontstoppen.

wietse plaatst dakgootrooster

Wees vuil een stapje voor

Om het risico op verstopping verder te verkleinen, kun je ook een dakgootnet of -rooster plaatsen. Die houdt al snel het ongedierte en de bladeren uit je dakgoot. Meestal zijn deze vervaardigd uit kunststof, en is er dus geen kans op roest. Wie niet zijn volledige dakgoot wil beroosteren, kan ook een klein roostertje in de opening voor de afvoerpijp steken. Deze bestaan eveneens meestal uit kunststof of inox.

 

Dakgoot herstellen

Een lek in je dakgoot kan ernstige gevolgen hebben voor je woning. Als het regenwater van je dak wordt afgevoerd op een plek waar het niet hoort, kan dat op termijn vochtproblemen in de hand werken, met alle gevolgen van dien. Vochtplekken en schimmels wil je dus uiteraard vermijden. 

dakgoot lekkage herstellen

Lek herstellen

Lekken zijn een vaak voorkomend probleem bij dakgoten die al een eindje hangen. Vaak komt een lek simpelweg door ouderdom. Er zijn daarvoor verschillende eenvoudige producten op de markt, zoals herstellingstapes of vloeibaar rubber. Een beschadigde naad kan je bij een zinken goot terug herstellen door opnieuw te solderen of met vloeibaar zink te verstevigen. Pvc-dakgoten kan je dan weer herstellen met pvc-lijm. 

dakgoot bekleden epdm

Dakgoot bekleden

Lekken in je dakgoot kan je ook te lijf gaan met EPDM. Zit je slechts met één scheurtje in de dakgoot? Dan is een plaatselijke herstelling met een klein strookje EPDM snel gebeurd. Let er wel op dat je de randen rondomrond nog afdicht met een waterdichte polymeerkit.

Zit je met meerdere kleine scheurtjes in de dakgoot? Dan kan je de volledige dakgoot uitbekleden met zelfklevend EPDM, zoals je dat een plat dak zou bedekken. Ook bij een volledige uitbekleding van een dakgoot met EPDM, dicht je de randen en naden af met een waterdichte polymeerkit.

dakgoot vochtigheidscorrosie

Roestvorming

Bij ouderdom van dakgoten komt logischerwijze ook slijtage kijken, en corrosie of roestvorming is daarbij een vaak voorkomend probleem. Als je dat niet behandelt, kunnen er op termijn ernstigere problemen zoals lekken optreden, die op hun beurt weer voor meer corrosie kunnen zorgen indien onbehandeld. Wanneer je dakgoot veel witte roest - vochtigheidscorrosie - vertoont is het beter om die meteen te vervangen.

wat met een losse dakgoot

Wat met een losse dakgoot?

Stevige storm kan ervoor zorgen dat je dakgoot op bepaalde plaatsen loskomt. Dat hangt ook samen met de leeftijd van de goot. Oudere dakgoten die al wat slijtage vertonen zullen immers sneller loskomen, en dat brengt dan vaak weer lekken met zich mee.

Als de schade niet te groot is, en de dakgoot niet ouder dan 25 jaar, kan je deze nog herstellen. Zoniet, dan moet je de dakgoot zo snel mogelijk vervangen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine