HOE ZELF DAKGOTEN PLAATSEN
Of het nu aan je woning of aan je tuinhuis is, dakgoten zelf plaatsen is een heel haalbare klus. We geven je een handig stappenplan waarmee je zelf aan de slag kan. Je begint altijd met eerst het dak te controleren - het dak zelf moet goed afwateren en de structuur waaraan je de goot hangt moet in goede staat zijn.
HANGENDE DAKGOTEN
OPMETEN (EN WEGHALEN)
Controleer je dak even voor je aan de slag gaat. Het dak zelf moet uiteraard goed afwateren. Haal, indien nodig, de resten van je oude dakgoot weg. Let er ook op dat de structuur waaraan je de nieuwe dakgoot gaat hangen, in goede staat is.
Meet de juiste lengte van de dakgoten op, dan kan je de juiste maat bestellen. In sommige gevallen ga je twee stukken aan elkaar moeten zetten.
Zorg ervoor dat de kant waar de goot aangesloten is op de regenpijp, lager ligt dan de kant waar de dakgoot begint, zodat het water vlot kan weglopen.
GOOTHAKEN HANGEN
Een dakgoot hang je op aan goothaken. Je hebt een haak nodig om de halve meter. Plaats ze hoe dan ook zo dat er overal een gelijke afstand tussen de haken is. Let ook op dat je genoeg afschot hebt. Per lopende meter moet je minstens een centimeter zakken.
Een slimme manier van werken is je eerste en laatste haak ophangen en dan met een smetkoord de verbinding maken. Dan heb je bij elke haak meteen de juiste hoogte te pakken.
OP MAAT ZETTEN
De stukken dakgoot moeten vervolgens op maat gezet worden, afhankelijk van de maat die je nodig hebt voor je woning. Afkorten is het makkelijkst: met een slijpschijf haal je het stuk weg dat te veel is. Verlengen, dat is ietsje moeilijker. Je moet er namelijk op letten dat de overgang tussen de twee delen waterdicht is.
Enerzijds verzorg je de dichting tussen de twee stukken, bijvoorbeeld met een rubberen koppelstuk. Anderzijds let je er ook op dat de twee stukken goot bij het plaatsen netjes in één lijn liggen. Een knik vergroot de kans op lekken en maakt het wegstromen van het water ook een stuk minder vlot.
EINDSTUK
Aan het begin en aan het einde van de dakgoot komt een eindstuk. Dit kan je erop plaatsen voor je de goot monteert, of je kan kiezen om dit pas te doen als de goot al op haar plaats zit.
Ook nu zorg je voor een waterdichte sluiting van het begin- en eindstuk. Ook nu kan je gebruikmaken van een rubberen dichting. Die zal volstaan om het water tegen te houden.
AFVOER
Om het uitloopstuk te plaatsen, kan je het best wachten tot de goot gemonteerd is, zo heb je een beter zicht op de juiste positie van het gat.
Maak eerst een opening in de goot. Je kan met een slijpschijf een vierkant weghalen. Of je kan met een boormachine enkele gaten maken. Zorg in dat laatste geval wel dat er voldoende debiet mogelijk is, afhankelijk van het formaat van je dak.
UITLOOPSTUK
Plaats vervolgens het uitloopstuk over de goot. Zo maak je een mooie aansluiting tussen de goot en de afvoerbuis. Dicht alles af tijdens het plaatsen, zodat er geen lekken zijn.
Uiteraard zorg je ervoor dat je regenwater op de juiste manier wordt afgevoerd, liefst naar de regenput of regenton, maar zeker gescheiden van het rioolnetwerk.
TIP
Bij pvc-goten, die je bijvoorbeeld gebruikt voor een afdak of tuinhuis, zitten eindstuk en uitloopstuk vaak in één stuk verwerkt.
BAKGOTEN
Je kan ook opteren voor een bakgoot. Op zich verschilt dit niet erg veel van een halfronde dakgoot. Traditioneel bestaat een bakgoot uit een houten bekisting met daarin de eigenlijke goot.
Tegenwoordig gebruiken professionele plaatsers ook een systeem dat bekisting en goot in een element samenbrengt. De bakgoten worden, met het nodige verloop, opgehangen.
AAN ELKAAR
Ook dit type bakgoten kan aan elkaar gemonteerd worden. Aan de binnenzijde moet ervoor gezorgd worden dat de verbinding waterdicht is. Daarvoor wordt dan silicone aangebracht. Aan de buitenkant is de waterdichtheid minder belangrijk, daar is het esthetische aspect doorslaggevend: een onopvallende afwerkingsstrook verbergt de naad.
De plaatser let er zeker op dat de bakgoot in één lijn doorloopt. Daarvoor monteert hij tijdelijk een houten blokje als ondersteuning.
AFVOER
Ook bij het aansluiten van de afvoer let hij op de waterdichtheid. Naast klinknagels wordt dus ook silicone gebruikt om de verbinding te maken.
Je zal ook zien dat je afvoer dieper zit dan de rest van de goot, zo kan het water makkelijk wegvloeien.