Maak uw huis winterklaar met onze handige tips
Dobbit helpt u graag met tips om uw huis winterproof te maken. We geven u info over verwarming, onderhoud, isolatie en meer. Door hierop te letten spaart u ook een aardig centje uit!
Bekijk hier onze 10 tips:
- Bespaar door zelf te isoleren
- Controleer uw cv-ketel
- Zorg ervoor dat uw radiator optimaal werkt
- Isoleer uw leidingen
- Kies de ideale verlichting
- Vermijd problemen met uw dakgoot
- Voorkom dat uw leidingen bevriezen
- Help uw tuin de winter door
- Maak een praktische houtopbergplaats
- Bespaar water door een regenton te gebruiken
Word Dobbit-abonnee en lees alle artikels!
Abonneer u nu vanaf 8 euro.
Ontdek alle abonnementsacties
BINNENKLUSSEN
Door enkele grote en kleine aanpassingen binnen in uw woning te doen, kunt u uw huis winterklaar maken en een aanzienlijk verschil creëren op vlak van energieverbruik alleen al.
Lees hieronder meer over verschillende binnenklussen!
Bespaar door zelf te isoleren
Goed isoleren kan een flinke hap uit uw energierekening nemen, maar dat hoeft niet altijd groots of duur te zijn. Er zijn naast dak-, muur- en vloerisolatie ook een hoop kleine ingrepen die u gemakkelijk zelf kan doen om tocht een halt toe te roepen en de warmteverliezen in uw woning te beperken, zoals het dichten van kieren, het isoleren van buizen en de isolatie van de garagepoort. We gidsen u doorheen die kleine werken, die op zichzelf al voor heel wat energiebesparing kunnen zorgen.
Controleer uw CV-ketel
Kijk meermaals per jaar eens na of er nog voldoende druk op de CV-ketel is. Deze moet namelijk tussen de 1,5 en 2 bar zijn voor een goede werking. Als dat niet het geval is, dan zult u water moeten bijvullen. Dat is gelukkig vrij simpel.
Zorg ervoor dat uw radiator optimaal werkt
Iedereen kent het probleem wel dat zijn of haar radiatoren niet volledig warm worden, of dat ze constant een borrelend geluid maken. Dit zijn duidelijke tekenen dat uw verwarmingsinstallatie eens moet worden ontlucht. Roger toont hoe u dit stap voor stap aanpakt.
Isoleer uw leidingen
Door je binnen- en buitenleidingen te isoleren, zul je niet alleen besparen op je energiefactuur, maar zul je ook niet met bevroren of gesprongen leidingen te maken krijgen. Lees hier hoe je deze simpele klus uitvoert.
Kies de ideale verlichting
In de winter is er minder daglicht, waardoor u de verlichting wel eens vaker laat branden. Als u lampen kiest of vervangt, ga dan voor verlichting met een laag elektriciteitsverbruik. Op vlak van energie-efficiëntie zijn ledlampen onbetwist de beste optie.
Word Dobbit-abonnee en lees alle artikels!
Abonneer u nu vanaf 8 euro.
Ontdek alle abonnementsacties
BUITENKLUSSEN
Niet alleen binnenshuis, maar ook buitenshuis, kunt u uw woning voorbereiden op de winter. Wij geven tips over hoe u efficiënt uw dakgoot schoonmaakt en laten u ook kennismaken met de voordelen van een regenton. Voor de mensen die hun huis willen opwarmen met een gezellige haard, hebben we tips en tricks voor het maken van een houtopbergplaats.
Lees hieronder meer over verschillende buitenklussen!
vermijd problemen met uw dakgoot
Bij heel wat mensen hoort de dakgoot uitkuisen tot de jaarlijkse taken. Als u uw dakgoot niet regelmatig onderhoudt, dan kunnen er op termijn problemen optreden. Of misschien heeft de wind lelijk huisgehouden en heeft uw dakgoot eronder geleden? Of is uw dakgoot simpelweg in de winter van zijn leven? We overlopen hoe u uw dakgoot goed onderhoudt en hoe u ze kan herstellen. Is uw dakgoot ouder dan 25 jaar? Dan bespaart u uzelf beter de moeite, en gaat u meteen voor een nieuwe dakgoot.
Voorkom dat uw leidingen springen
In de winter ziet u nog vaak oudere huizen met een buitenkraan die is ingepakt met isolatiemateriaal, in de hoop dat de vrieskou het water in de kraan niet zou bereiken. Water zet namelijk uit als het bevriest, en dit kan leidingen doen barsten en kranen beschadigen. De oplossing is een vorstvrije buitenkraan, waarbij het water dieper in de muur wordt afgesloten. Op die manier kan de kou buiten geen schade aanrichten.
Help uw tuin de winter door
De winter komt eraan dus zetten we nog vlug orde op zaken in ons buitengoed zodat nuttige dieren en planten de koudere dagen goed doorkomen. Elk klusje in uw natuurtuin zal zorgen voor méér leven en evenwicht om ziekten en plagen te bestrijden.
Maak een praktische houtopbergplaats
Uw voorraad aan brandhout stockeert u meestal in de tuin. Zo'n opslagplaats kan u gemakkelijk zelf maken. We tonen stap voor stap hoe u dat doet. De open structuur zorgt ervoor dat het hout goed kan drogen. En wat dacht u van een geïntegreerde steekwagen? Gedaan met onhandig sleuren met grote blokken onder de arm.
Bespaar water door een regenton te gebruiken
Regenwater is volledig gratis en bevat oligoelementen, die goed zijn voor buiten- en binnenplanten. De afwezigheid van kalk maakt van regenwater ook de ideale partner om streeploos uw wagen te wassen. Belangrijke redenen om ervan te profiteren dus! Soms is de regenput echter te ver om er makkelijk de regenpijp langs uw woning, van uw tuinhuis of serre op aan te sluiten. Het regenwater opvangen in een grote regenton is dan de oplossing. We helpen u bij de keuze voor de juiste ton en geven enkele plaatsings- en onderhoudstips mee.
Word Dobbit-abonnee en lees alle artikels!
Abonneer u nu vanaf 8 euro.
Ontdek alle abonnementsacties