Hoe je dakgoten kiezen
De functie van dakgoten is steeds dezelfde: waterafvoer van je dak. Toch is er een ruim aanbod aan soorten en materialen. De ene dakgoot is al eenvoudiger te bevestigen of onderhoudsvriendelijker dan de andere. Of misschien vind je het uitzicht belangrijker? Of wil je er niet zo veel voor neertellen? We overlopen in dit artikel uit welke soorten en materialen je allemaal kan kiezen, zodat je voor jouw woning de meest geschikte goot kan kiezen.
SOORTEN DAKGOTEN
MASTGOOT OF HANGGOOT
De mastgoot is de meest voorkomende soort van dakgoten. De mastgoot heeft een ronde vorm, die beter bekend staat als een hanggoot. Deze naam verwijst naar het montagesysteem, waarbij steeds gebruik wordt gemaakt van gootbeugels.
De gootbeugels zorgen voor een stevige bevestiging van de dakgoten. Het voordeel van de ronde vorm is een beter waterafloop, waardoor de kans op verstoppingen verkleint. Lees hier hoe je deze installeert.
+ Eenvoudig te bevestigen
+ Stevig
+ Minder kans op verstoppingen
+ Goedkope oplossing
- Matige onderhoudsvriendelijkheid
BAKGOOT
Nog een veel voorkomend type van een dakgoot is de bakgoot. Deze herken je vooral aan zijn rechthoekige vorm met verticale randen en een platte bodem. Ze zijn beschikbaar in verschillende materialen zoals zink, pvc, aluminium en roestvrij staal. Lees hier hoe je deze installeert.
Er bestaan ook houten bakgoten die deel uitmaken van je dakstructuur. Je kan kant-en-klare modellen aankopen, of er op maat (laten) maken met OSB. Daarop komt er dan een waterdichte laag zink, lood of EPDM. Die laag wordt dan deels onder het onderdak geplaatst om zeker te zijn dat het water vanop het dak netjes in de bakgoot loopt. Uiteindelijk kan je de zij- en onderkanten nog bekleden met hout, composiet of kunststof om een mooie afwerking te bekomen.
+ Onderhoudsvriendelijk
+ Snelle montage
+ Gemakkelijk te herstellen
- Minder flexibel dan een mastgoot
KILGOOT
De kilgoot wordt voornamelijk gebruikt daar waar twee schuin aflopende dakvlakken samenkomen. Architecten kiezen voor kilgoten bij dit type dak om de kans op lekken te verkleinen. Daarnaast zorgt het voor een ideale afwatering.
Daar de kilgoot te plaatsen op de snijlijn van twee dakvlakken, wordt het regenwater afgevoerd naar een lager gelegen dakgoot. Een correcte montage van een kilgoot is van cruciaal belang. Bij een foute montage zullen er juist meer lekken voor komen.
+ Minder kans op lekken
+ Onderhoudsvriendelijk
+ Ideaal voor schuine dakvlakken
- Complexere montage
- Kans op lekken bij een slechte plaatsing
ZAKGOOT
Een zakgoot wordt, net zoals een kilgoot, gebruikt waar twee hellende daken samen komen, met het verschil dat een zakgoot tussen twee daken wordt geplaatst. Een kilgoot vertrekt van boven af en mondt uit in een lager gelegen dakgoot.
Een zakgoot komt vooral voor bij een gesloten op halfopen bebouwing. Aangezien ze het water van twee daken moeten opvangen, zijn ze dan ook een stuk breder dan mast- of bakgoten.
+ Ideaal om grote hoeveelheden water op te vangen
- Wordt niet meer vaak gebruikt
- Soms moeilijk bereikbaar
- Enkel in zink of kunststof
VERHOLEN GOOT
Een verholen goot is een compleet systeem voor het afvoeren van regenwater. De verborgen ligging onder de dakpan zorgt voor een mooie afwerking.
De verholen goot wordt vooral gebruikt bij dakkapellen. De afvoer van het regenwater loopt op die manier vlot af via de zijkant van de dakkapel.
+ Onzichtbaar
- Moeilijk bereikbaar
MATERIALEN VOOR JE DAKGOOT
Naast het type dakgoot, is de belangrijkste keuze het soort materiaal. De populaire materialen zijn zink, pvc, aluminium of koper. Maar je kunt ook gaan voor minder gangbare materialen zoals staal of polyester. Het materiaal heeft invloed op de levensduur en de prijs ervan.
PVC DAKGOOT
De goedkoopste mogelijkheid beschikbaar op de markt is de dakgoot gemaakt uit pvc. Maar pvc heeft ook de kortste levensduur. Ze worden daarom voornamelijk gebruikt bij bijgebouwen, tuinhuizen en schuren. Dakgoten van pvc kunnen snel en gemakkelijk geplaatst worden.
Het nadeel van pvc dakgoten is dat ze gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen. Ze gaan na verloop van tijd ook doorhangen, wat het risico op lekken vergroot. Een pvc dakgoot herstellen is niet aan te raden. Beter is hem meteen vervangen, eventueel voor een steviger materiaal. Een standaard dakgoot uit pvc kost ongeveer 15 euro per meter.
ZINKEN DAKGOOT
Kies je voor een zinken dakgoot, dan kies je voor stevigheid, vorstbestendigheid en voor een lange levensduur. Bovendien is een zinken dakgoot eenvoudig te herstellen. In tegenstelling tot een dakgoot uit pvc, is de dakgoot uit zink een stuk duurder.
Je mag al snel rekenen op 30 euro per meter. Bovendien moet zink gesoldeerd worden, waardoor deze naden na verloop van tijd een zwakke schakel vormen. De kans op een lek is groter.
ALUMINIUM DAKGOOT
Een alternatief op een zinken dakgoot is die uit aluminium. Dankzij de afwerking met polyester zijn ze corrosiebestendig. Een aluminium dakgoot heeft geen naden, en vormt dus ook geen zwakke plekken, in tegenstelling tot de zinken dakgoot die aan elkaar gesoldeerd moet worden.
Als grondstof is aluminium een stuk duurder dan zink. Maar de prijs van een aluminium dakgoot is ongeveer gelijk aan die van een zinken dakgoot. Aangezien de montage zinken dakgoot langer duurt dan in aluminium. Reken hier dus ook op 30 euro per meter.
KOPEREN DAKGOOT
Een koperen dakgoot heeft een levensduur van ongeveer 80 jaar. Dat is meteen ook de belangrijkste troef. Maar denk wel dat koper na verloop van tijd een groene schijn krijgt.
Daarnaast moet een koperen dakgoot ook gesoldeerd worden, wat de kans op een lek vergroot. Gelukkig vergt een koperen dakgoot relatief weinig onderhoud. De prijs kan wel oplopen tot 70 euro per meter.
INOX DAKGOTEN
Roestvrijstalen dakgoten hebben een strakke uitstraling, zijn gemakkelijk te onderhouden en bestand tegen corrosie. Voor een roestvrijstalen dakgoot betaal je al snel 75 euro per meter.
POLYESTER DAKGOTEN
Daarnaast heb je nog polyester dakgoten. Die bestaan uit één stuk. Zo is het risico op een lek veel kleiner. Ze zijn licht, sterk en je kunt ze in verschillende kleuren krijgen. Zo kan de dakgoot perfect dezelfde kleur krijgen als het buitenschrijnwerk. Een polyester dakgoot heb je al voor 20 euro per meter.