FunderingenPremium

Vocht door lekken: hoe pak je het aan?

Schimmel en vochtplekken kunnen ook het gevolg zijn van een waterlek. Maar waar komt dat lek vandaan? De oorzaak kan je laten opsporen door een professional, maar we helpen je alvast op weg en zetten de mogelijkheden op een rijtje.

 

Waarover gaat het?

lek schimmel op de muur

Als je met een lek in een leiding zit, zal je dat vaak maar gewaarworden wanneer je waterfactuur plots hoger is dan gewoonlijk. Waterleidingen zitten meestal achter een muur, dus je zal het pas echt kunnen zien wanneer het te laat is en er al vochtplekken en schimmel gevormd zijn op je muur, plafond of vloer.

Om een lek op te sporen, doe je beroep op een professional. Die heeft immers het geschikte materiaal bij zich om precies aan lekdetectie te doen.

 

Waar kan een lek zich voordoen?

Aan de watertoevoer

lek aan waterleiding

Waar de waterleiding zich vertakt, kan er zich een lek voordoen in de koppeling, waardoor het water traag maar zeker schade kan aanrichten. Lekken kunnen ook het gevolg zijn van gesprongen leidingen, wat op zijn beurt het gevolg kan zijn van vorst. Daarom kan het nuttig zijn om blootliggende leidingen te isoleren en/of een stop/aftapkraan te installeren.

 

Aan de waterafvoer

afvoerleidingen lek

Daarnaast kunnen er zich ook lekken voordoen aan de afvoerleidingen, bijvoorbeeld onder de wastafel. Ook hier zijn de aansluitingen vaak de zwakke plekken. Dit kan soms echter al verholpen worden door het rubbertje in de koppeling schoon te maken of te vervangen.

 

Aan je verwarmingsbuizen

radiatorbuis lek door roest

Ook aan de aan- of afvoer van je verwarming kan er een lek optreden. Net als bij afvoerleidingen, kan het hier gaan om klusaccidenten waar er bijvoorbeeld op een ongelukkige plek werd geboord, maar dit kan ook komen door een te losse koppeling of problemen met de kraan.

 

Een lek in een leiding dichten

Bevindt een lek zich op een zichtbare plaats waar je vlot aan kan, bijvoorbeeld aan een blootliggende wateraanvoer- of afvoerleiding? Dan is het in de meeste gevallen wel haalbaar om zelf dit euvel te verhelpen.

Een lek in een toevoerleiding

koperleiding stuk vervangen

In het geval van een gesprongen koperleiding zaag je eerst met een ijzerzaag het defecte stuk van de leiding weg. Op de afgezaagde (en afgevijlde) stukken zet je twee klemkoppelingen vast. Met een buizensnijder of pijptang kan je dan het nieuwe stuk leiding op maat snijden van een koperen buis (uiteraard met een overeenkomstige diameter met de knelkoppelingen en eenzelfde diameter als die van de te vervangen waterleiding).

Schuur de uiteinden van de afgezaagde leiding zowel langs binnen als langs buiten en zet de leiding tussen de twee koppelingen, die je vervolgens stevig vastspant, eerst met de hand en dan met schroefsleutels.

Bij kunststof of alupex buizen werk je in feite op dezelfde manier. Hier zal je enkel nog de uiteinden waar je ze hebt afgesneden moeten kalibreren zodat ze mooi rond zijn.

stopkraan op leiding monteren

Om lekken in de toekomst te voorkomen kan je ook een stop- en aftapkraan monteren in plaats van een nieuw stuk leiding. Wanneer het vriest (of gaat vriezen), kan je de stopkraan afsluiten en het overige water via de aftapkraan aflaten, zodat het niet kan bevriezen en de leiding niet kan springen. Je gaat op dezelfde manier te werk als hierboven beschreven bij de installatie van zo'n stop- en aftapkraan. 

Uiteindelijk kan je lekken in leidingen ook verhelpen met afdichtingspasta’s. Daarvoor moet je eerst de scheur of het gat uitkappen met een beitel, je zorgt voor een diepte van minimaal 2 cm. Vervolgens spoel je het vuil weg met zuiver leidingwater, waarna je de het afdichtingsmiddel mengt met leidingwater tot je een pasta hebt die je op het gat kan persen. Daarna breng je nog een waterdichte coating aan.

 

Een lek in een afvoerleiding

Als je ergens een stuk buis moet uithalen, bijvoorbeeld door een lek ergens in een overgang van één buis op een andere, duid je eerst aan van waar tot waar je een stuk in het netwerk moet wegwerken en zaag je dat deel uit met bijvoorbeeld een ijzerzaag. Vervolgens kan je een nieuw stuk buis steken, dat je op twee manieren waterdicht kan integreren in het bestaande netwerk.

mofverbinding pvc buizen

Pvc-buizen met een rubber mof kan je in elkaar schuiven om een waterdichte verbinding te verkrijgen. De rubber mof sluit de verbinding waterdicht af zonder dat je lijm moet gebruiken.

Zaag eerst het nieuwe stuk buis op maat. Houd er rekening mee dat de buis voldoende diep in het koppelstuk moet worden gestoken en dat die een eindje voorbij de rubberen mof geraakt. Om de afvoerbuizen correct op maat te zagen, plak je die het best helemaal af met schilderstape, zo ben je er zeker van dat je helemaal recht aan het zagen bent.

Vaak is het niet eenvoudig om de delen vlot in elkaar geschoven te krijgen. Spuit daarom de buis of de mof in met bijvoorbeeld een siliconenspray. Schuif de delen vervolgens op elkaar en je hebt een lekvrije verbinding.

lijmen van pvc leidingen

Kunststof buizen kan je ook verlijmen. Je maakt dan een onbreekbare verbinding tussen de twee delen. Lijmen klinkt behoorlijk makkelijk, maar toch is deze verbinding enkel waterdicht wanneer je zorgvuldig te werk gaat. Eerst en vooral moet je erop toezien dat de delen die je wil verbinden, op elkaar passen. Er moet aan de ene kant een bredere doorsnede zijn dan aan de andere kant.

Pas eerst de delen op elkaar. Markeer zodat je perfect weet hoe ze op elkaar passen. Je mag de ingelijmde onderdelen straks, na het samenbrengen, namelijk niet meer verdraaien. Ontvet de te verlijmen delen. Ruw de lijmvlakken lichtjes op met wat schuurpapier en verwijder het schuurstof. Breng de pvc-lijm gelijkmatig en in de lengterichting aan. Schuif de delen in elkaar zonder ze te verdraaien en druk de twee delen ongeveer vijftien seconden goed aan.

 

Lek achter een muur

dichten lekdetectie

Een lek dichten die achter een muur zit, dat doe je niet zomaar zelf. In plaats daarvan neem je een vochtbestrijder onder de arm. Die zal instaan voor een nauwgezette lekdetectie en zal op basis daarvan beoordelen wat er moet gebeuren. Wanneer het lek zich achter een muur bevindt, zullen er breekwerken nodig zijn, en afhankelijk van welke schade het vocht al dan niet heeft aangericht, zal er ook opnieuw moeten worden afgewerkt.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine