RegenwatersystemenPremium

De opslagtank: hoe een regenput kiezen?

Het regenwater bewaar je uiteraard in een tank, boven- of ondergronds. Belangrijk is een rustige toevoer, zodat het bezinksel niet voortdurend opgewoeld wordt. Maar kies je voor een tank uit pvc of uit beton? Plaats je die boven- of ondergronds? En hoe groot moet die tank zijn? Die vragen beantwoorden we in dit artikel.

 

GROOTTE

betonnen regenwaterput

Regenwater opvangen: waarop letten bij je dak?
7 artikels
Alles over regenwaterrecuperatieOntdek ons digitaal magazine over regenwaterrecuperatie
Lees magazinechevron_right

Een leidraad voor de benodigde grootte, is dat je 50 l per m² dakoppervlak moet opvangen. Voor een gemiddeld gezin volstaat 5.000 l (verplicht minimum in Vlaanderen). Is het dakoppervlak groter dan 80 m², dan moet de inhoud minstens 7.500 l kunnen bedragen. Voor daken groter dan 120 m² is dat minstens 10.000 liter.

Een tank is beter niet te groot, omdat het water dan te weinig beweegt en onvoldoende overstroomt naar de overloopsifon, waardoor het oppervlaktevuil blijft liggen. Ook te klein is niet goed, want dat betekent veel bijvullen. Het best laat je de ideale grootte voor jouw situatie berekenen door een professional

TANKFILTER
Ook in je tank kan je een filter plaatsen. Een tankfilter wordt in de put gemonteerd nog voor de put wordt geplaatst en zorgt ervoor dat je de put niet dieper moet inbouwen, wat voordelig is wanneer je ergens woont waar de grondwaterstand hoog is.

kunststof regenwaterput

BETON OF PVC?

In de tank blijft de temperatuur idealiter constant en is het water pH-neutraal. Daarnaast moet het water licht gemineraliseerd zijn om goed te kunnen bewaren. Om aan die voorwaarden te voldoen is een betonnen tank de beste oplossing. Op de wanden zitten micro-organismen die het water zuiver houden. Verder is beton ook een goedkopere optie dan pvc en is het door zijn gewicht beter bestand tegen opwaartse druk van grondwater.

Een kunststoffen tank is dan weer lichter en gemakkelijker te installeren dan een betonnen tank – de locatie moet immers niet bereikbaar zijn met een kraan en/of vrachtwagen. PH-neutraal, gemineraliseerd water heb je echter enkel met kalkzandsteen of een grindlaag op de bodem, zodat micro-organismen zich daaraan kunnen hechten. Die laag creëert ook ballast tegen opwaartse druk van het grondwater.

BOVEN- OF ONDERGRONDS?

Een regenwatertank wordt meestal ingegraven. Wees erop bedacht dat de opening toegankelijk moet zijn voor onderhoud of om tijdens droge periodes de put bij te vullen met leidingwater indien er geen automatische overschakeling is. Pas wanneer een ondergrondse tank door praktische redenen niet mogelijk is, kan je deze ook bovengronds plaatsen.

ONDERHOUD

Als je filters het goed doen, moet je je regenwaterput slechts één keer om de vijf jaar laten reinigen. Daarbij worden zand en slib van de bodem verwijderd. Dit laat je veiligheidshalve best over aan een professional, want er is wel een zeker risico op zuurstoftekort wanneer je de put in gaat.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door PVB

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine