VloerconstructiesPremium

de lvt-vloer: een veelzijdige kameleon

lvt-vloer Een LVT-vloer kiezen: waarop letten?

De term LVT duikt geregeld op als het over vloerbekleding gaat en dit vloertype is ook steeds vaker in heel wat woningen te bespeuren. Deze luxevinyltegels zitten qua look het dichtst in de buurt van laminaat of parket, en ze zijn beschikbaar in een waaier aan vormen, kleuren en motieven. Hierdoor kan je er alle kanten mee uit. We bespreken nog enkele andere eigenschappen die een rol kunnen spelen bij de keuze van je vloer en sommen de voor- en nadelen van LVT voor je op.

 

WAT IS LVT?

Luxury Vinyl Tiles

De afkorting LVT staat voor Luxury Vinyl Tiles of luxevinyltegels. 

  • ‘Luxury’ slaat op de afwerking van de vloer, zowel naar duurzaamheid toe, als naar eigenschappen en design.
  • Vinyl verwijst naar het basismateriaal polyvinylchloride, ook wel gekend als pvc. Dat wil echter niet zeggen dat de hele vloer uit pvc bestaat. Er is een deel nieuw materiaal dat wordt aangevoerd, waarvan ook 50% recyclaat.
  • Tot slot staat 'tile' voor het modulaire gegeven van een dergelijke vloer. Die bestaat namelijk uit tegels of stroken vinyl die werden aangebracht op een plaat.

kliksysteemn luxury vinyl tiles

VERSCHILLENDE SOORTEN lvt

  • dryback of de traditionele manier van installeren: te verlijmen stroken in een dikte van 2 of 2,5 mm. Hierbij is er keuze uit drie ver­schillende slijtlagen: 0,40; 0,55 of 0,70 mm. Je kiest in functie van de intensiteit van het gebruik (40 mm wordt het meest gebruikt voor huishoudelijke toepassingen) of naargelang het prijskaartje. Het lijmbed voorkomt dat de vinylstroken krimpen bij grote temperatuurschommelingen. Sommige types dryback kunnen strak tegen elkaar gelegd worden dankzij de specifieke afwerking; hierdoor hoef je geen rekening te houden met voegruimte voor krimp of uitzetting, alleen aan de randen.

Bij intensief gebruik (bijvoorbeeld in huishoudens met kinderen en huisdieren alsook in drukbelopen kamers) is het vaak aangewezen om de 0,55 mm producten te gebruiken. Let wel, de afwerking (de (PU) lak bovenop de slijtlaag) speelt in de strijd tegen slijtage een even belangrijke rol als de effectieve dikte van de slijtlaag.

  • click of een zwevende installatie: een 4,5 tot 5 mm dikke LVT die op een ondervloer van 1,5 mm wordt geplaatst, afhankelijk van het merk. De ondervloer met lichte kleefkracht vangt spanningen op ten gevolge van temperatuurschommelingen. Daarnaast heb je de clickvloer, waarbij de ondervloer vast bevestigd is aan de LVT.
  • loslegtegels of looselay, die zonder of met lichte fixeerlijm worden geplaatst: dit type LVT zorgt voor een groot akoestisch comfort, maar wordt vooral toegepast in kantooromgevingen. 

LAAGSTRUCTUUR
LVT zijn opgebouwd uit verschillende lagen, afhankelijk van de fabrikant. Meestal is er eerst een compacte onderlaag op een non-woven glasvlies. De onderlaag minimaliseert loopgeluiden en is schokdempend. Daarnaast helpt ze lichte oneffenheden in de ondergrond te compenseren. Op de onderlaag komt vervolgens een printlaag met daarop het dessin in een hoge drukkwaliteit en ruimte voor personalisatie. Daarover wordt een toplaag aangebracht voorzien van een finish. Die garandeert bescherming tegen slijtage en het onderhoudsgemak. Er wordt tevens een embossing of reliëfstructuur in de toplaag voorzien. De dikte van de vinyllaag is afhankelijk van het merk en de gekozen collectie, geschikt voor huishoudelijk gebruik of voor werkruimtes ...

lagen luxury vinyl tiles
(1) PU-beschermlaag, (2) slijtlaag, (3) dessin, (4) printlaag, (5) glasvlies, (6) tussenlaag, (7) glasvlies, (8) rug op basis van zuiver pvc

 

AC-KLASSEN

Op vinylvloeren zijn de AC-klassen van toepassing wat betreft de belasting van de vloer. Kies dus zeker een vloer die sterk genoeg is voor de ruimte waar je ze gaat plaatsen.

AC-klassen luxury vinyl tiles

 

eigenschappen

Dempt en maskeert

De onderlaag minimaliseert loopgeluiden en is schokdempend. Daarnaast helpt ze lichte oneffenheden in de ondergrond te compenseren. Hierdoor is de vloer ook goed geschikt als renovatievloer.  Een ondervloer is bij de plaatsing geen vereiste, maar wel aangewezen. 

voelt warm aan

LVT voelt, net als parket, warm aan. Het is bovendien een goede optie in combinatie met vloerverwarming, doordat pvc warmte beter overdraagt dan het hout van een parketvloer. Hoe dat technisch in zijn werk gaat, lees je hier.

warmte luxury vinyl tiles

geringe opbouwhoogte

LVT is een goede optie voor wie zijn vloer wil vernieuwen maar zware breekwerken niet ziet zitten. Dit type vloerbekleding heeft namelijk een geringe opbouwhoogte. LVT-vloeren zijn bijvoorbeeld dunner dan laminaat, maar hebben een gelijkaardig uiterlijk en zijn dus een goed alternatief. 

hoge weerstand slijtage luxury vinyl tiles

duurzaam

LVT biedt een hoge weerstand tegen slijtage en hierdoor gaat zo'n vloer erg lang mee. De PU-coating zorgt namelijk dat het pvc niet langer poreus is, waardoor vuil en vlekken niet meer kunnen indringen en de krasbestendigheid van de vloer aanzienlijk verbetert, al is geen enkele LVT-vloer echt krasvast. Ze zijn wél beter bestand tegen indrukken van stoel- en tafelpoten.

Ook het ecologische aspect van dit type vloer valt goed mee, zo wordt recyclaat gebruikt bij de productie én kunnen de meeste vloeren zelf ook weer gerecycleerd worden.

veelzijdig

Op de onderlaag van een LVT-vloer komt een printlaag met daarop het dessin naar keuze in een hoge drukkwaliteit. Hierdoor zijn deze vloeren echte kameleons: je kan elke kleur en elke houtsoort nabootsen. 
Afhankelijk van de coating bovenop de print kies je een matte of glanzende look. Die coating bepaalt ook of de vloer waterbestendig is en/of kan hij in druk belopen zones geplaatst kan worden.

lvt waterbestendig luxury vinyl tiles

SPELEN MET LVT

Grijstinten, whitewash, oiled en stainedkleuren, lichte of zeer donkere eikkleuren ... de keuze in designs is legio. Opvallend is het aanbod houtkleuren met ‘kleurverloop’ tussen de planken onderling: een speelse maar toch realistische houtimitatie. Daarnaast zijn er ook spetterende kleurtjes, voor een opvallend statement.
Vrijwel alle combinaties zijn mogelijk, zelfs uit verschillende collecties, op voorwaarde dat deze mooi op elkaar aansluiten. Zo behoort het combineren van tegels en planken tot de mogelijkheden, of bijvoorbeeld een mix van rechte plank en visgraat, waardoor een knap effect ontstaat. 

Wanneer je planken in een smalle ruimte in de lengte legt, creëer je diepte. Leg je ze dwars, dan ontstaat optische breedte. In grote ruimtes kijk je best altijd naar lichtinval en looprichting, en op basis hiervan bepaal je de legrichting. Lange en brede planken ko­men pas echt tot hun recht in grotere ruimtes.

legpatroon luxury vinyl tiles

LICHTE VLOER OF DONKERE VLOER?

In het algemeen kan je stellen dat een lichte vloer de ruimte gaat vergroten, doordat die meer licht gaat reflecteren. Een donkere vloer zal dan eerder de ruimte gezelliger maken, zeker in een grotere kamer. Een ander voordeel is dat je op lichte vloeren minder snel stof zal zien liggen.

kleuren luxury vinyl tiles

KLEUREN

Kleuren stem je altijd het best af op je interieur. Zit je met veel felle kleuren (bijvoorbeeld turquoise, blauw of limoengroen) dan zorg je voor koelere tinten in je vloer zoals (wit)grijstinten, beige of greige (beige/grijs).
Wil je een rustiger interieur en heb je gekozen voor een warmere aankleding met veel beige tinten, greize tinten, tussentonen en herfstkleuren? Kies dan best ook voor een plankenvloer met die warme kleur, met rode of gelige ondertonen. Dat vind je in heel wat bruintinten terug.

MEER REALISME

Het gebruik van planken in plaats van doorlopende rollen zorgt voor een geloofwaardig effect met natuurgetrouwe voegen. Dankzij het hoge aantal verschillende dessins binnen 1 reeks kan je voldoende afwisseling en asymmetrie creëren. Voor houtlook wordt bovendien steeds meer gebruikgemaakt van embossing in register. Zo zien de LVT-planken er niet alleen uit als hout, ze krijgen dan ook effectief een houtstructuur. 

meer realisme luxury vinyl tiles

trends

De laatste nieuwigheid binnen de LVT-vloeren zijn geometrische vormen, waarmee je speciale ontwerpen kan maken. Denk aan ruiten en zeshoeken in verschillende dessins en kleine formaten, die je op allerlei manieren kan combineren.  En wat dacht je van aangepaste plinten in hetzelfde materiaal of XXL-planken?

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine