Hoe een vinyl vloer onderhouden
Het onderhoud en de reiniging van een vinylvloer houdt weinig in, of het nu om vinyl op rol of om LVT gaat. Met stofvrij maken en dweilen met water kom je al heel ver, maar in dit artikel geven we toch mee waarop je moet letten en wat je kan doen als er krassen of beschadigingen op de vloer zitten.
REINIGEN
AFSTOFFEN
Pvc heeft een gladde structuur en is dus heel gemakkelijk te onderhouden. Ligt er stof op de pvc-vloer, dan kun je dit gewoon verwijderen met een stofzuiger of stofdoekjes op een steel. Voor grover vuil zoals aarde of zand gebruik je beter de stofzuiger want door het vegen kunnen grotere vuildeeltjes lichte krassen maken.
REINIGEN MET WATER
Als je de vloer volledig wil reinigen, neem je een emmer water (niet te warm). Voeg zeker geen onderhoudsproducten aan je water toe, zoals chloor of allesreiniger, deze beschadigen de pvc.
Lijkt water echt niet voldoende? Kies dan een schoonmaakmiddel dat speciaal gemaakt is voor dit type vloerbedekking. Verschillende fabrikanten van vinylvloeren hebben zelf producten daarvoor ontwikkeld. In de meeste gevallen is een natte dweil of een microvezeldoek echter al voldoende om de vloer volledig te reinigen.
VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN
Hoewel LVT-vloeren gemakkelijk te onderhouden zijn, is een ongelukje snel gebeurd. Zeker wanneer er huisdieren of kinderen in huis leven. Je doet er dus goed aan om preventieve maatregelen te nemen.
- Leg aan elke deur schoonloopmatten. Als je het vuil daar kan tegenhouden, komt het in mindere mate op de vloer terecht. Voeten en/of pootjes afvegen bij het binnenkomen is geen overbodige luxe.
- Voorzie niet enkel je meubels van viltjes, denk ook aan bijvoorbeeld een beschermingsmat onder bureaustoelen of kasten op wieltjes.
- In ruimtes waar meer kans is op vlekken (denk aan gemorste etensresten, verfplekken ...) opteer je best voor een vloer met een sterkere toplaag.
- Etensresten, drank, verfspatten ... die dan toch op de vloer terechtkomen, ruim je zo snel mogelijk op.
- 3. Geef kinderen een speeltapijt om op te spelen en knip regelmatig de nagels van je huisdier bij.
HERSTELLEN
BESCHADIGINGEN
INDRUKKEN VOORKOMEN
Hoewel vinylvloeren over het algemeen goed bestand zijn tegen indrukken van kast-, stoel- en tafelpoten, is het toch aangeraden om je vloer hier preventief tegen te beschermen, bijvoorbeeld door viltjes onder de poten te plaatsen. De kans op indrukken ligt immers hoger bij de ene vinylsoort dan bij de andere.
KRASSEN! WAT NU?
Vinylvloeren zijn niet volledig krasvast. Om schade te herstellen kan je voor bepaalde vloeren gebruikmaken van een zogenaamde 'scratch fix', een speciale verharder die de krassen op een quasi onzichtbare manier weer opvult.
EEN STUK VERVANGEN
Wanneer een beschadiging té erg is om op te lossen met een filler, bestaat de optie om een volledige LVT-plank te vervangen. Een gouden raad daarbij is om na de plaatsing van je vloer altijd wat restplanken bij te houden, want je weet maar nooit.
Aan de kopse kant van je beschadigde plank kan je met een breekmes een insnede op 45° maken vanuit elke hoek naar het midden van de plank toe. Trek deze snede dan door over de gehele lengte van het te vervangen stuk. Door een schroevendraaier of steekmes in de snede te schuiven kan je de plank omhoog heffen en uit de vloer halen zonder andere LVT te beschadigen.
Neem vervolgens de nieuwe strook en verwijder het lipje aan de tandzijde alsook de groef op de kopse kant. Plak dubbelzijdige tape op de ondervloer onder de naden van het te vervangen stuk, breng een geschikte lijm aan in de groef en pas de nieuwe plank in z'n plaats. Druk goed aan en veeg overtollige lijm weg. Tot slot ga je nog eens met een roller over de naden. Zorg dat het vervangen stuk de eerste 24 uur niet belopen wordt.