Hoe een vinylvloer op rol plaatsen
Een vinylvloer is relatief gemakkelijk om zelf te plaatsen. Er bestaan verschillende technieken. We overlopen welke stappen je moet doorlopen en geven enkele handige aandachtspunten.
DEKVLOER
Het grote voordeel van vinylvloeren is dat je ze zowat op elke bestaande vloerbedekking kan plaatsen. Wanneer het om een zachte en soepele vloerbekleding gaat, zoals vast tapijt of een oude vinylvloer op rol, moet je die uiteraard wel eerst verwijderen.
Je start voorts altijd van een schone, effen ondergrond zonder barsten of diepe voegen, met een maximumtolerantie van 3 mm per 2 m. Dat ga je na met een waterpas of een lange regel. Zeker voor varianten op rol moet je op een glad oppervlak werken, want oneffenheden zie je direct. Als de vloer ergens meer dan 3 mm afwijkt, dan moet je eerst nivelleren.
ALGEMENE AANDACHTSPUNTEN
Wanneer je de ruimte hebt opgemeten, kan je je vloer bestellen. Bestel voldoende vloer, reken daarbij zeker op 10% snijverlies. Net als bij parketplanken laat je pvc, voor je het plaatst, eerst een dag acclimatiseren in de ruimte waar het wordt geplaatst. Verder neem je voor de ruimte waarin je de vloer plaatst volgende punten in acht:
- de omgevingstemperatuur mag niet lager zijn dan 18 °C en ligt idealiter tussen de 18 °C en 28 °C;
- de luchtvochtigheid moet tussen de 40% en 60% liggen;
- de vloertemperatuur ligt tussen de 15 °C en 18 °C.
Indien je met een rol werkt, zal je een gepaste vloerlijm nodig hebben.
VERLIJMEN
Een vinylvloer op rol wordt verlijmd. Hierbij begin je in de hoek van een ruimte en werk je naar het midden toe. Uitsparingen kan je makkelijk uitwerken met een breekmes.
vinyl op VLOERVERWARMING?
Indien vinyl wordt geplaatst in een renovatie bovenop een reeds bestaande vloerverwarming, moet de verwarming 48 uur voor de installatie worden uitgeschakeld. Bij nieuwbouw moet de vloerverwarming eerst worden aangezet nadat de dekvloer werd gelegd. De verwarming moet daarna geleidelijk aan opwarmen, met een stijging van 5 °C per dag.
Wanneer de vloerverwarming zijn hoogste stand heeft bereikt, moet die 7 dagen draaien op die instelling. Daarna is de ondervloer volledig droog. Na afkoeling van de ondervloer kan de vinylvloer vervolgens geïnstalleerd worden. De vloerverwarming mag dan wel pas na drie dagen opnieuw worden ingeschakeld met een maximale temperatuur van 27 °C.
uitzetvoegen en plinten
Bij de installatie van vinyl vloeren moet aan de randen van de kamer een voeg van minstens 6 mm breed worden voorzien met behulp van afstandhouders. Deze uitzetvoegen moet je ook voorzien ten opzichte van leidingen, deurkozijnen, enzovoort. Om ze te verbergen, plaats je plinten langs de muren.
Let op: bevestig de plint nooit aan de vloer, maar altijd aan de muu. Begin met het op maat zagen van de plinten en verstekken indien nodig. Gebruik een goede montagelijm om ze vast te zetten.
AANDACHTSPUNTEN VOOR VOCHTIGE RUIMTES
Indien de keuken, badkamer of wasplaats kleiner is dan 12 m² moet de voeg aan de muren worden afgewerkt met silicone zodat er geen water tussen de vloer en de bekleding kan komen. Bij vochtige ruimtes die groter zijn dan 12 m² wordt de voeg idealiter eerst gevuld met isolatietape vooraleer je afwerkt met silicone of een plint.