VerwarminginstallatiesPremium

Waarom vloerverwarming kiezen?

cover VLOERVERWARMING KIEZEN

Wie voor vloerverwarming kiest, haalt comfort in huis. De warmte is verspreid over de hele vloer, waardoor er geen koude vlakken zijn én de temperatuur is overal gelijk. Je kan vloerverwarming gebruiken bij nieuwbouw en renovatie - het werk is vrij eenvoudig. Het afgiftesysteem pompt water aan een bepaalde temperatuur en snelheid, dat vanaf een collector circuleert in de leidingen die onder de vloer ingewerkt zijn. Lees waarom dit interessant kan zijn voor jou.

 

Waarom?

Voordelen van vloerverwarming

voordelen VLOERVERWARMING Bij vloerverwarming zijn er geen verwarmingselementen zichtbaar in de diverse leefruimtes. Alles zit netjes weggewerkt onder de vloer, waardoor er meer praktische ruimte vrijkomt voor kasten of meubels. Dé grote troef is de aangename stralingswarmte. Warme lucht stijgt en het circulatienetwerk zit verspreid over de hele vloer. Waar je ook loopt, er zijn nergens koudevlakken en het warmtegevoel is overal hetzelfde. Bij deze manier van verwarmen is er overigens weinig stofcirculatie.

vloerverwarming met buizen

Vloerverwarming staat ook ingeschakeld op lage temperatuur - het water dat door de leidingen stroomt is niet warmer dan 40 °C. Vloerverwarming haalt een goed rendement omdat je telkens rondloopt in de stijgende warme lucht vanaf de vloer en er dus niet extra gestookt moet worden om de gehele ruimte te vullen. Minder stoken is minder betalen voor energie dan bij een klassiek verwarmingssysteem. Je scoort er bovendien ook extra punten mee op je EPB-aangifte. Verder kan, maar hoeft vloerverwarming niet gekoppeld te worden aan een thermostaat, omdat het trage elementen zijn – maar eens het warm is, blijft het ook warm.

Ook koelen

koelen kan ook met dit systeem

Wanneer we denken aan koeling in de woning, grijpen we steevast terug naar airco's, luchtkoelers of ventilatoren. Je kan echter ook voor aangename koeling zorgen, en warmtepieken mijden in de zomer met vloerverwarming. Simpel gezegd stuur je daarvoor gekoeld water door de leidingen in plaats van verwarmd water. Let wel: niet te koel. De aanvoertemperatuur moet net boven het dauwpunt (om en bij de 18 °C) door de buizen gaan om condensatie op je vloer te vermijden. 

Een systeem dat zowel kan warmen als koelen, is enkel mogelijk met een omkeerbare warmtepomp, zoals een lucht/water warmtepomp, of een geothermische warmtepomp die passief kan koelen.  Houd bij de installatie van de leidingen ook een legafstand van 10 cm aan voor een goed rendement. Bij de meeste klassieke vloerverwarmingssystemen bedraagt de legafstand tussen de leidingen 15 tot 20 cm, maar als je koeling wil voorzien, moeten ze dichter bij elkaar liggen voor een optimaal koelvermogen.

 

Werking

Collectorsysteem

collector VLOERVERWARMING

Vloerverwarming werkt volgens een vrij eenvoudig principe. Het afgiftesysteem pompt water aan een bepaalde temperatuur en snelheid, dat vanaf een collector circuleert in flexibele buizen die onder de vloer ingewerkt zijn. Per circuit vertrekken er leidingen van de collector naar de desbetreffende ruimte, vanwaar ze opnieuw naar de collector lopen.

Bij de aansluiting vertrekt het warme water (opgewarmd door ketel of warmtepomp) vanuit de rode buizen. De terugkerende buizen met lauw water hebben een blauwe behuizing. Via een intelligent stuursysteem kan je dan bepalen in welke delen van het huis je de vloerverwarming wél en niet wil inschakelen.

De collector geeft ook warmte af, denk dus na over waar je die plaatst

Circulatienetwerken

circulatienetwerken VLOERVERWARMING

Je wil nét die plaatsen verwarmen waar je het meest tijd in doorbrengt, de leefruimtes; woonkamer, keuken, de hal en het toilet ... Het is dus een kwestie van comfort, maar voor de prijs hoef je het zeker niet laten om extra ruimtes te voorzien, omdat het uiteindelijk louter een kwestie is van extra plastic buizen leggen. Let wel: hoe groter je circuits zijn, hoe meer rendement je uit de collector moet kunnen halen. Logischerwijze ga je ruimtes zoals de garage, het berghok enzovoort niet voorzien van verwarming.

Het is overigens niet enkel voor de prijs dat je het niet moet laten om bepaalde ruimtes te voorzien van vloerverwarming. Het heeft een trage opwarmingstijd dus als bijvoorbeeld de gang niet verwarmd is en de deur blijft even openstaan, dan zal het lang duren voor de kamer weer op volle temperatuur is. Je krijgt dus een optimale verwarming als je alle zones binnen de bouwschil, waarin er verkeer is (hal, gang, berging, toilet,...), te voorzien van vloerverwarming.

circulatie plan

Vergeet ook niet dat de collector zelf ook al enige warmte zal afgeven in de ruimte waar hij is geïnstalleerd. Een berghok waar een diepvriezer staat is dus geen strategische keuze omdat de diepvriezer dan extra energie moeten verbruiken om zijn koeltemperatuur op peil te houden.

 

Nat of droog?

Nat systeem

Bij een nat systeem worden de verwarmingsbuizen rechtstreeks in de chape weggewerkt. Vloerverwarming in de chape heeft een lager rendement, maar kost wel minder dan een droog systeem.

nat systeem VLOERVERWARMING

Opbouwhoogte van de vloer: 18 – 20 cm

Bij de natte opbouw plaats je eerst de sanitaire en elektrische leidingen op je vloerplaat. Die wordt uitgevuld met een egalisatielaag, waarop dan een laag vloerisolatie komt. Pas daarop komt dan de vloerverwarming met chapelaag, waarna de afwerkingslaag erop komt te liggen.

Bij een nat systeem is een dikte van 6 tot 8 cm nodig voor je chapelaag, wil je een goede temperatuurverdeling. Dat maakt de opbouwhoogte groter dan het droge systeem en is daarom vooral interessant bij nieuwbouwprojecten. Je moet verder ook rekening houden met een uitzettingsvermogen bij het opwarmen, en met krimpen bij het afkoelen van de buizen. Daarom is hier ook een wapeningsnet in de chape belangrijk. 

Droog systeem

droog systeem VLOERVERWARMING

Bij een droog systeem worden de verwarmingsbuizen in voorgevormde isolatieplaten gelegd. Hierbij liggen de buizen in aluminium of gegalvaniseerde goten, of in profiellatten. De isolatieplaten vermijden warmteverliezen naar beneden. Doordat de platen voorgevormd zijn, liggen de verwarmingsbuizen meteen op regelmatige afstanden in de vloer.

Boven op de verwarmingsbuizen komen dan metalen platen, die de warmte beter verspreiden en dus zorgen voor een kortere opwarmingstijd dan een nat systeem.

opbouw in lagen

Opbouwhoogte van de vloer: 13 - 16 cm

Het droge systeem heeft een kleinere vereiste qua opbouwhoogte doordat de leidingen in de isolatie komen te liggen. Dit is ideaal bij renovatieprojecten. Bij het installeren op een verdieping hoef je geen extra isolatie aan te leggen, op de gelijkvloers slechts een dunne laag van om en bij de 2 cm. Je zit dus nog met een kleinere opbouwhoogte dan bij een nat systeem, omdat je verwarmingsbuizen al in isolatieplaten zitten en dus niet meer moeten worden weggewerkt.

Je hebt dus een minder dikke chapelaag (6 cm) nodig indien je een traditionele chape gebruikt. Bij een anhydrietchape is een laag van slechts 4 cm nodig. Er kan ook gewerkt worden met zogenaamde droogbouwplaten in plaats van chape.

 

Na plaatsing

Vloerverwarming beïnvloedt nauwelijks de keuze voor je vloerbedekking, maar denk er wel goed over na. 

Vloerafwerking

Tegels

tegels VLOERVERWARMING

Een ideale partner voor je vloerverwarming is een keramische tegelvloer of een natuursteen tegelvloer. Tegels laten de warmte goed door en slaan die ook langer op. Zorg er zeker voor dat je uitzetvoegen voorziet. Ben je van plan om grote tegels te plaatsen? Dan zijn ontkoppelingsmatten als onderlaag een goed idee. Sommige natuursteensoorten kunnen minder goed om met het continu opwarmen en afkoelen, waardoor ze makkelijker kunnen barsten. Twijfel je over een bepaalde natuursteentegel? Dan haal je er best een expert bij.

Plankenvloeren

plankenvloer VLOERVERWARMING

Massief parket combineren met vloerverwarming wordt over het algemeen afgeraden. Meerlaags parket is, doordat het minder leeft, dan weer een stuk compatibeler met vloerverwarming. Voor een goed rendement mag de parketlaag niet meer dan 15 mm bedragen én wordt het parket bij voorkeur verlijmd. Voor het parket is het ook belangrijk dat de vloerverwarming niet te snel opwarmt en afkoelt.

Wil je dus parket combineren met vloerverwarming? Kies dan eerder voor een watergestuurde variant, dan een elektrische of infraroodvloerverwarming. Laminaat kan eveneens zonder zorgen gecombineerd worden met vloerverwarming, alsook vinyl/lvt-vloeren. Pvc zal de warmte immers beter overdragen dan het hout van een parketvloer. 

Andere vloeren

vloeren VLOERVERWARMING

Onder de gietvloeren zijn de polyurethaanuitvoeringen en steentapijten combineerbaar met vloerverwarming. Andere soorten gietvloeren worden afgeraden. Wil je tapijt leggen op vloerverwarming? Dat kan je pas doen onder bepaalde voorwaarden: de rug mag niet afgesloten zijn en je moet gebruikmaken van een verwarmingsfolie.

 

Onderhoud

onderhoud VLOERVERWARMING

Op het vlak van onderhoud hoef je je bij vloerverwarming weinig zorgen te maken. Om de een à twee jaar moet je weliswaar je verwarmingsbron – ketel, warmtepomp ... – laten inspecteren door een vakman. Het risico op lekken is haast onbestaande; de buizen zitten in je chape of onderstructuur ingewerkt. Een jaarlijkse controle kan echter geen kwaad.

Na plaatsing volgt er sowieso altijd een controle op lekkage met behulp van een druktest met perslucht. Mocht er dan een lek zijn, dan wordt dat opgespoord en meteen vervangen. Het waterleidingcircuit is een gesloten systeem.

Werd de vloerverwarming een zeer lange periode niet gebruikt? Dan laat je de leidingen best wel eens spoelen door een professional om algenvorming tegen te gaan.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine