Verwarming in de badkamer: welke mogelijkheden zijn er?
Tegenwoordig zijn er qua radiatoren voor badkamers heel wat plaatsbesparende designmodellen beschikbaar. Daarnaast is vloerverwarming of infraroodverwarming ook een optie. Heb je de ruimte niet? Dan is een verplaatsbare elektrische kachel eventueel ook een optie.
Badkamerradiatoren
Een radiator, die de warmte van het cv-water in de buizen absorbeert en uitstraalt, is een van de meest gebruikte systemen om een badkamer te verwarmen. Het probleem van radiatoren in de badkamer? Designgewijs worden ze vooral gezien als een storend element dat afsteekt in het interieur én dat onnodig plaats inneemt.
Om daar een mouw aan te passen, zijn er voor de badkamer tegenwoordig aangepaste modellen op de markt. Het zijn dunne radiatoren in paneeluitvoering of met horizontaal lopende buizen waartussen genoeg ruimte zit om bijvoorbeeld handdoeken aan op te hangen. Daarom worden deze radiatoren ook vaak aangeduid als 'handdoekradiatoren'.
Dergelijke radiatoren bestaat in elektrische uitvoeringen, maar er zijn ook modellen die kunnen worden aangesloten op een centraal verwarmingssysteem. Qua plaatsing moet je erop letten dat je een dergelijke radiator op minimaal 10 cm van de vloer en van het plafond, en 5 cm van de wand hangt voor een optimale luchtcirculatie. Uiteraard ga je ook niet voor een te kleine of te grote radiator, maar neem een vermogen conform de ruimte - meestal gaat het om om en bij de 93 W/m³.
MEER WETEN:
> Alles over radiatoren
> Hoe kies je een handdoekradiator?
Vloerverwarming
Uiteraard behoort traditionele vloerverwarming tot de mogelijkheden, maar dat is eigenlijk enkel interessant als je elders in huis ook al vloerverwarming gebruikt. In een ruimte dat slechts voor en korte tijd per dag warmte nodig heeft, zoals een badkamer dus, is elektrische vloer- of wandverwarming als bijverwarming een handige optie. Wanneer je er gebruik van maakt, heb je een vlugge verwarming dankzij de snelle reactietijd van het systeem. De installatie van elektrische vloerverwarming verloopt met matten, kabels of foliesystemen.
Het werkingsprincipe is voor alle systemen nagenoeg gelijk: een elektriciteitskabel is naadloos verbonden met een weerstandskabel die het verwarmende element vormt. Elektronen verplaatsen zich razendsnel door deze kabel en door de ontstane wrijving ontstaat er warmte. Hoe beter de omringende materialen de warmte geleiden, hoe effectiever de warmteafgifte zal zijn.
Ook hier dient uiteraard het vermogen juist berekend te zijn. Voor bijverwarming in een badkamer wordt doorgaans 100 tot 150 W/m² aangeraden, maar dat is uiteraard afhankelijk van de grootte van de ruimte en de isolatiegraad.
LET OP
Elektrische weerstanden van vloerverwarming moeten ook bedekt zijn met een metalen netwerk, verbonden aan de bijkomende equipotentiale verbinding.
MEER WETEN:
> Alles over vloerverwarming
> Alles over aarding
Infraroodverwarming
Nog een manier om vrij compact verwarming te voorzien in de badkamer is met infraroodpanelen die je aan de wand of aan het plafond bevestigt. Met infraroodstralen warmen dergelijke panelen de mensen in de ruimte rechtstreeks op, en niet de lucht, zoals bij radiatoren of vloerverwarming het geval is. De stralen worden opgewekt door een semiconductor die verwerkt zit in de panelen. Doordat je met een heel korte opwarmtijd zit en veel minder vermogen nodig hebt per m², zal je minder verbruiken dan bij een traditionele elektrische verwarming.
Welk vermogen aan infraroodverwarming je nodig hebt, hangt af van in welke ruimte je die plaatst. Bij een badkamer kan dat al tot de 100 W/m² gaan. Ook de hoogte van het plafond (waar je de panelen het best plaatst) speelt een rol. Verder heb je ook minder vermogen nodig in een ruimte die goed geïsoleerd is.
Bij infraroodverwarming wordt er het vaakst met panelen gewerkt. Die zijn in verschillende uitvoeringen beschikbaar, zowel gelakt (in alle RAL-kleuren beschikbaar), als in glasuitvoering of geïntegreerd in spiegels. Met een infraroodspiegel zal je geen last meer hebben van condens. Glas heeft verder het voordeel dat het warmte beter opslaat en afgeeft dan traditionele verwarming.
Infraroodstralen kunnen ook als vloerverwarming worden gebruikt. Daarbij worden volgens het droge principe infraroodmatten of -folie ingewerkt in de vloeropbouw. Het is een variant op elektrische vloerverwarming. Waar elektrische vloerverwarming enkel de matten of kabels opwarmt, wordt bij infrarood vloerverwarming het volledige oppervlak opgewarmd.
MEER WETEN:
> Hoe verwarmen met infraroodpanelen
> Welke badkamerspiegel kiezen?
Kleine toestellen
Naast bovenstaande opties zijn er ook heel wat elektrische toestellen op de markt waarmee je het ‘s ochtends in de badkamer een tikkeltje aangenamer kan maken. Gebruik dergelijke toestellen echter niet overmatig, vaak verbruiken ze veel elektriciteit en langdurig gebruik (wanneer het niet echt nodig is) zal je snel zien op je energiefactuur.
MEER WETEN:
> Hoe je bijverwarmingstoestel kiezen