BadkamertoebehorenPremium

Hoe kies je een handdoekradiator?

In een badkamer is verwarming essentieel voor het comfort en het voorkomen van vochtproblemen. Designgewijs kan een klassieke radiator hier echter vaak een storend element vormen. Handdoekradiatoren of handdoekdrogers bieden daarentegen een even efficiënte als esthetische, plaatsbesparende oplossing. Lees er hier meer over.

 

Waarom kiezen voor een handdoekradiator?

Wat is een handdoekradiator?

Een handdoekradiator is een soort radiator dat specifiek ontworpen is voor gebruik in badkamers. Het combineert namelijk twee functies: het verwarmen van de ruimte én het drogen of opwarmen van handdoeken. Daarom wordt deze vaak als 'handdoekdroger' benoemd.

Handdoekradiatoren hebben vaak een verticaal ontwerp met horizontale stangen, waarop je handdoeken kunt ophangen. Hierdoor kun je je handdoeken niet alleen gemakkelijk drogen, maar heb je ook altijd warme handdoeken binnen handbereik. Het grote voordeel is dat een handdoekradiator dankzij dit design ook weinig plaats inneemt en makkelijk te incorporeren is zonder een storend element te vormen, wat lang niet altijd het geval is bij gewone radiatoren.

zelf handdoekradiator plaatsen

Soorten handdoekradiatoren

Ze kunnen worden aangesloten op het centrale verwarmingssysteem of werken elektrisch.

CV-handdoekdroger

Een handdoekradiator kan gekoppeld worden op een centrale verwarmingssysteem, net als een gewone radiator. De cv-ketel verdeelt het water over de leidingen waarmee alle radiatoren verbonden zijn. Het water stroomt door de radiator, die de warmte absorbeert en die in de badkamer vrijgeeft.

Een handdoekradiator die aangesloten is op een cv-systeem kan vaak grotere ruimtes efficiënter verwarmen, omdat het deel uitmaakt van een krachtiger, centraal verwarmingssysteem. Het is qua verbruik ook vaak een zuinigere optie dan het alternatief op elektriciteit.

De keerzijde van de medaille is dat dergelijke handdoekdrogers alleen maar werken als de centrale verwarming aan staat, wat betekent dat je in de warmere maanden mogelijk geen gebruik kunt maken van de handdoekradiator zonder het hele systeem te activeren. 

Bij kleine badkamerrenovaties is de installatie van een cv-handdoekradiator ook niet zo vanzelfsprekend. Als de badkamer voordien nog niet aangesloten was op de centrale verwarming, moet er immers nog een koppeling voorzien worden, wat in de meeste gevallen extra werken en dus extra kosten met zich meebrengt.

Lees hier hoe je een cv-handdoekdroger plaatst.

Elektrische handdoekdroger

Een elektrische handdoekradiator is een plug-and-play radiator die direct op het elektriciteitsnet wordt aangesloten via een gewoon stopcontact. De installatie is dus een pak eenvoudiger - zeker bij lichte renovaties. Elektrische handdoekdrogers kunnen onafhankelijk van het centrale verwarmingssysteem worden gebruikt, ideaal voor gebruik in de zomer of in badkamers waar er geen centrale verwarming voorhanden is.

Hoewel het energieverbruik van elektrische drogers over het algemeen hoger ligt dan voor toestellen die gekoppeld zijn aan een cv-systeem, beschikken elektrische modellen vaak over timers of thermostaten, waarmee je het energieverbruik kunt beheren en optimaliseren.

Tip
Er bestaan ook hybride handdoekradiatoren, die zowel op het cv-systeem als op het elektriciteitsnet aangesloten kunnen worden.

Infrarood handdoekdroger

Er bestaan ook elektrische handdoekdrogers die werken met infraroodstraling. Niet de lucht wordt verwarmt, maar wel objecten en personen in de kamer. Dit zorgt voor een aangenaam, gelijkmatig verwarmingsgevoel en voorkomt warmteverlies door luchtcirculatie. Door die werking verbruiken ze ook minder energie dan traditionele elektrische radiatoren.

Hoewel infraroodstraling efficiënt is voor gerichte verwarming, hebben infrarood handdoekradiatoren meestal een lagere verwarmingscapaciteit dan traditionele watergedragen of elektrische radiatoren. Dit maakt ze minder geschikt voor het verwarmen van zeer grote badkamers. Ze zijn vooral ideaal voor kleine tot middelgrote ruimtes.

infrarood verwarming droger

Optimale warmteverdeling

Het benodigde vermogen

Natuurlijk wil je niet een te kleine of te grote handdoekradiator kiezen. Het is belangrijk om een vermogen te kiezen dat aansluit bij de grootte en de verwarmingsbehoefte van de ruimte. Idealiter laat je dit berekenen door een professional, maar als algemene vuistregel wordt vaak een benodigd vermogen 93 W/m³ aangehouden, wat geschikt is voor badkamers met gemiddelde isolatie en standaard vochtigheidsniveaus. Deze waarde zorgt ervoor dat je badkamer snel en effectief wordt verwarmd, en je handdoeken snel drogen.

In goed geïsoleerde badkamers kun je uitgaan van een lager vermogen, bijvoorbeeld rond de 75-85 W/m³. Bij slecht geïsoleerde ruimtes, of als je grote ramen hebt, kun je beter een iets hoger vermogen aanhouden, zoals 100-110 W/m³, om warmteverlies te compenseren.

Met die leidraad kan je een schatting van het benodigde vermogen berekenen door het volume van de badkamer te vermenigvuldigen met de vereiste watt per kubieke meter:

volume (m³) x warmtebehoefte (watt/m³) = vereist vermogen (watt)

Vermogen volgens toestel

  • Elektrische handdoekradiatoren zijn beschikbaar met verschillende vermogens, meestal tussen de 300 watt en 1000 W, afhankelijk van de grootte.
  • CV-handdoekdrogers hebben meestal een hoger vermogen, wat ze geschikt maakt voor grotere badkamers. Het vermogen hangt hier af van de watercirculatie en de aanvoertemperatuur van het centrale systeem. 
  • Infrarood handdoekradiatoren hebben vaak een lager wattage (500 tot 800 W), maar kunnen dankzij de efficiënte stralingswarmte kleinere ruimtes effectief verwarmen.

Tip
Als je bijvoorbeeld vloerverwarming hebt of andere verwarmingsbronnen in de badkamer, kan het benodigde vermogen van je handdoekradiator lager zijn. In dat geval fungeert de radiator meer als een handdoekdroger en minder als hoofdverwarming.

De plaatsing

Voor een ideale warmteverdeling in de badkamer is de plaats van de radiator ook van groot belang. Over het algemeen moet je erop letten dat je een dergelijke radiator op minimaal 10 cm van de vloer en van het plafond, en 5 cm van de wand hangt voor een optimale luchtcirculatie. 

Let op: infrarood handdoekwarmers werken door directe warmteoverdracht, wat betekent dat objecten in de ruimte de straling mogelijk kunnen blokkeren en zo de efficiëntie kunnen verminderen.

radiatoren handdoekradiator

Esthetiek en opties

Verschillende uitvoeringen en designs

Handdoekradiatoren zijn vaak gemaakt van inox, chroom of andere duurzame materialen die bestand zijn tegen vocht. Qua stijlen zie je nog steeds vaak de traditionele handdoekradiatoren terugkomen. Denk aan modellen met een laddervorm. Ze passen goed in klassieke of rustieke badkamers.

Voor modernere badkamers wordt ook vaak gewerkt met strak vormgegeven handdoekradiatoren zonder zichtbare ophangbeugels of leidingen. Deze radiatoren hebben vaak rechte, eenvoudige lijnen en zijn subtiel geïntegreerd in het interieur. Anderzijds kan er ook gewerkt worden met creatieve vormen, asymmetrische ontwerpen of golvende lijnen. Deze radiatoren fungeren vaak als een eyecatcher en kunnen de ruimte echt een designaccent geven.

Handdoekradiatoren zijn tegenwoordig verkrijgbaar in vrijwel elke kleur, van neutrale tinten zoals wit, zwart en grijs tot levendige kleuren. Matte afwerkingen zijn erg populair geworden vanwege hun moderne uitstraling. Daarnaast blijft glanzend chroom of gepolijste inox een veelgebruikte keuze, vooral in badkamers met een klassieke of tijdloze uitstraling. Het reflecterende oppervlak kan de ruimte groter en lichter doen lijken, wat vooral nuttig is in kleinere badkamers.

Slimme handdoekradiatoren

Sommige moderne handdoekradiatoren zijn voorzien van slimme technologieën, zoals programmeerbare thermostaten of app-bediening. Dit maakt het mogelijk om de temperatuur van de radiator te regelen, zelfs wanneer je niet thuis bent.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine