Hoe plaats je zelf een handdoekradiator?
Heb je gekozen om een handdoekradiator te voorzien in je badkamer? De plaatsing daarvan kan je voor eigen rekening nemen. Lees hier hoe je dit stap voor stap zelf kan doen. In deze situatie werd er gekozen voor een handdoekradiator die aangekoppeld wordt op een centraal verwarmingssysteem. Check zoals gewoonlijk eerst de handleiding voor je van start gaat, om vlot te kunnen werken en geen fouten te maken. Bestudeer ook de radiator en alle toebehoren.
Handdoekradiator plaatsen
Wat is een handdoekradiator?
Handdoekradiatoren zijn dunne radiatoren in paneeluitvoering of met horizontaal lopende buizen waartussen genoeg ruimte zit om bijvoorbeeld handdoeken aan op te hangen. Dergelijke radiatoren bestaat in elektrische uitvoeringen die je gewoon op het stopcontact kan aansluiten, maar er zijn ook modellen die kunnen worden aangesloten op een centraal verwarmingssysteem.
Qua plaatsing moet je erop letten dat je een dergelijke radiator op minimaal 10 cm van de vloer en van het plafond, en 5 cm van de wand hangt voor een optimale luchtcirculatie. Uiteraard ga je ook niet voor een te kleine of te grote radiator, maar neem een vermogen conform de ruimte - meestal gaat het om om en bij de 93 W/m³. Uiteraard kan dat variëren, afhankelijk van hoe goed de woning is geïsoleerd. Voor goed geïsoleerde ruimtes zou je met een iets lager vermogen kunnen werken, terwijl minder goed geïsoleerde ruimtes meer vermogen nodig hebben.
Aansluitingen bepalen
De radiator waarvoor in deze situatie is gekozen, is volledig omkeerbaar. Dit houdt in dat er zowel bovenaan als onderaan aansluitingsmogelijkheden zijn. Dus je kan zelf kiezen aan welke kant je de bediening wil.
In de badkamer waar deze handdoekradiator wordt geplaatst, komt het beter uit om de aansluitingen onderaan te maken, dus komt er daar een onderblok met de thermostaatkop naar links gericht. Plaats het onderblok al even provisoir op de radiator, zo weet je al hoe je later de aansluiting moet doen en is voor jou visueel duidelijk hoe je de radiator zal ophangen.
Wanneer er bepaald is wat de onderkant van de radiator wordt, weet je ook waar je de ontluchter moet plaatsen. Die moet immers sowieso bovenaan worden voorzien. Hier wordt de ontluchter linksboven geplaatst, omdat dat het meest toegankelijke punt is. De andere openingen maak je dicht met de meegeleverde afsluitdoppen, die je vastdraait met een waterpomptang.
Ophangbeugels monteren
De radiator op de muur monteren, doe je met ophangbeugels. In de handleiding kun je de correcte positie hiervoor terugvinden. Deze afmetingen zijn gebaseerd op een standaard positionering van de leidingen. Die horen op minstens 10 tot 15 cm boven de vloer uit te komen, check dit dus eerst voor je begint af te tekenen. Lees hier meer over de voorbereiding van sanitaire aansluitpunten.
Beugels onderaan
Let erop dat je de beugels juist positioneert voor je de bevestigingspunten op je muur markeert. Die boor je dan voor met een gepaste diameter en voorzie je van pluggen.
Daarna hoef je de ophangbeugels enkel nog vast te schroeven met de bijgeleverde moeren. Gebruik hiervoor een ratelsleutel. Controleer nog even met de waterpas of beide beugels recht hangen voor je definitief aanspant.
Beugels bovenaan
Ook bovenaan moet de radiator natuurlijk aan de muur bevestigd worden. Om te weten waar deze steunen moeten komen, meet je dit af op het toestel zelf. Zo kom je te weten op welke hoogte en volgens welke tussenafstand je die moet plaatsen.
Teken vervolgens opnieuw de bevestigingspunten af op de wand, boor voor en voorzie de nodige pluggen. Het vaste gedeelte van de ophanging bevestig je vervolgens aan je wand. Controleer tussendoor opnieuw de rechtheid met je waterpas voor je de beugels volledig vastzet.
Ook op de radiator zelf
Het inschuifbare deel van deze beugels klem je op je handdoekradiator zelf. Ondertussen haal je het onderblok weer van je radiator. Haak de radiator dan voorzichtig op zijn plaats en controleer of die recht hangt. Definitief vastmaken doe je nog niet, want eerst moet de aankoppeling onderaan, op de toevoerleidingen, nog voorbereid worden.
Aansluiting met toevoer
De aansluiting op het centrale verwarmingssysteem gebeurt in deze situatie via 2 alupexleidingen die klaar zitten in de muur. Die moeten eerst op de juiste afstand ingekort worden, zodat de koppeling perfect op de leidingen en op de radiator past.
Meet af tot waar de buizen moeten komen en kort af met de buiskniptang. Het uiteinde maak je dan terug mooi rond met een kalibreerhulpstuk, zodat de klemkoppeling goed en lekvrij zal passen. De koppelstukken om een dergelijke klemverbinding te maken, moet je zelf voorzien, in functie van je situatie.
Hang de radiator vervolgens voorzichtig weer ter plaatse en schroef die bovenaan al vast aan de beugels. Sluit daarna ook onderaan aan op je voorbereide koppeling. Monteer uiteindelijk nog de thermostaatkop en bijhorende design afdekkap.
De afregeling van de radiator gebeurt hier later, bij de opstart het verwarmingssysteem.
Bekijk de video: