Alles over centrale verwarming
Je kan niet aangenaam wonen zonder degelijke verwarming. Zo'n systeem is echter vrij complex. Meestal hebben we maar oog voor de thermostaat of voor de verwarmingselementen in de leefruimes (radiatoren, convectoren, de vloerverwarming, ...), maar niets daarvan kan werken zonder het kloppend hart: de cv-ketel of warmtepomp. In dit artikel maken we je wegwijs in de werking van zo'n cv-installatie volgens de aangewende brandstof, want niet elke brandstof wordt op eenzelfde manier in warmte omgezet.
Warmtepompen: uit de grond of de lucht
Verwarming met biomassa
Verwarming met gas
Verwarming met stookolie of mazout
Het onderhoud van je verwarming: een overzicht
Warmtepompen: uit de grond of de lucht
Een warmtepomp is een toestel dat warmte haalt uit de omgeving, en die vervolgens op voldoende hoge temperatuur brengt voor de verwarming van woningen en voor warm water. Het is mede dankzij zijn zuinige karakter een populair systeem voor warmtewinning. Warmtepompen werken namelijk niet op fossiele brandstoffen of elektriciteit, maar haalt het merendeel van zijn energie uit de natuur.
Verwarming met biomassa
Verwarmen met biomassa houdt in dat je gebruikmaakt van hout en/of pellets in een biomassaketel. In dit artikel overlopen we de hoe je deze ecologische brandstof kan toepassen voor de verwarming van je woning. Met pellets kan je trouwens ook sanitair warm water voorzien.
Verwarming met gas
Aardgas is dankzij de onderhoudsvriendelijkheid en zuinigheid nog steeds een gegeerde optie voor een woning te verwarmen. Het valt eveneens gemakkelijk te combineren met hernieuwbare energiebronnen.
Verwarming met stookolie of mazout
Mazout of stookolie mag als brandstof dan wel op de helling staan, het is voor heel wat gezinnen nog steeds de manier bij uitstek om te verwarmen. Je bent immers onafhankelijk van netwerkbeheerders en je kiest zelf wanneer je brandstof aanschaft. Daarvoor kan je zelf de prijzen in het oog houden en zo het beste moment kiezen om je tank bij te vullen.
Het onderhoud van je verwarming: een overzicht
Wil je dat je verwarmingssysteem een goed rendement blijft halen, dan is periodiek onderhoud nodig. Hoe vaak dat precies moet gebeuren, is afhankelijk van de installatie. Het onderhoud van de verwarmingsketel (of warmtepomp) laat je altijd over aan een erkend vakman. Voor de verwarmingselementen kan je een aantal zaken echter zelf doen. En wat met je haard of kachel? Je leest het hier.