RegenwatersystemenPremium

Hoe je regenwater filteren?

Bij de afvoer van het dak wordt het water mogelijk al een eerste keer gezuiverd van het grootste vuil voor het in de put of tank terechtkomt. Hiervoor bestaan heel wat filtersystemen, met en zonder zelfreiniging. Je kiest het best voor een oplossing die weinig onderhoud vergt en die voldoende water naar de regenput kan leiden. Lees hier meer over de boven- en ondergrondse filtersystemen waaruit je kan kiezen.

Let op: je water mag nog zo gefilterd zijn, je gebruikt het voor je toilet, je tuin, je wasmachine of om schoon te maken. Regenwater gebruik je niet om van te drinken of om jezelf mee te wassen.

 

Regenwater opvangen: waarop letten bij je dak?
7 artikels
Alles over regenwaterrecuperatieOntdek ons digitaal magazine over regenwaterrecuperatie
Lees magazinechevron_right

BOVENGRONDS

De dakgoot leidt het water naar de regenpijp (tegen de gevel). Om daar het water te filteren kan je gebruikmaken van buisfilters, ook wel valpijpfilters of regenpijpfilters genoemd. 

capillaire filter

CAPILLAIRE FILTER

Bij een capillaire filter stroomt het water langs een filter uit metaal of kunststof. Het regenwater gaat door de mazen en wordt via de geleiders aan de buitenkant naar de buitenring van de filter gestuurd. Die buitenring heeft een afvoer die het regenwater naar de put leidt. Het vuil dat bij dit proces achterblijft, gaat samen met een deel van het regenwater naar de overloop. Een capillaire filter wordt verticaal geplaatst, met minstens 1 meter verticale leiding erboven. Zorg er ook voor dat je de filter er vlot kan uitnemen voor onderhoud.

CASCADEFILTER

Bij een cascadefilter wordt het regenwater opgevangen in een opvangbak met een overloop. Die overloop leidt het regenwater langs twee filterelementen: een grove voorfilter en een fijnmazige filter. Deze filterelementen halen het vuil uit het regenwater dat verder stroomt richting de put. Het vuil valt via een opening op de grond.

ONDERGRONDS

Ondergrondse filters worden in de grond geplaatst in een liggende leiding vóór de regenwaterput. Een dergelijke filter heeft één aanvoerleiding (waarop je eventuele meerdere afvoerleidingen kan aansluiten) en twee afvoerleidingen: één voor water naar de regenwaterput en één om het vuil af te voeren. Zorg wel voor een hoogteverschil tussen aanvoer en afvoer. Er bestaan hier ook weer verschillende soorten.

inlinefilter regenwaterput

  • Cycloonfilter: aangevoerd regenwater wordt door middelpuntsvliegende kracht verdeeld over het filterelement. Het water wordt afgevoerd naar de regenput, vuil gaat naar een infiltratiesysteem of een gracht.
  • Volumefilter: deze werkt net als een bovengrondse cascadefilter. Het vuil wordt hier, net als bij een cycloonfilter, afgevoerd naar een gracht of infiltratievoorziening, en het water naar een regenput.
  • Inlinefilter: deze wordt gebruikt wanneer er geen plaats is voor een externe voorfilter. Een inlinefilter wordt geplaatst in het mangat of de ophoogschacht van de put. Het vuil komt in een opvangkamer terecht en naar de overloop van de regenwaterput geleid, of naar het infiltratiesysteem.

Of deze filters nu zelfreinigend zijn of niet, het is aangewezen om ze toch tweejaarlijks eens te controleren om te kijken of er geen (nakende) verstoppingen zijn. Was de filters ook even af.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door PVB

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine