ALLES OVER REGENWATERRECUPERATIE
Door regenwater te gebruiken voor onder meer het toilet bespaart een gezin duizenden liters leidingwater per jaar. Bovendien hoef je hemelwater niet te ontharden én bescherm je er de waardevolle grondwaterreserves mee. Een installatie voor regenwaterrecuperatie en gebruik is dus een uitstekend idee – voor nieuwbouw en grondige renovaties tevens verplicht – maar daarvoor moeten alle puzzelstukjes passen: een geschikte dakbedekking, een juiste voorfilter, een voldoende grote tank, een passende pomp en de nodige nabehandeling.
DE JUISTE DAKBEDEKKING EN -AFWERKING
FILTRATIE VAN JE REGENWATER
DE OPSLAGTANK: HOE JE REGENPUT KIEZEN?
REGENWATER POMPEN IN HUIS
ALLES OVER REGENTONNEN
HOE ONDERHOUD JE JE REGENWATERSYSTEEM?
DE JUISTE DAKBEDEKKING EN -AFWERKING
De captatie van regenwater gebeurt vanaf het dak van je woning. De bedekking moet er echter geschikt voor zijn. Ze mag geen stoffen afgeven die geur en verkleuring opleveren, want die vallen zeer moeilijk te filteren. Daarnaast is ook het materiaal van de dakgoten niet onbelangrijk. Een woordje uitleg.
FILTRATIE VAN JE REGENWATER
Bij de afvoer van het dak wordt het water mogelijk al een eerste keer gezuiverd van het grootste vuil voor het in de put of tank terechtkomt. Hiervoor bestaan heel wat filtersystemen, met en zonder zelfreiniging. Je kiest het best voor een oplossing die weinig onderhoud vergt en die voldoende water naar de regenput kan leiden. Lees hier meer over de boven- en ondergrondse filtersystemen waaruit je kan kiezen.
DE OPSLAGTANK: HOE JE REGENPUT KIEZEN?
Het regenwater bewaar je uiteraard in een tank, boven- of ondergronds. Belangrijk is een rustige toevoer, zodat het bezinksel niet voortdurend opgewoeld wordt. Maar kies je voor een tank uit pvc of uit beton? Plaats je die boven- of ondergronds? En hoe groot moet die tank zijn? Die vragen beantwoorden we in dit artikel.
REGENWATER POMPEN IN HUIS
Om het regenwater in huis te krijgen, is een onderhoudsvriendelijke pomp nodig. Die zuigt het water aan via een leiding in het reservoir. De buis beschikt over een terugslagklep, om terugvloei te voorkomen, en een filter (naast de voorfiltratie).
ALLES OVER REGENTONNEN
Voor alleen de bewatering van planten is ook een kleinere regenton een optie, ietwat aflopend verbonden met de afvoerpijp. Een regenton kan je ook maken met restmaterialen volgens het principe van communicerende vaten. Lees hier hoe je aan de slag gaat.
Hoe onderhoud je je regenwatersysteem?
Met een regenwaterinstallatie bespaar je uiteraard flink op je waterfactuur. Om ervoor te zorgen dat alle schakels in dat systeem goed blijven werken en dat de waterkwaliteit optimaal blijft, is een regulier onderhoud van tel. Kijk de filters na op verstoppingen, vervang eventuele filters en ga na of de put zelf niet aan een schoonmaak toe is.