Hoe maak je zelf een regenton?
Een regenton kan je ook maken met restmaterialen volgens het principe van communicerende vaten. Lees hier hoe je aan de slag gaat.
Benodigdheden
Voor deze klus heb je volgende zaken nodig:
- een oude (blauwe) ton;
- balken, houtconstructieschroeven en houtlijm;
- plexiglas;
- handvaten;
- gaas;
- bouten;
- tankdoorvoer;
- PVC afvoerleidingen en koppelstukken;
- kraan;
- decoupeerzaag;
- soevereinboor;
- ijzerzaag;
- vijl.
Constructie
Onderstel
Om te kunnen starten met de constructie, meet je eerst hoe breed je tonnen zijn. Zo weet je meteen ook hoe breed het onderstel moet zijn.
Als beide tonnen vol zijn, zal het onderstel tot 400 kilogram moeten dragen. Daarom opteren we voor dikke balken. Tussenin gebruiken we een iets kleinere maat van balken.
Voor het onderstel maak je eerst de twee zijkanten met daaraan drie poten. Positioneer nu de balkjes op gelijke afstand van elkaar. Maar zorg voor voldoende ruimte om straks de doorvoer te plaatsen.
Voor een constructie die buiten staat, zorg je het best voor een beschermlaag.Daarom gaan we ons onderstel beitsen. Eerst ontvet je het hout. Daarna pas breng je een laag beits aan over het gehele oppervlak.
Stevigheid
Om de constructie voldoende kracht te geven, gebruiken we een combinatie van houtschroeven en houtlijm. De balken zelf hoef je niet te klemmen. De schroeven zorgen dat alles op zijn plaats blijft. Zorg er ook steeds voor dat je haaks blijft werken.
Op een hoek heb je meestal een paar schroeven die elkaar kruisen. Plan vooraf goed hoe je de schroeven zult vastmaken, zodat deze zeker niet in de weg zitten als je de delen aan elkaar wilt bevestigen. Als houtlijm neem je beter een D4 houtlijm. Deze mag nat worden en vult ook terwijl hij hardt.
Schuine balken
Om de constructie te verstevigen, voeg je steeds schuine balken toe. Een driehoek is veel steviger dan een vierkant. Zaag daarvoor verschillende stukken balk in een hoek van 45 graden. Deze bevestig je vervolgens in elke hoek van het onderstel.
Om wat mooier te werk te gaan, kun je deze schroeven ook laten verzinken. Dit doe je met behulp van een soevereinboor.
Deksel
Bovenstuk
Eerst zagen we het deksel van de regenton eraf. Dit gaat het gemakkelijkst met een decoupeerzaag. Let er wel op dat je een kleine rand overhoudt waar het nieuwe deksel op kan rusten.
De opening van de ton is geen perfecte cirkel. Daarom nemen we als referentie het uitgesneden stuk. Dit plaats je op een stuk hardboard en teken je vervolgens over met een stift.
Die vorm zaag je dan uit. Als de vorm past, zet je die over op een stuk plexiglas. Zaag nu de uitgetekende vorm af. Indien het deksel nog wat knelt, kun je het altijd bijvijlen. Maak ook een tweede deksel.
Watertoevoer
In een van de tonnen komt de regenpijp toe. Je hebt dus een opening nodig in het plexiglas. Snij een ,vierkant uit. Meet ongeveer het midden van de cirkel af. Vanuit dat punt maak je vervolgens een vierkant. Dit kun je eenvoudig doen door twee even lange kruislijnen door het punt te tekenen.
Om het gat uit te boren, priem je op een kleine afstand van een van je hoekpunten. Daar boor je nu een gat vanwaar je kunt starten met de decoupeerzaag. Op die manier zaag je het vierkant netjes uit.
Gaas
We willen niet dat er vuiligheid in onze regenton komt. Om over de opening een gaas te kunnen spannen, maak je nog een kader. Dit maak je opnieuw in plexiglas.
Boor gaten in de vier hoeken (niet vergeten te priemen, dat geeft je boor houvast). Maak vervolgens het kader vast aan het deksel met behulp van bouten. Als laatste stap voorzien we nog handvatten aan beide deksels. Deze schroef je vast met bijgeleverde schroeven.
Algengroei
Wil je algengroei vermijden in het water dat je hebt opgevangen, zorg er dan voor dat er geen licht door de deksels kan. Dat kan door de transparante deksels nog even te spuiten. Schuur het deksel eerst lichtjes op. Vervolgens ontvet je het deksel.
Als het plastic droog is, breng je eerst een primer aan. Daarna kan je er nog een extra kleurlaag op leggen om de lichtinval zo klein mogelijk te houden. Op die manier geef je algengroei minder kans.
Verbindingen
Communicerende vaten
Teken nu op de tonnen af waar er een opening zal komen. Zorg er wel voor dat de rubberen dichtingsring hier mooi over past. Vaten die onderaan met elkaar verbonden zijn, gaan altijd op hetzelfde niveau blijven door de wet van de communicerende vaten.
Gebruik een klokboor om de gaten in de ton te maken. In de ton waar het water toekomt, boren we een extra gat om een overloop te creëren.
Tankdoorvoer
Om een waterdichte aansluiting te maken in de ton, gebruiken we een tankdoorvoer voor een vijver. Haal nu de volledige doorvoer uit elkaar. Maar laat de rubberen dichtingsring zitten.
Zorg er nu voor dat alles op zijn plaats zit, en schroef het stevig aan met een waterpomptang. Doe dit nu ook voor de tweede ton.
T-stuk
Je eerste koppelstuk, een bocht van 90 graden, kan nu aangesloten worden op de doorvoer. Doe dat eerst, zodat je kan opmeten hoelang de buis moet zijn. Plaats hierna het T-stuk op zijn plaats.
Meet vervolgens af hoeveel buis je nog nodig hebt. Gebruik een metaalzaag om de buis op maat af te korten. Bevestig nu deze buis aan je doorvoer.
Koppelstuk
De koppelstukken komen met een mof. Dit wil zeggen dat er een rubberen afdichtingsring in zit, waardoor we niet meer hoeven af te dichten. Begin met de bocht en plaats hier je eerste stuk buis met daarop je koppelstuk. Daarna je T-stuk, vervolgens het afgemeten stuk pvc-buis.
Als laatste komt dan je tweede bocht. Plaats daarna een stuk buis in je overgebleven opening en zaag deze op maat.
Kraan
Voorbereiding
Op deze buis komt er aan beide zijdes een koppelstuk. Dit keer zijn het stukken zonder een afsluitende mof. We zullen de verbindingen dus moeten lijmen. Daarom ontvet je beter eerst je stukken. Op die manier ben je zeker dat de lijm goed zal hechten. Breng wat pvc-lijm aan op je buis.
Daarna breng je wat lijm aan op je koppelstuk. Hier zal een tussenstuk komen dat de buis op het T-stuk doet passen. Aan de andere kant komt een tussenstuk dat de diameter van de buis zal verkleinen. Daar zal uiteindelijk je kraan komen.
Montage
Eerst moet je wat afdichtingstape aanbrengen op de schroef van de kraan. Omdat de buis geen schroefdraad heeft, zul je die zelf moeten tappen door de koppeling over de buis te draaien. Daarna kan je het kraantje in de koppeling vastdraaien. Span deze verbinding nu goed aan met je waterpomptang.
Bevestig deze buis vervolgens aan je verbinding met de tonnen. Je buizensysteem kan nu definitief gemonteerd worden. Schroef een buisklem vast aan de poot van je onderstel en klik de buis met de kraan hierin vast.
Overloop
Nu moeten we een van de tonnen nog voorzien met een overloop. Plaats daarom een pvc-buis door je doorvoer. Zet onderaan bij de doorvoer de overloop op je buis en plaats de schroef op haar plaats. Wanneer het waterniveau boven de buis komt, zal het water hierdoor weglopen, zodat de tonnen niet kunnen overlopen.