Een regenton: tips bij keuze en plaatsing
Regenwater is volledig gratis en bevat oligoelementen, die goed zijn voor buiten- en binnenplanten. De afwezigheid van kalk maakt van regenwater ook de ideale partner om streeploos je wagen te wassen. Belangrijke redenen om ervan te profiteren dus! Soms is de regenput echter te ver om er makkelijk de regenpijp langs je woning, van je tuinhuis of serre op aan te sluiten. Het regenwater opvangen in een grote regenton is dan de oplossing. We helpen je bij de keuze voor de juiste ton en geven enkele plaatsings- en onderhoudstips mee.
Je regenton kiezen
Volume
Regentonnen vind je terug in verschillende maten, het volume schippert tussen 100 en 650 liter. Er bestaan ook tanks waar tot wel 800 liter in kan. Kies steeds een volume op maat van je behoefte. Heb je een grote tuin? Breng je veel tijd door in je serre? Ben je allergisch aan een vuile auto of was je je ramen regelmatig? Dan is een regenton met een groter volume interessanter. Twijfel je tussen twee formaten? Size matters: kies de grootste, want een regenton is sneller leeg dan je denkt.
Materiaal
Wie liever die traditionele look en feel wil – denk aan het uitzicht van een oud wijnvat -, kan kiezen voor een houten regenton met metalen banden. Tegenwoordig bestaan de meeste regentonnen echter uit kunststof, zoals pvc of polyethyleen. Kunststoffen regentonnen zijn over het algemeen weersbestendig, slijt- en stootvast, en zijn in verschillende designs beschikbaar. Er bestaan verder ook modellen waarin bovenaan plaats gemaakt is voor een plantenbak, waardoor het naast een nuttig, ook een decoratief element wordt in je tuin of op je terras.
Vulautomaat
Standaard wordt bij een regenton ook een aftapkraantje (meestal in kunststof) geleverd. Daarnaast beschikken de meeste regentonnen tegenwoordig ook over een vulautomaat, een toestelletje dat je aansluit tussen de regenpijp en de ton zelf. Wanneer je regenton vol is, zal het overtollige water automatisch verder wegvloeien via de regenpijp. De vulautomaat kan reeds meegeleverd zijn bij de ton, maar je kan ook aparte systemen kopen. Let in het laatste geval erop dat de vulautomaat past op je regenpijp.
Een dergelijk koppelstuk is doorgaans ook voorzien van een bladvanger of een filter om grofvuil te weren uit de ton. Er bestaan ook vulautomaat die je kan afkoppelen in de winter om vorstschade te voorkomen.
Restmateriaal
Een regenton kan je ook zelf maken met restmaterialen. Heb je nog ergens een oud, groot vat staan? Dan kan je die makkelijk zelf omvormen tot regenton. Idealiter heb je er zelfs twee, die je dan onderaan met elkaar kan verbinden. Op die manier heb je meer volume. Een dergelijke constructie werkt volgens het principe van communicerende vaten, waardoor het waterniveau in elk van de twee tonnen steeds op hetzelfde niveau blijft.
Lees hier hoe je zelf een regenton kan maken.
Regenton plaatsen
De juiste plaats
Een regenton hoort uiteraard aangesloten te worden naast of voor een regenpijp - beter ernaast dan ervoor, want dan kan je, indien nodig, makkelijk bij de regenpijp mocht er iets mee schelen. Verder kies je best voor een schaduwrijke plek, zodat er na verloop van tijd geen algen in het regenwater kunnen ontstaan.
Stevige basis
Je plaatst je ton verder ook altijd op een vlakke, stevige ondergrond - hou bij de plaatsing dus zeker je waterpas bij de hand. Een ton van pakweg 600 liter kan immers flink zwaar worden, en dan moet die stevig en recht staan.
Om de exacte locatie te bepalen en de ondergrond zeker stabiel genoeg te maken, haal je eerst de regenton erbij. Teken af waar de ton exact komt te staan en graaf wat aarde weg - tot een goede 10 cm diep. In je put komt vervolgens een stabilisélaag, die je droog aanbrengt en wat aandamt. Na uitharding kan je er vervolgens enkele betontegels op leggen, zodat de ton een stevige basis heeft.
TIP
Idealiter plaats je de ton nog op een voetstuk, zodat je zeker een emmer onder de kraan kan steken. Heel wat regentonnen zijn daar overigens standaard mee uitgerust.
Aan de muur
Uiteraard is de kans dat de regenton omkantelt reeds zeer gering als de ondergrond stabiel is, maar door de ton nog te bevestigen aan de muur bied je een extra zekerheid. De meeste regentonnen beschikken hiervoor overigens ook over een setje schroeven en pluggen.
In de ton zelf staat meestal reeds aangeduid waar de bevestigingspunten zijn. Die zet je over op de muur met je boormachine. Ga eerst met een houtboor of een universele boor door het kunststof tot tegen de muur. Schakel daarna over op een steenboor om de gaten in de muur te maken.
Steek vervolgens de pluggen in de gemaakte gaten en zet de ton terug op zijn plaats. Dan kan je de schroeven aandraaien.
Regenton aansluiten
Opening in de ton
Om de aansluiting tussen regenpijp en regenton te maken, moet je eerst een opening maken bovenaan de ton zelf. Meestal is de optimale plaats daarvoor reeds aangeduid door de fabrikant van de ton, maar moet je het gat wel nog zelf uitboren. Dat doe je met een vlinderboor. De maat kies je afhankelijk van de aansluiting. Dat boorgat bepaalt ook meteen het maximale waterniveau. Duid aan en zet meteen al de hoogte over op de regenpijp naast de ton.
Vulautomaat aansluiten
Je kan natuurlijk de regenpijp bovenaan naar een opening in het deksel van je ton leiden, maar dan moet je er wel steeds op letten dat je ton niet overloopt. Als je vandaag de dag een regenton koopt, is de kans groot dat er een vulautomaat bij zit om overlopen te voorkomen. Via de vulautomaat maak je dan ook de aansluiting met de regenpijp. Is jouw regenton daar niet mee uitgerust? Geen nood, je kan zo'n vulautomaat ook apart kopen - let er dan enkel op dat die zeker past op je regenpijp.
Op de hoogte van het maximale waterniveau in de ton, of idealiter nog een centimetertje hoger voor een vlotte afvloeiing, moet je de regenpijp naast je ton afkorten. Met de ijzerzaag zet je de buis snel op maat.
Dan is het slechts kwestie van de automaat te koppelen aan de regenpijp enerzijds, en aan de uitgeboorde opening in de ton anderzijds. Voor de koppeling aan de regenpijp, zijn meegeleverde automaten tegenwoordig universeel, zodat ze op elke gangbare diameter aan te sluiten zijn. De aansluiting op de ton maak je met een flexibele kunststof buis die je met een schroefverbinding binnenin de ton (inclusief rubberen dichtingsring) vastzet.
Het water dat niet meer in de regenton kan, moet kunnen verder vloeien naar een afvoer/infiltratiepunt. Daarvoor moet je onderaan de vulautomaat dus eerst nog een afvoerbuis aansluiten, die je laat leiden naar het infiltratiepunt.
Kraan vastmaken
Met de vulautomaat aangesloten kan er water in de ton, maar om er water uit te krijgen moet je nog de kraan monteren. Ook hiervoor moet je weer een opening doorboren op de aangeduide plek. De kraan breng je meestal gewoon in met de schroefverbinding. Vergeet daarbij niet de rubberen dichtingsring aan te brengen voor je dichtschroeft!