GevelsPremium

ISOLEREN MET HARDSCHUIM OF KUNSTSTOF

Hardschuim of kunststof (meestal in de vorm van platen) is een makkelijke manier om snel en efficiënt een dak, vloer of muur te isoleren. We bespreken welke kanten je zoal op kan, want niet elke hardschuimplaat is voor dezelfde toepassing even geschikt.

PUR (POLYURETHAAN)

6. platen op maat pur isolatie

EIGENSCHAPPEN

PUR is een vocht- en luchtdicht materiaal dat tegenwoordig breed wordt ingezet, in spuitbare vorm en als granulaat, maar vooral in de vorm van harde isolatieplaten. Purplaten worden geproduceerd door twee componenten, die samen thermohardend zijn, tussen twee cacheringen in te spuiten, zij het in een andere samenstelling.

De keuze van de cachering heeft bij purplaten een belangrijk effect op de lambdawaarde: bij dampdoorlatende cacheringen bedraagt die ca. 0,028 W/mK; bij dampdichte cacheringen wordt dat gereduceerd tot 0,022 W/mK.

Een ander aandachtspunt bij pur is de brandreactie. Het materiaal behaalt slechts Euroklasse E of F en kan tot een grote rookontwikkeling leiden. Pur wordt over het algemeen gezien als een zeer efficiënt isolatiemateriaal, al is het, omdat het om een kunststof gaat, minder goed voor het milieu.

TOEPASSINGEN

Pur kent een breed toepassingsveld. In plaatvorm worden ze ingezet voor zowel binnen- als buitenisolatie van daken, gevels en vloeren. Vaak zijn dergelijke platen ook uitgerust met een tand- en groefsysteem waardoor ze gemakkelijk te bevestigen zijn. Voor spouwmuur-, vloer- en dakisolatie wordt gespoten pur (purschuim of als granulaat) ook vaak toegepast. 

 

PIR (POLYISOCYANURAAT)

warm plat dak pir isolatie

EIGENSCHAPPEN

In principe bestaat PIR uit dezelfde componenten als pur, al werd de formule aangepast om de eigenschappen en prestaties te verbeteren. PIR wordt daarom vaak gezien als een geüpgradede versie van pur, hoofdzakelijk door zijn betere brandveiligheid en iets betere isolatiewaarde.

De lambdawaarden van PIR-isolatieplaten variëren tussen 0,018 en 0,026 W/mK, en dankzij een dikkere aluminium cachering kan ook het brandgedrag van deze producten verbeterd worden. PIR kan op die manier tot Euroklasse D behalen. Sommige PIR-panelen zijn ook uitgerust met een extra onderdakfolie of afwerkingsplaat voor een betere geluidsisolatie.

TOEPASSINGEN

Daar waar PUR-platen worden toegepast, zijn PIR-platen evenzeer van toepassing. 

EPS (GEËXPANDEERD POLYSTYREEN)

eps-platen isolatie

EIGENSCHAPPEN

Geëxpandeerd polystyreen wordt al vele jaren als isolatiemateriaal gebruikt. EPS is goedkoop, licht en heeft een goede dimensionale stabiliteit en is gemakkelijk te verwerken, maar doet het met lambdawaarden rond 0,036 W/mK (gewoon EPS) of 0,031 W/mK (zwart EPS, met een grafietlaag) minder goed dan andere isolatiematerialen.

TOEPASSINGEN

EPS-platen worden vaak toegepast voor gevel- en vloerisolatie, maar kunnen ook ingezet worden voor koude dakisolatie (onder de kepers). Voor de isolatie van spouwmuren kan er ook met EPS-korrels worden gewerkt.

 

XPS (GEËXTRUDEERD POLYSTYREEN)

xps-platen isoleren

EIGENSCHAPPEN

Geëxtrudeerd polystyreen is een gekend isolatiemateriaal, dat dankzij zijn hoge druksterkte (tot 700 kPa) en waterdichtheid zeer relevant blijft, in het bijzonder voor het isoleren van kelders en vloeren. Lambdawaarden variëren tussen 0,032 en 0,035 W/mK.

TOEPASSINGEN

XPS-platen (vaak uitgerust met tand-en-groef) zijn vooral zeer bruikbaar voor vloerisolatie, maar kunnen evengoed voor (spouw)muren worden toegepast. Voor platte daken is XPS minder interessant, daar het onder hoge temperaturen kan vervormen. Het wordt daarom wel bij groendaken en omkeerdaken gebruikt, maar niet zozeer bij traditionele platte daken.

BRANDBAARHEID
Stijve polystyreenplaten zijn dankbaar als isolatiemateriaal met uitstekende vochtwerende eigenschappen. Houd er wel rekening mee dat isolatiematerialen op basis van polystyreen ontvlambaar zijn. Er bestaan echter grijze EPS-platen met grafiet met verbeterde brandwerende eigenschappen.

RESOL (PF)

resolplaten isolatie

EIGENSCHAPPEN

Resol is een isolatiemateriaal op basis van gemodificeerd bakeliet. Dat draagt bij aan een goede brandreactie (Euroklasse B of C) en lambdawaarden rond 0,020 of zelfs 0,018 W/mK. De platen worden bijna altijd afgewerkt met open cacheringen, waardoor ook de plaat op zich relatief dampopen blijft.

Zowel de cellenstructuur als het blaasmiddel van resolhardschuimplaten wijkt af van die van de PU-producten, waardoor resolschuim minder nadeel ondervindt van veroudering dan PIR en pur. Het materiaal is evenwel iets brozer en vochtgevoeliger dan PU-producten.

TOEPASSINGEN

Resolplaten kennen dezelfde toepassingen als de voorgaande kunststofplaten, al wordt het voor platte daken niet aangewend. Doordat het om een vochtgevoeliger materiaal gaat, is een dampscherm - bij dampdichte bebouwingen - zeker vereist.

 

PURSCHUIM
Wanneer er wordt gewerkt met kunststof platen wordt purschuim vaak aanvullend gebruikt ter afwerking voor de gaatjes die de platen op zichzelf niet kunnen opvullen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine