ALLES OVER ISOLEREN
Om energie te besparen in huis is het noodzakelijk om werk te maken van deftige isolatie. Dat heeft niet alleen voordelen op milieuvlak, maar ook op de portemonnee. Het geld dat je uitbesteedt aan isolatiewerken, win je immers terug via een lagere energiefactuur. Voor je begint met isoleren is het uiteraard wijs om je eerst te informeren. Hoe isoleer je je woning zo volledig mogelijk? Welke materialen zijn het meest geschikt waarvoor? Wij geven je alvast een overzicht.
ISOLATIEMATERIALEN EN GRAADMETERS
ISOLEREN MET HARDSCHUIM OF KUNSTSTOF
ISOLEREN MET MINERALE ISOLATIE
ISOLEREN MET NATUURLIJKE MATERIALEN
DE PRAKTIJK: VLOER ISOLEREN
DE PRAKTIJK: MUREN ISOLEREN
DE PRAKTIJK: DAK ISOLEREN
DE PRAKTIJK: KLEINE INGREPEN DIE JE ZELF KAN
Isoleren: graadmeters, materiaalkeuze en dikte bepalen
Dat het heel wat voordelen oplevert om onze woning te isoleren, weten we intussen allemaal. Maar het is soms moeilijk om door de bomen het bos te zien. Welke isolatiematerialen zijn er nu allemaal beschikbaar? Waar moet je rekening mee houden? Hoe dik moet je isoleren? We helpen je op weg.
ISOLEREN MET hardschuim OF KUNSTSTOF
Hardschuim en kunststof (meestal in de vorm van platen) is een makkelijke manier om snel en efficiënt een dak, vloer of muur te isoleren. We bespreken welke kanten je zoal op kan, want niet elke hardschuimplaat is voor dezelfde toepassing even geschikt.
ISOLEREN MET MINERALE ISOLATIE
Om een dak langs binnen te isoleren of om een zoldervloer aan te pakken, wordt er nog steeds vaak gewerkt met wol, het vaakst in de vorm van dekens. Lees hier waarom dat een goed idee kan zijn. Naast glas- of steenwol kan je ook kiezen voor cellenglas, dat dan weer vaker als blok of plaat voorkomt.
ISOLEREN MET natuurlijke materialen
Aandacht voor het milieu wordt steeds belangrijker. Ook op het vlak van isolatie flirten steeds meer fabrikanten met natuurlijke materialen. Qua isolatiewaarde scoren ze goed en ook op ecologisch vlak scheren ze hoge toppen. Bij de productie van deze isolatiematerialen is vaak minder energie vereist en komen er minder schadelijke stoffen aan te pas.
HOE JE VLOER ISOLEREN
Hoewel ongeveer 12% van de energie in een woning verloren gaat via de vloer, is vloerisolatie nog steeds niet uit de schaduw getreden. Er bestaan echter heel wat oplossingen om een vloer goed te isoleren, zoals isolatieplaten, purschuimen en isolerende chape.
HOE EEN (SPOUW)MUUR ISOLEREN
Bij nieuwbouwwoningen worden de muren sowieso geïsoleerd. Het isoleren van bestaande buitenmuren gebeurt het best via de spouw of aan de buitenkant. De buitengevel isoleren biedt dan ook tal van voordelen wat betreft energieprestaties. Indien de buitenmuur of de spouwmuur isoleren onmogelijk is, kan er ook via de binnenzijde geïsoleerd worden.
HOE JE DAK ISOLEREN
Een dak isoleren kan net als bij muren zowel langs binnen als langs buiten. Wanneer dat langs buiten wordt geïsoleerd, spreek je van een warm dak. Vandaag de dag is dat de norm. Isoleer je een dak langs binnen op de dakconstructie, dan spreken we van een koud dak. We overlopen even de isolatiemethoden voor hellende en platte daken.
KLEINE ISOLATIE-INGREPEN DIE JE ZELF KAN DOEN
Goed isoleren kan een flinke hap uit je energierekening nemen, maar dat hoeft niet altijd groots of duur te zijn. Er zijn naast dak-, muur- en vloerisolatie ook een hoop kleine ingrepen die je gemakkelijk zelf kan doen om tocht een halt toe te roepen en de warmteverliezen in je woning te beperken, zoals kieren dichten, buizen isoleren en de garagepoort isoleren. We gidsen je doorheen die kleine werken, die op zichzelf al voor heel wat energiebesparing kunnen zorgen.