Isolatiematerialen kiezen: minerale isolatie
Onder minerale isolatie verstaan we alle isolatieproducten op basis van minerale grondstoffen, al dan niet gebonden met een bindmiddel. Dat betekent dat zowel de verschillende minerale wolsoorten – glaswol, steenwol of rotswol – als cellenglas tot de minerale isolatieproducten behoren. Je kan deze materialen in verschillende vormen en afmetingen verkrijgen, van harde platen tot zachte rollen en losse vlokken.
Minerale wol
Eigenschappen
Minerale wol ontstaat wanneer fabrikanten vezels halen uit gesmolten glas (glaswol) of gesteente (steen/rotswol). Wanneer die vezeldraden gebonden worden ontstaat er een wollige structuur.
Minerale wol biedt een goede thermische en akoestische isolatie en is minder belastend voor het milieu dan de kunststof tegenhangers, zeker nu het materiaal vaker gerecycleerd wordt en ook de bindmiddelen ecologischer worden. Met minerale wol kunnen er vandaag lambdawaarden tot 0,032 of zelfs 0,030 W/mK behaald worden.
Het materiaal blijft altijd en constant zijn isolerende eigenschappen behouden. Bovendien neemt het geen vocht op en is daarmee ongevoelig voor schimmels. Minerale wol is ook een dampopen vorm van isolatie. Mocht er dan toch damp in de isolatie terechtkomen, dan kan die weer ontsnappen via het dak naar buiten. Door de flexibiliteit van het materiaal is minerale wol ook gemakkelijker te hanteren voor ruwere ondergronden of moeilijk bereikbare plaatsen.
Minerale isolatie is bovendien onbrandbaar en draagt niet bij aan een branduitbreiding. Verder komen er bij het verbranden van minerale isolatie geen giftige gassen vrij. Bij het verwerken draag je wel best een mondmasker, kledij met lange mouwen en handschoenen, want het materiaal kan wel irritatie veroorzaken.
Glaswol of rotswol?
Tussen glas- en rotswol zijn er, uiteraard buiten de belangrijkste grondstof (glas of steen) weinig wezenlijke verschillen. Glasvezelisolatie is wel flexibeler en lichter dan rotswol. Rotswol beschikt namelijk over kortere vezels, wat het materiaal steviger maakt. Het is ook zwaarder dan glaswol, en dus minder gemakkelijk om boven je hoofd te plaatsen.
Toepassingen
We kennen minerale wol vooral in de vorm van dekens die tussen de spanten of gordingen van een dak of tussen de balken van een zoldervloer worden gestoken, maar tegenwoordig wordt wol ook ingezet als vast plaatmateriaal voor de isolatie van daken en muren. Voor spouwmuren en houtskeletbouw bestaat glas- en steenwol ook in de vorm van vlokken die kunnen worden ingeblazen.
Bij minerale wol (met uitzondering van vlokken, die in dampopen bebouwingen worden ingezet) moet er een dampscherm worden voorzien, het best aan de hand van een aluminium coating of een plastic zeil. Minerale wol kan ook vooraf uitgerust zijn met een aluminium cachering. Dat wordt aangeduid als een flensdeken.
Cellenglas
Eigenschappen
Net als glaswol, bestaat cellenglas of foamglas uit recuperatiemateriaal zoals glasscherven en glasafval. Cellenglas is een isolatiemateriaal met een hoge drukvastheid en een lambdawaarda dat schippert tussen 0,036 en 0,041 W/mK. Het grote voordeel van cellenglas is dat het zeer licht en uiterst brandveilig (A1) is. Cellenglas is volledig vochtongevoelig, waardoor het vaak wordt ingezet voor de isolatie van kelders, gevels, groen- en platte daken, maar ook voor leidingen. Een voordeel daarvan is dat je geen dampscherm nodig hebt.
Toepassingen
Cellenglas - ook wel foamglas genoemd - komt het vaakst in de vorm van platen, maar wordt ook gebruikt als isolatieblokken die worden ingemetseld. Dit materiaal heeft wel heeft het een onderlaag van bitumen nodig om koudebruggen te vermijden.