Feestelijke aperitiefhapjes met paté
inspirerende patécombinaties voor het eindejaar

De feestdagen naderen met rasse schreden, en dat betekent dat veel van uw klanten al druk aan het sleutelen zijn aan hun feestmenu. Klassieke aperitiefhapjes met paté verkopen nog steeds als zoete broodjes, maar ook nieuwe en verrassende combinaties doen de vele liefhebbers watertanden. In het najaar gaat paté in al zijn vormen en smaken sowieso erg vlot over de toonbank. Feestelijke aperitiefhapjes met paté zullen tijdens de eindejaarsperiode dus zeker scoren.
presentatie: ga voor het wow-effect
Als slager kunt u paté op verschillende manieren aanprijzen. Voor de eindejaarsperiode is dit smeuïge product uiterst geschikt als creatief lepelhapje of als 'beleg' voor een toastje, met een verscheidenheid aan smaken voor de toastjes (van een getoaste rozijnenboterham tot getoaste peperkoek). Maar u kunt een goed bereide paté ook puur presenteren, bijvoorbeeld als blokje met een prikker of als een eenvoudig versierde paté in zijn geheel in een mooie terrine. Ook deze presentaties kunnen een echt wow-effect teweegbrengen. Het is vooral zaak om klanten ideeën te geven. Door een feestelijk hapje klaar te maken en te laten proeven, weten ze meteen hoe de paté smaakt en worden ze geïnspireerd om het hapje zelf te maken thuis, mét de paté die ze bij u kochten.

Communicatie: Zet in op Sfeer en beleving
Handig communicatiemiddel om uw aperitiefhapjes met paté te promoten, is de eindejaarsfolder. Beleving staat hier uiteraard centraal. Werk dus zoveel mogelijk met sfeerfoto's en geef uw klanten voldoende inspiratie zodat ze zin in meer krijgen. We eten nu eenmaal ook met onze ogen.
Naast de traditionele folder gebruikt u idealiter ook uw socialemediakanalen. Sociale media maken het mogelijk om gemakkelijk, snel en goedkoop een groot aantal consumenten te bereiken. Sociale netwerken zijn steeds krachtigere communicatietools om producten in de kijker te zetten en nieuwe klanten te bereiken of bestaande klanten te behouden. Uitnodigende foto's, mooie bereidingen, lekkere recepten ... Sociale media zijn ideaal om de bovengenoemde sfeer en beleving te delen, nog veel meer dan een foto in een folder. Maar, zoals wel vaker kan het één niet zonder het ander. Kies daarom voor een 360° communicatie, want die werpt echt wel de meeste vruchten af.
Met de juiste ingrediënten kan paté aan de feestdis als hoogwaardig aperitiefhapje dienen
Oneindig veel mogelijkheden
Het najaar is de perfecte periode om paté te presenteren. De feestdagen brengen mensen samen en zijn een tijd van vreugde, geluk en delen. In de huidige context is het echt belangrijk om uzelf en uw gasten te blijven verwennen. Paté is hiervoor ideaal want het is een product om samen van te genieten.
Bovendien zijn er oneindig veel mogelijkheden op het vlak van smaken en creaties, waardoor er voor iedereen aan tafel wel een passende patésmaak is. Zelfs voor de vegetariër, want die kan kiezen voor een lekkere groentepaté. Deze patés komen trouwens ook tegemoet aan de groeiende wensen van de hedendaagse consument die wel (af en toe) vlees eet, maar op zoek is naar meer variatie.

maar nu al de lieveling van de jonge paté-eters
Extra feestelijke ingrediënten
Vleessoorten die paté net dat ietsje meer geven, zijn onder meer ree, haas, eend, fazant, everzwijn en patrijs. Maar ook andere ingrediënten kunnen zorgen voor een extra feestelijke toets. Denk bijvoorbeeld maar aan de toevoeging van alcohol (whisky, Kirsch, Grand Manier, Pineau des Charentes, jenever, rode wijn ...), noten (walnoten, pistache, amandelen, kastanje ...) en fruit (veenbessen, appel, peer ...).
De eindejaarsfeesten stellen u trouwens in staat recepten aan te bieden die iets meer 'premium' zijn. Exclusievere ingrediënten, zoals champagne en truffel, zullen dus ook zeker aanslaan.

assortiment met Klassiekers en innovaties
Tradities zijn er om te koesteren. Het jaar afsluiten in stijl kan dus zeker met klassieke patécombinaties, zoals hazenpaté met rode wijn of paté met truffel en kastanje. Creatieve variaties, zoals everzwijnpaté met tarte tatin smaak of crèmepaté met karamel en grof zeezout, spelen dan weer in op het verrassingseffect. Zoet en zout combineren, werkt bijvoorbeeld heel goed en biedt 1001 mogelijkheden.
Sowieso is het belangrijk om aan de verwachtingen van uw klanten - patéliefhebbers te voldoen door een compleet assortiment aan te bieden, met enerzijds producten die hij kent en die hem geruststellen (crème paté of paté campagne, bijvoorbeeld) en anderzijds met nieuwe producten die hem van tijd tot tijd verrassen.
Aperitiefhapjes met paté kunnen perfect ‘gefoodpaird’ worden met likeuren als Grand Marnier en kirsch of bijpassende bieren
ENKELE INSPIRERENDE PATECOMBINATIES
Toastje met wildpaté, vijgenconfituur en parmezaanschilfers
Ingrediënten
- Wildpaté van Aubel (230 g - naar keuze met fazant, ree, everzwijn of haas)
- Ambachtelijk wit brood, biologisch of van vergelijkbare kwaliteit
- Vijgenconfituur
- Schilfers Parmezaanse kaas
- Geroosterde hazelnoten
Bereiding
1. Snijd het brood in de gewenste vorm en rooster enkele minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C.
2. Bedek het geroosterd brood met vijgenconfituur en stukjes wildpaté.
3. Garneer naar keuze met parmezaanschilfers en/of met hazelnoten.
4. Serveer de toastjes op een schaal als aperitiefhapje.
Toast met wildpaté en peertjes in rode wijn
Een lekker bordje om te delen: getoast grof brood met wildpaté van De Beauvoorder, afgewerkt met jonge sla, peertjes in rode wijn, rozijnen en druiven.
Toastjes met hazenpaté en konfijt van veenbessen
Heerlijk bij het aperitief, deze elegante toastjes met hazenpaté van Bourgon, afgewerkt met een konfijt van veenbessen en twee kleine blaadjes basilicum.