Broodjeszaak optimaal inrichten vergt maatwerk
Meer efficiëntie en perfecte hygiëne garanderen klanttevredenheid

De juiste interieurspecialist benaderen voor het ontwerp en de inrichting van uw broodjesbar is cruciaal. Er moet immers rekening worden gehouden met specifieke behoeften en uitdagingen zoals een efficiënte lay-out en strenge voedselveiligheidseisen. De gebruikte materialen en werkoppervlakken zijn uiteraard geschikt voor intensief horecagebruik. Aangepaste verlichting onderscheidt de sfeer van de functionaliteit. Verder krijgt u professioneel advies over de meest geschikte apparatuur op het vlak van koeling, afbakken en bereiding. Maatwerk is altijd de beste keuze voor wie de ruimte graag maximaal benut.
Tips voor optimale efficiëntie
Uitgekiende lay-out
De indeling van de zaak is afhankelijk van het concept. Is het een shop-in-shop? Is er alleen een afhaalmogelijkheid, of eten klanten ook ter plaatse? Een slimme lay-out vergemakkelijkt de klantenstroom en vermijdt knelpunten. Verder gaat het erom de beschikbare plek zo goed mogelijk te benutten, met plaats voor het opnemen van de bestelling en het afrekenen, en ruimte voor de bereiding van broodjes en snacks. Een open keuken waar klanten zien hoe hun bestelling wordt klaargemaakt, onderstreept de zorg en de versheid. Een aparte bijkeuken is dan weer handig voor de voorbereidingen en het afhandelen van grote bestellingen. Zorg hier voor voldoende ruimte voor de opslag van vuile vaat, die dan tijdens een rustiger moment kan worden aangepakt. Hou er evenwel rekening mee dat het personeel in deze ruimte en vooraan in de zaak vlot met elkaar moet communiceren.
Ergonomische workflow
De eigenlijke werkruimte moet in de eerste plaats ergonomisch en praktisch worden ingedeeld. Aparte zones zorgen voor een gestroomlijnde workflow, waarbij alle benodigdheden – broodjes, beleg, groenten, verpakkingsmaterialen – binnen handbereik blijven. Per persoon wordt een werkbreedte van ongeveer 90 cm aanbevolen. Op zeer drukke plaatsen draagt een 'assemblagelijn' bij aan een snelle bediening van de klant: één persoon bereidt het beleg, een andere werknemer verzorgt de groenten en een derde zorgt voor de verpakking en het servetje.
Als u voldoende ruimte heeft, bak dan vooraan in de winkel. De heerlijke baklucht zorgt voor extra beleving en legt opnieuw de nadruk op versheid
Correcte verlichting
De juiste verlichting is essentieel voor een goede sfeer, voor de veiligheid en het functioneel gebruik van de ruimte. Plafondarmaturen, inbouwspots of hanglampen zorgen voor een algemene gelijkmatige verlichting. Leds van hoge kwaliteit zijn energie-efficiënt en creëren een lichte, aangename omgeving. Installeer gerichte verlichting die geen schaduwen veroorzaakt boven de toonbank, werktafels en kassa. De accentverlichting benadrukt bijvoorbeeld het menubord of de afzonderlijke displays. Gebruik hiervoor spots of ledstrips. Kies voor warmere kleurtemperaturen (rond 2700K-3000K) voor een uitnodigende ambiance en koelere kleurtemperaturen (rond 4000K-5000K) voor werkvlakken.

Onmisbare toestellen
Investeer voor uw grill, frituurketel, vaatwasmachine,… in hoogwaardige en duurzame apparatuur. Aangezien broodjes de hoofdrol spelen, is een goede bakkerij-oven onontbeerlijk. Kies voor een exemplaar met voldoende capaciteit die berekend is op groei. De aanpasbare parameters van dit type oven garanderen het beste resultaat, met een constante kwaliteit. Met een programmeerbare uitvoering hebt u op elk moment van de dag versgebakken brood. Als u voldoende ruimte heeft, bak dan vooraan in de winkel. De heerlijke baklucht zorgt voor extra beleving en legt opnieuw de nadruk op versheid. Ook aan te bevelen is een combimicrogolfoven waarmee u diepgevroren producten zoals worstenbroodjes, panini’s en croques op erg korte tijd kwalitatief opwarmt. Dan heeft u zelfs vlak voor sluitingstijd nog alle opties voorradig. Hang indien mogelijk de apparaten op door middel van beugels om het werkvlak snel en eenvoudig te reinigen. Maak het geheel onderhoudsarm door plinten te plaatsen zodat u eenvoudig kan vegen en poetsen, zelfs tijdens de piekmomenten.
Technologie voor meer snelheid
Bestellingen snel afhandelen is cruciaal. Overweeg zeker een specifiek kassasysteem en het gebruik van bestel-apps. Dat kan bijvoorbeeld met een bestelplatform. Sommige versies zijn voorzien van een printmodule; op de etiketten staat om welk broodje het gaat. Zo hoeft u dit niet langer met een stift op de verpakking te schrijven.

De inrichting is persoonlijk
Koeltoonbank als visitekaartje
De toonbank moet er steeds pico bello uitzien en is ingericht op efficiëntie met een groot aantal verse, gebruiksklare producten. Negentig procent en meer van de ontwerpen wordt op maat gemaakt. Grote troef is dat de koelgroep dan op afstand kan worden geplaatst, of in een aparte ruimte of kelder. Dan is er geen warmteontwikkeling in de winkelruimte, en ook geen lawaai. De mogelijkheden zijn legio naargelang uw aanbod: gastronormbakjes voor het beleg, een eenlaagse of meerlaagse presentatie voor slaatjes of vooraf klaargemaakte broodjes, plateaus voor patisserieproducten,… Het is hierbij mogelijk om door middel van afzonderlijke koelcircuits verschillende temperatuurzones in te stellen naargelang de behoeften. De voorraad past bijvoorbeeld in de onderbouwkoeling. Op die manier kan er snel worden aangevuld tijdens drukke momenten.
Hygiënische materialen
Werkoppervlakken voldoen aan diverse criteria inzake voedselveiligheid, duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid. Roestvrijstalen werktafels zijn daarom populair; ze zijn bovendien hittebestendig en corrosie krijgt geen kans. Kunststof is verkrijgbaar in verschillende kleuren en diktes. Dat geldt ook voor kwartscomposiet, dat beschikbaar is in diverse afwerkingen. Graniet of marmer hebben dan weer een luxueuze uitstraling. Welke oplossing u ook kiest, installeer zeker een rooster met opvanglade of -bak voor kruimels. Zo veegt u het werkvlak schoon en in één beweging.
Flexibele oplossingen
Verrijdbare mobiele meubels zijn ideaal voor dienbladen en gebruikte plateaus. U kunt ze gemakkelijk ergens plaatsen en enkele exemplaren samen vormen een handig extra eiland. Vooraf klaargemaakte opties en frisdrankjes passen in een goed geplaatste wandkoeling. Ook voor warme dranken on-the-go zijn er diverse automaten, ook met een jeton- of muntinworp, die strategisch kunnen worden opgesteld om zelfbediening aan te moedigen. Selftake, waarbij consumenten zelf producten pakken die op strategische plaatsen in de winkel zijn geplaatst, kan het commerciële aspect aanzienlijk verbeteren en is een waardevolle toevoeging.
Weloverwogen strategie
Naast functioneel is het uiteindelijke resultaat uiteraard ook aantrekkelijk. De inrichting moet daarbij overeenkomen met het soort product dat u verkoopt, de prijzen die u hanteert en het cliënteel dat u beoogt. Maar maak er vooral een aangename ruimte van waar klanten graag (terug)komen.
