Tomaat
De tomaat is een vruchtgroente en komt in veel variaties voor. De tomaten onderscheiden zich van elkaar door de grootte, vorm, smaak of stevigheid. Het is een van de meest geteelde groenten in ons land. Onze kwekers telen overigens een indrukwekkend breed arsenaal aan tomatensoorten. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen losse tomaten en trostomaten.
Komkommer
De komkommer kennen we allemaal. De langwerpige, vlezige vruchtgroente met knapperig groene schil heeft sappig vruchtvlees met een frisse smaak. Het vruchtvlees is doorzichtig wit met een geleiachtige kern die eetbare pitjes bevat. De groente is familie van de augurk en courgette. Naast de bekende groene komkommer bestaan er ook gele en witte soorten.
Paprika
Paprika’s bestaan in allerlei kleuren, vormen, smaken en zelfs maten. De groente behoort, net zoals de tomaat, komkommer en aubergine, tot de groep van de vruchtgroenten. De groene en de minder bekende paarse paprika’s hebben een wat scherpere smaak, terwijl de rode, gele, witte en oranje variëteiten eerder zoet smaken.
AUBERGINE
Aubergine is een vruchtgroente afkomstig van de eierplant. De meest bekende soort is de grote paarse, ovaalvormige aubergine, maar er bestaan ook witte, gele en zelfs paars/wit gestreepte varianten.
COURGETTE
Courgettes zijn vruchtgroenten die tot dezelfde familie behoren als meloenen en komkommers. Het meest bekend is de groene courgette, die trouwens heel goed lijkt op zijn neef de komkommer. Er bestaan ook gele variëteiten. De courgette wordt geoogst voordat hij volledig rijp is. Het vruchtvlees heeft een milde smaak.