Groenten & fruitPremium

Indrukwekkend arsenaal aan tomatensoorten

Een van de meest geteelde groenten in ons land

Tomaat

De tomaat is een vruchtgroente en komt in veel variaties voor. De tomaten onderscheiden zich van elkaar door de grootte, vorm, smaak of stevigheid. Het is een van de meest geteelde groenten in ons land. Onze kwekers telen overigens een indrukwekkend breed arsenaal aan tomatensoorten. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen losse tomaten en trostomaten.

Soorten

BARON - LOSSE TOMATEN
Baron is de traditionele Belgische vleestomaat. Een smaakvolle en sappige tomaat die veel bereidingsmogelijkheden heeft.
Te verkrijgen: Maart tot december

PRINCE - LOSSE TOMATEN
Prince is gekend voor zijn lange houdbaarheid. De tomaat is geschikt voor salades, koken en grillen.
Te verkrijgen: Maart tot december

COEUR DE BOEUF - LOSSE TOMATEN
Coeur de boeuf heeft een sterk afwijkende vorm en bestaat in twee kleuren (groen en rood). De frisse zuurheid komt heel goed tot zijn recht in een zuiderse salade met mozzarella en olijfolie.
Te verkrijgen: April tot december

SWEET PINK - LOSSE TOMATEN
Sweet Pink onderscheidt zich dan weer door zijn roze kleur. De tomaat smaakt wat zoet en kan zowel in warme als koude bereidingen gebruikt worden.
Te verkrijgen: Mei tot september

KUMATO - LOSSE TOMATEN
Kumato heeft een opvallend bruine kleur en een specifieke smaak. Ook kumato is lekker in een salade.
Te verkrijgen: Maart - December

PRUNELLA - TROSTOMATEN
Prunella heeft kleine vruchten die pruimvormig zijn. Het vruchtvlees van de tomaat is vast. Hij is zowel geschikt voor koude als warme bereidingen.
Te verkrijgen: Maart tot december

ELITE - TROSTOMATEN
Elite geeft vijf à zes vruchten per tros in een normale grootte. De tomaat is lang houdbaar en is superlekker in salades.
Te verkrijgen: Maart tot december

PRINCESS - TROSTOMATEN
Princess zijn vrij grote tomaten met een dieprode kleur. Heerlijk om uit het vuistje te eten. Deze soort is geschikt voor zowel warme als koude bereidingen.
Te verkrijgen: Maart tot december

MINISTAR - TROSTOMATEN
Ministar zijn kleine, ronde tomaten die per negen aan een trosje hangen. Ze hebben een volrode kleur en een frisse smaak. Je kan de ministar in zowel koude als warme gerechten gebruiken. Zo zijn ze niet alleen lekker in een salade of als snack maar ook geroosterd in de oven.
Te verkrijgen: Jaarrond

BELLINO - CHERRYTOMAAT
Bellino is een pruimcherrytomaat die je herkent aan zijn dieprode kleur en lichtjes langwerpige vorm. Deze tomatensoort heeft een knapperige bite en is dan ook perfect als gezonde snack of als garnering voor al je gerechten.
Te verkrijgen: Jaarrond

Op de gezondheid

Tomaten brengen kleur op het bord. Hun intense rode kleur danken ze aan de aanwezigheid van het antioxidant lycopeen. Antioxidanten dragen mogelijk bij tot een goede gezondheid.

Aankopen

Koop geen te rijpe tomaten. Die zijn minder pittig en moeilijker te verwerken. Koop tomaten die stevig aanvoelen en geen zachte plekken hebben. Verse tomaten hebben een glanzend rode kleur en een frisgroen steeltje.

Aankopen

Goed bewaren

Bewaar tomaten niet in de koelkast, maar op een koele plek (12°C). Zo blijven ze een week goed. Tomaten produceren veel ethyleen, een stof waar de meeste andere groenten en fruit sneller van bederven wanneer ze in de buurt liggen. Leg tomaten dus best niet bij komkommers, broccoli, aubergines, champignons en koolsoorten.

Bereiding

Spoel de tomaten voor gebruik onder stromend water. Vergeet niet bij het snijden van de tomaatjes het steeltje en het geelgroene hartje te verwijderen. Als je de schil kwijt wil, snijd de tomaat dan onderaan kruiselings in en dompel ze vijftien seconden onder in kokend water. Laat ze even schrikken onder een koude waterstraal en je kan de schil er zo afstropen.
Ben je van plan om de tomaten te vullen? Door een beetje zout in de leeggehaalde tomaten te strooien en ze vervolgens een halfuurtje omgekeerd op een stuk keukenpapier te laten rusten, vermijd je te veel overtollig vocht. Als de tomaten van een warme vulling voorzien worden, plaats ze dan nog vijf minuten in een voorverwarmde oven op 240°C. Daarna kunnen ze gevuld worden en opnieuw in de oven geplaatst worden. Je zal merken dat de tomaat weinig overtollig vocht zal verliezen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Flandria
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine