Indrukwekkend arsenaal aan tomatensoorten
Een van de meest geteelde groenten in ons land
De tomaat is een vruchtgroente en komt in veel variaties voor. De tomaten onderscheiden zich van elkaar door de grootte, vorm, smaak of stevigheid. Het is een van de meest geteelde groenten in ons land. Onze kwekers telen overigens een indrukwekkend breed arsenaal aan tomatensoorten. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen losse tomaten en trostomaten.
Soorten
BARON - LOSSE TOMATEN
Baron is de traditionele Belgische vleestomaat. Een smaakvolle en sappige tomaat die veel bereidingsmogelijkheden heeft.
Te verkrijgen: Maart tot december
PRINCE - LOSSE TOMATEN
Prince is gekend voor zijn lange houdbaarheid. De tomaat is geschikt voor salades, koken en grillen.
Te verkrijgen: Maart tot december
COEUR DE BOEUF - LOSSE TOMATEN
Coeur de boeuf heeft een sterk afwijkende vorm en bestaat in twee kleuren (groen en rood). De frisse zuurheid komt heel goed tot zijn recht in een zuiderse salade met mozzarella en olijfolie.
Te verkrijgen: April tot december
SWEET PINK - LOSSE TOMATEN
Sweet Pink onderscheidt zich dan weer door zijn roze kleur. De tomaat smaakt wat zoet en kan zowel in warme als koude bereidingen gebruikt worden.
Te verkrijgen: Mei tot september
KUMATO - LOSSE TOMATEN
Kumato heeft een opvallend bruine kleur en een specifieke smaak. Ook kumato is lekker in een salade.
Te verkrijgen: Maart - December
PRUNELLA - TROSTOMATEN
Prunella heeft kleine vruchten die pruimvormig zijn. Het vruchtvlees van de tomaat is vast. Hij is zowel geschikt voor koude als warme bereidingen.
Te verkrijgen: Maart tot december
ELITE - TROSTOMATEN
Elite geeft vijf à zes vruchten per tros in een normale grootte. De tomaat is lang houdbaar en is superlekker in salades.
Te verkrijgen: Maart tot december
PRINCESS - TROSTOMATEN
Princess zijn vrij grote tomaten met een dieprode kleur. Heerlijk om uit het vuistje te eten. Deze soort is geschikt voor zowel warme als koude bereidingen.
Te verkrijgen: Maart tot december
MINISTAR - TROSTOMATEN
Ministar zijn kleine, ronde tomaten die per negen aan een trosje hangen. Ze hebben een volrode kleur en een frisse smaak. Je kan de ministar in zowel koude als warme gerechten gebruiken. Zo zijn ze niet alleen lekker in een salade of als snack maar ook geroosterd in de oven.
Te verkrijgen: Jaarrond
BELLINO - CHERRYTOMAAT
Bellino is een pruimcherrytomaat die je herkent aan zijn dieprode kleur en lichtjes langwerpige vorm. Deze tomatensoort heeft een knapperige bite en is dan ook perfect als gezonde snack of als garnering voor al je gerechten.
Te verkrijgen: Jaarrond
Op de gezondheid
Tomaten brengen kleur op het bord. Hun intense rode kleur danken ze aan de aanwezigheid van het antioxidant lycopeen. Antioxidanten dragen mogelijk bij tot een goede gezondheid.
Aankopen
Koop geen te rijpe tomaten. Die zijn minder pittig en moeilijker te verwerken. Koop tomaten die stevig aanvoelen en geen zachte plekken hebben. Verse tomaten hebben een glanzend rode kleur en een frisgroen steeltje.
Goed bewaren
Bewaar tomaten niet in de koelkast, maar op een koele plek (12°C). Zo blijven ze een week goed. Tomaten produceren veel ethyleen, een stof waar de meeste andere groenten en fruit sneller van bederven wanneer ze in de buurt liggen. Leg tomaten dus best niet bij komkommers, broccoli, aubergines, champignons en koolsoorten.
Bereiding
Spoel de tomaten voor gebruik onder stromend water. Vergeet niet bij het snijden van de tomaatjes het steeltje en het geelgroene hartje te verwijderen. Als je de schil kwijt wil, snijd de tomaat dan onderaan kruiselings in en dompel ze vijftien seconden onder in kokend water. Laat ze even schrikken onder een koude waterstraal en je kan de schil er zo afstropen.
Ben je van plan om de tomaten te vullen? Door een beetje zout in de leeggehaalde tomaten te strooien en ze vervolgens een halfuurtje omgekeerd op een stuk keukenpapier te laten rusten, vermijd je te veel overtollig vocht. Als de tomaten van een warme vulling voorzien worden, plaats ze dan nog vijf minuten in een voorverwarmde oven op 240°C. Daarna kunnen ze gevuld worden en opnieuw in de oven geplaatst worden. Je zal merken dat de tomaat weinig overtollig vocht zal verliezen.