Groenten & fruitPremium

Alle kanten uit met paprika's

Dankzij allerlei kleuren, vormen, smaken en zelfs maten

Paprika

Paprika’s bestaan in allerlei kleuren, vormen, smaken en zelfs maten. De groente behoort, net zoals de tomaat, komkommer en aubergine, tot de groep van de vruchtgroenten. De groene en de minder bekende paarse paprika’s hebben een wat scherpere smaak, terwijl de rode, gele, witte en oranje variëteiten eerder zoet smaken.

Aankopen

Een paprika moet stevig aanvoelen, glanzen en geen rimpels hebben als je hem koopt. Het steeltje moet frisgroen zijn. Let goed op kleine beschadigingen, want die worden snel groter.

Op de gezondheid

Paprika’s zijn bijzonder rijk aan vitamine C en rode paprika’s bevatten meer vitamine C dan groene paprika’s. Daarnaast zijn paprika’s ook rijk aan voedingsvezels en een goede bron van foliumzuur.

Bereiding

Bereiding

Met een paprika kan je alle kanten uit. Rauw zijn ze heerlijk in een salade, verwerk ze in soep, sauzen of roerbakgerechten. Grill ze of vul ze en bak ze in de oven. Op pizza heb je ongetwijfeld ook al lekkere stukjes paprika gevonden. Als je de groente moeilijk verteert, kan je de schil verwijderen met een dunschiller. Was de paprika voor gebruik en verwijder de zaadlijsten. Om de paprika te vullen, snijd je het kapje weg en haal je de zaadlijsten er van bovenaf uit. Leuk weetje: als je een paarse paprika verhit, dan wordt hij groen.

Bewaren

Paprika's worden best bewaard bij 10-13 °C en een R.V. van 90-95 %. Op een droge en koele plaats dus, maar niet in de koelkast. Bij een te lage temperatuur zouden ze kunnen bederven. Dek af om uitdroging te voorkomen. Onder optimale omstandigheden zijn paprika's tot twee weken na oogstdatum houdbaar.

Piekperiode: mei - september

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Flandria

Gerelateerde artikels

8 houtverbindingen die je zelf kan toepassen

Van ruwbouw tot meubels maken: traditionele houtverbindingen hebben nog steeds hun nut. in dit artikel staan we stil bij enkele technische types die je als hobbyist zelf kan maken. we lichten ze toe tijdens het maken van een basis voor een nieuwe wer

Aperitief als nieuw consumptiemoment schept extra opportuniteiten

Aperitieven is hip, het succes van hapjes, snacks en knabbels neemt dan ook navenant toe. ze belanden niet alleen tijdens de eindejaarsperiode in de winkelkar; warme snacks vinden tegenwoordig het hele jaar door gretig aftrek. mediterrane smaken zijn favoriet en spelen wellicht nog een tijd de hoofdrol. verder is er aandacht voor gezondere alternatieven: de oven in plaats van de friteuse. kleinere porties, met het accent op delen. en een stijgende interesse in vegetarische en duurzame ingrediënten. al bij al biedt dit nieuwe consumptiemoment nog heel wat speelruimte voor innovaties.

Consumentenvoorkeuren vleesvervangers

Aanbod vegans en vegetariërs blijft boomen, net als vraag naar ready-to-go en snacks

Hoe groenten zaaien in je moestuin

Hoe groenten zaaien in je moestuin het voorjaar begint er stilaan aan te komen, en elke moestuinliefhebber kijkt er al naar uit om te zaaien. om te zaaien ga je aan de slag met zaaigoed. ofwel koop je die in de handel, ofwel recupereer je zaden uit je laatste oogst. dat doe je vooral bij peulvruchten. ook bij groenten met vruchtvlees kan je zaden recupereren, zoals bij pepers, tomaten en paprika… het zaaien zelf doe je meestal in zaaipotjes, zodat je alles onder bescherming in een koude kas of serre verder kan opkweken. naast het gebruik van zaaibakjes kan je ook zelf geperste potgrondkluiten maken om in te zaaien. hoe je dat doet zie je in de video. eenmaal het zaaigoed is gekiemd tot een zaailing, kan je ze gaan verspenen om verder op te kweken. wat later op het seizoen, als de grond al voldoende is opgewarmd, kan je ook in de volle grond gaan zaaien. georges legt je in bovenstaande video uit wat daarbij de aandachtspunten zijn.

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine