Alle kanten uit met paprika's
Dankzij allerlei kleuren, vormen, smaken en zelfs maten
Paprika’s bestaan in allerlei kleuren, vormen, smaken en zelfs maten. De groente behoort, net zoals de tomaat, komkommer en aubergine, tot de groep van de vruchtgroenten. De groene en de minder bekende paarse paprika’s hebben een wat scherpere smaak, terwijl de rode, gele, witte en oranje variëteiten eerder zoet smaken.
Aankopen
Een paprika moet stevig aanvoelen, glanzen en geen rimpels hebben als je hem koopt. Het steeltje moet frisgroen zijn. Let goed op kleine beschadigingen, want die worden snel groter.
Op de gezondheid
Paprika’s zijn bijzonder rijk aan vitamine C en rode paprika’s bevatten meer vitamine C dan groene paprika’s. Daarnaast zijn paprika’s ook rijk aan voedingsvezels en een goede bron van foliumzuur.
Bereiding
Met een paprika kan je alle kanten uit. Rauw zijn ze heerlijk in een salade, verwerk ze in soep, sauzen of roerbakgerechten. Grill ze of vul ze en bak ze in de oven. Op pizza heb je ongetwijfeld ook al lekkere stukjes paprika gevonden. Als je de groente moeilijk verteert, kan je de schil verwijderen met een dunschiller. Was de paprika voor gebruik en verwijder de zaadlijsten. Om de paprika te vullen, snijd je het kapje weg en haal je de zaadlijsten er van bovenaf uit. Leuk weetje: als je een paarse paprika verhit, dan wordt hij groen.
Bewaren
Paprika's worden best bewaard bij 10-13 °C en een R.V. van 90-95 %. Op een droge en koele plaats dus, maar niet in de koelkast. Bij een te lage temperatuur zouden ze kunnen bederven. Dek af om uitdroging te voorkomen. Onder optimale omstandigheden zijn paprika's tot twee weken na oogstdatum houdbaar.