Retail & winkelsPremium

“Een pak franchisenetwerken handelt niet authentiek en ethisch”

Belgische Franchise Federatie (BFF) scheidt kaf van het koren

franchising BFF

Elke franchiseovereenkomst is gestoeld op hetzelfde concept: een hecht partnership tussen franchisegever en franchisenemer, met voor beiden welbepaalde rechten en plichten. Is het dan nodig dat een federatie erover waakt dat alles volgens de regels verloopt? Ja, zo blijkt. De Belgische Franchise Federatie (BFF) neemt die job ter harte. Ze weet van veel franchisegevers wie het ernstig meent en correct handelt. Aan (toekomstige) franchisenemers geeft BFF een pak goede raad en de federatie brengt hen via het digitaal platform ‘Franchising Belgium’ in contact met franchisegevers. Dat blijft immers een uitdaging: goede franchisenemers vinden.

Waken over de wederzijdse relatie

Eerst even precies definiëren wat franchising is. Bij franchising is er een strikte samen­werking tussen twee onafhankelijke onder­nemingen die samen een contract aangaan. De twee partijen zijn: de franchisegever, die de franchisenemer het recht verleent maar hem ook verplicht om een zaak te runnen in lijn met zijn concept, en de franchisenemer, die tegen een directe of indirecte vergoeding het con­cept van de franchisegever naleeft en zijn diensten commercialiseert of producten ge­bruikt. Dat lijkt klare taal, maar toch zijn er samenwerkingsverbanden die de wederzijdse rechten en plichten niet respecteren. De Belgische Franchise Federatie (BFF) is er om erover te waken dat de relatie bij franchising volledig goed zit, evenals om de ethische en authentieke franchise te promoten. We vroegen Carine Janssens van BFF om verduidelijking.

BFF

Strikte voorwaarden

BFF promoot de ethische en authentieke franchise. Waarom de toevoeging van die twee adjectieven?

Carine Janssens: “Er bestaan ook concepten die geen bewezen staat van dienst hebben en toch franchisenemers aantrekken. Dat kan voor laatstgenoemden slecht aflopen. Franchising is een businessmodel met een bepaalde waarde. BFF weet van veel franchiseformules of zij authentiek zijn en er een ethische handelswijze op nahouden. Eerst en vooral moet er een bewezen concept zijn. De franchisegever moet kunnen aantonen dat de zaak rendabel is. Hij moet een degelijke knowhow hebben. Alles moet tot in de details zijn uitgeschreven en uitgewerkt, zodat alle franchisenemers zijn concept op identiek dezelfde wijze volgen. Daarnaast moet hij bijstand en opleidingen geven en de franchisenemer continu informeren over wat veranderd is of nieuw is. Dat gebeurt op regel­matige meetings, bijvoorbeeld. Hij moet ook voor individuele begeleiding zorgen en zien wat niet goed lukt en dan op dat vlak bijsturen. Franchising werkt tenslotte zoals een huwelijk. Enkel franchisegevers die kunnen bewijzen dat ze de authentieke en ethische franchising navolgen volgens de Europese Deontologische Erecode, kunnen lid worden van BFF.”

BFF Carine Janssens
Carine Janssens van BFF (centraal): “Als een netwerk door BFF erkend wordt, is het dus een ernstig bedrijf, dat bewijst dat zijn franchiseformule degelijk onderbouwd is”

Leren van anciens

Wie zijn de leden van BFF en welk belang heb je erbij om als franchisegever aan te sluiten?

“Uitsluitend de bedrijven die bewezen kwalitatief zijn en op ethische en authentieke leest geschoeid zijn, kunnen aansluiten bij BFF. Elk franchisenetwerk dat bij BFF aangesloten is, engageert zich dus om de Europese Deonto­logische Erecode van franchising te eerbiedigen. Als een netwerk door BFF erkend wordt, is het dus een ernstig bedrijf, dat bewijst dat zijn franchiseformule degelijk onderbouwd is. BFF, een vzw, verdedigt de belangen van die franchisegevers in België. We promoten franchising bij verschillende instanties en in verschillende sectoren, we staan hen bij met raad en daad en organiseren netwerkevents. Het businessmodel is immers voor iedereen hetzelfde. Ze zien elkaar niet als concurrenten; alleen hun activiteit is verschillend. Ze kunnen veel leren van elkaar. Jonge franchisegevers pikken veel op van anciens.”

Platform Franchising Belgium

En wat doet BFF dan voor de (toekomstige) franchisenemer?

“Die mag altijd komen aankloppen. Hij kan met zijn twijfels en vragen bij ons terecht. Dat is gratis. En er is ons digitaal platform ‘Franchisingbelgium.be’, de website om beide partij­en met elkaar in contact te brengen en om franchisenemers te rekruteren. Je vindt er verder heel wat info, nieuws uit de sector en gegevens van franchisegevers, uitleg bij hun franchiseformule, het aantal vestigingen, het profiel van de kandidaat-franchisenemer waar­mee ze in zee willen gaan, hun filosofie enzovoort. Je kan je er inschrijven voor een wekelijkse gratis nieuwsbrief vol met interessante weetjes uit de franchisewereld.”

Tips voor (kandidaat-)franchisenemers van Carine Janssens

  • Praat met andere franchisenemers, niet noodzakelijk van de franchise­formule die je op het oog hebt;
  • Praat niet met één iemand, maar met meerdere franchisenemers;
  • Kies ze zelf uit en ga niet alleen te rade bij de namen die de franchisegever je doorspeelde;
  • Stel een sterk businessplan op en, vooral, volg het;
  • Stel realistische verwachtingen;
  • Wees niet bang voor vernieuwing;
  • Ga te rade bij een specialist-boekhouder (Ook op dat vlak kan BFF helpen, n.v.d.r.);
  • Twijfel nooit om naar je franchisegever te stappen als iets niet goed loopt of als een probleem zich aan­dient. Vermits franchising een partnership is, zal een goede franchisegever je sowieso helpen.

BFF

Franchising day

De Franchising Day is intussen goed gekend in het wereldje. Hoe verklaart u het succes ervan?

“We organiseren zo’n dag tweemaal per jaar, telkens in een andere regio. De laatste was in Waregem, in februari. De volgende zal in Brussel plaatsvinden. De promotie er­voor gebeurt vooral via regionale radiospots en sociale media. Er komen interessante sprekers, van wie je altijd heel wat opsteekt, en de ingeschreven franchisenetwerken hebben er een standje. De drempel om iemand aan te spreken, is zeer laag. Je wandelt tussen sta­tafels. Voor zelfstandigen die overwegen in een netwerk te stappen, is het de ideale gelegenheid om in een zeer korte tijdspanne veel formules te leren kennen. En voor franchise­gevers is het een prima manier om te rekruteren. Voor hen blijft het immers zaak om steeds weer nieuwe goede kandidaten te vin­den. Die kans is daar reëel, want 69% van de aanwezigen zijn kandidaat-franchisenemers.”

Evoluties

Zit er beweging in de franchiseformules in België?

“De voeding- en retailsector blijven veruit de belangrijkste in de franchisewereld. De dienstensector is groeiende. De keukensector doet het goed, maar er is heel wat concurrentie. Ook de doe-het-zelfketens blijven toppers. Eigenlijk zien we niet veel veranderingen in het landschap. Er zijn wel wat nieuwe concepten die zich aandienen. Balls & Glory (gehakt en vegetarische balletjes) is een voorbeeld. Dat is een van de kandidaat-franchisegevers die als juniorleden van BFF een coaching krijgen bij de start. BFF schat dat er in België 350 franchisenetwerken actief zijn, maar ze handelen daarom niet allemaal ethisch en authentiek ...”

En zijn er meer of minder kandidaat-franchisenemers dan vroeger?

“De zin om een eigen zaak te starten, vermindert zeker niet. Het aantal kandidaat-onder­nemers zakt niet. In Vlaanderen zie je dat men steeds meer naar het franchiseconcept grijpt. Men beseft dat de zaak sneller opgestart zal worden, want je geniet van naamsbekendheid, steun en een opleiding van de franchisegever. Als geïsoleerde zelfstandige moet je alles op­bouwen, ook je klantenbestand. Als je daarentegen het uithangbord draagt van een ge­kend netwerk, heb je klanten vanaf dag één. En de leeftijd van een starter? Jongeren zijn niet bang om zich in iets te lanceren. Maar een al iets ouder kaderlid dat het ergens voor bekeken houdt, start evengoed als franchisenemer. En zo iemand heeft meteen al een pak werkervaring. Het komt er vooral op aan dat je zin hebt om iets langer te willen werken dan iemand met een bediendestatuut. En wat blijkt? Eens men de smaak te pakken heeft en men ziet dat het franchiseconcept winstgevend is, wordt men al eens multi­franchisenemer. Niet noodzakelijk van winkels binnen dezelfde franchiseformule, trouwens.”

BFF
De drempel om iemand aan te spreken tijdens de Franchising Day is zeer laag

Belgische Franchise Federatie
www.fbf-bff.be
info@fbf-bff.be
+32 (0)2/523.97.07
+32 (0)475/32.41.90

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Charlotte De Noose
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine