DomoticaPremium

De geschikte armatuur kiezen: tips en inspiratie

Een lichtarmatuur ophangen is op zich niet zo moeilijk. Het aanbod is echter onmetelijk groot. Wie slim kiest, komt tot het beste resultaat. We geven daarom tips en inspiratie mee om de beste lamp te kiezen in enkele courante situaties. De plaatsing geven we ook telkens mee. Let op: in elke situatie moet je eerst de zekeringsautomaat afschakelen voor je aan de werken begint.

 

Elektriciteit: basisbegrippen die je moet kennen
32 artikels
Alles over elektriciteit plaatsenOntdek ons digitaal magazine over elektriciteit plaatsen
Lees magazinechevron_right

Armatuur met railsysteem

In een dressing moet je overzicht hebben over de volledige ruimte. Je wil niet maar op één plaats licht hebben. De elegantste oplossing om van één lichtpunt meerdere te maken, is kiezen voor een armatuur met een railsysteem, waarbij je het traject van de rails kan aanpassen naargelang de kamer. Met de T-verbinder die we in dit geval gebruiken, kan je drie richtingen uit.

plafondkapje met kroonstentje
swiper verbindingsstukken
geleiders in de rail
1/3

Verbinding maken

Met de kabelvoeding breng je stroom van het aansluitpunt tot aan de rail. In het plafondkapje van de armatuur maak je de verbinding met een kroonsteentje. Aan de andere zijde kan je de connectie met de rail schuiven waar je wil. In de rail merk je de geleiders voor de stroom: een nulgeleider, een fasedraad en een aardingsdraad.

passen meten en tekenen
verbinding maken 2
1/2

Passen, meten en tekenen

Zo'n rail zal echt wel duidelijk zichtbaar zijn in de kamer. Neem dus de tijd om te passen en te meten waar die zal uitkomen. Meet gelijke afstanden van de muur. Vervolgens kan je de rail samenstellen. In dit voorbeeld gaan we voor een T-vorm. Dat samenstellen is echt eenvoudig. Het verbindingsstuk schuift vlot in de rail.

gipskarton plkug in plafond
rail vastschroeven in plafond
t-rail ophangen
1/3

Rail vastschroeven

Dan kan je het eerste deel van je railsysteem bevestigen. Hou de rail op z'n plaats en teken af waar je moet boren. In de boorgaten breng je een schroefplug aan voor gipskarton. Schroef eerst door de rail, en dan in één beweging naar boven om die vast te zetten. Zo vind je makkelijk het eerste boorgat. Daarna kan je de andere schroeven vastzetten. 

Je werkt hier overigens beter niet met een elektrische schroevendraaier. Als je met de hand werkt, heb je minder kans om de rail te beschadigen.

TIP
Schroef de rail nog niet meteen helemaal vast. Aanspannen doe je pas als je zeker bent van de positie. Die zekerheid heb je pas als ook de andere delen van je rail ophangen.

Aan het uiteinde van de rails komt steeds een kapje, zodat de geleiders niet bloot zitten. Wanneer alle delen ophangen, en je dus de T hebt, kan je de schroeven overal aanspannen. Zet alles zeker goed vast.

aansluiten plafondkapje

Aansluiten op elektriciteit

Nu verleg je de aandacht naar de aansluiting met het stroomnet. Teken eerst de positie van het plafondkapje af. Als de pluggen geplaatst zijn, kan je het kapje vastschroeven. De draden mogen eventueel wat worden ingekort, zodat ze beter in de behuizing passen.

Strip 1 cm van de koperdraad bloot, plooi de draden in het kroonsteentje en maak de verbinding. Respecteer de kleuren.
Alles netjes verbonden? Geen koper meer zichtbaar? Dan mag het kapje erop.

spot kapje losmaken
spot in de rail vastmaken
2/2

Lampen inbrengen

Dan kunnen de lampen erin. In dit geval werd er gekozen voor cilindrische spots. Uiteraard zijn er ook andere modellen verkrijgbaar. Deze spots zijn 500 lumen. Voor functioneel licht heb je 500 lumen per vierkante meter nodig. Lees hier meer over het benodigde aantal lumen per ruimte.

Om de spot op de rail te monteren, schroef je eerst het kapje los. Met een kleine draaibeweging zit de spot vervolgens in de rail en kan het kapje terug vast. Uiteraard kan je de positie van de spot nog volledig aanpassen. In dit geval is er met de vier spots voldoende licht in de dressing.

resultaat railsysteem

 

Plafondlamp met ledstrip

Zit je met een zeer laag plafond, zoals in de fitnessruimte in dit voorbeeld? Dan ga je een lamp moeten voorzien die dicht tegen het plafond komt. Hiervoor bestaan er ook specifieke plafondarmaturen. Binnenin de plafondarmatuur die hier wordt gebruikt zit een ledstrip, een trafo én een kroonsteentje voor de verbinding.

plafondkap in fitnessruimte

In de praktijk

De aansluiting wordt hier gemaakt door een rubberen sluitstuk. Dat stuk is vooral belangrijk wanneer je een dergelijke lamp in een vochtige ruimte (zoals een badkamer) zou ophangen. Om de lamp te verbinden wordt er opnieuw op de gekende methode te werk gegaan: eventueel eerst de oude verhuisfitting weghalen, dan de draden strippen.

swiper plafondlamp 1
swiper plafondlamp 1 schroeven
swiper plafondlamp 3
kap op plafondlamp zetten
3/4

Steek de draden vervolgens door de rubberen sluiting. Druk de plafondlamp op zijn plaats om de boorpunten af te tekenen (of enkele gaatjes te priemen). Dan breng je de pluggen in en schroef je de lamp vast.

Schuif vervolgens het rubberen sluitstuk door tot aan de armatuur en verbind alle draden met de kroonsteentjes. De draden moeten in dit geval kortgeknipt zijn, zodat ze niet voor de lampjes zitten en de lichtstraal niet onderbreken.

 

Slimme sfeerverlichting

In een slaapkamer hoort er gepaste sfeerverlichting. Hier kan slimme verlichting, waarvan je de lichtkleur en lichtsterkte kan aanpassen naar eigen wens middels smartphone of een afstandsbediening, goed van pas komen.

wandarmatuurtje strippen
vastmaken kroonsteentjes
montagebeugel opnagne
alles in wandkapje steken
lampe erin draaien
2/5

Volg verder ook de geijkte methode: voor je de nieuwe lampen ophangt, check je eerst waar de leidingen lopen, haal je eventuele voorlopige fittingen weg en sluit je de stroom af. Dubbelchecken doe je met de spanningsmeter. Ontmantel de kabel met het ontmantelmesje en strip de draden met de striptang.

Haal er vervolgens de nieuwe armaturen bij. De aansluitingen kan je losklikken om vlotter te werken. Schroef de draden vervolgens vast in de kroonsteentjes en steek deze in de beschermende hulzen. De volgende stap is de montagebeugel vastmaken aan de muur met de gepaste schroeven en pluggen

Eens de bevestiging gebeurd is, klik je de armatuur opnieuw vast aan de verbinding. Alle kabels, draden en verbindingen prop je in het kapje. Daarna klik je alles vast op de beugel. Draai ten slotte de lichtbron erin.

resultaat sfeervolle wandlampjes

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine