Hoe hang je zelf gordijnen op?
Ben je bezig aan de finishing touches in je woning? Dan is raamdecoratie daar beslist een onderdeel van. We leggen uit hoe je zelf gordijnen kunt ophangen.
De bevestigingsmethoden op een rijtje
Met een gordijnroede
Er zijn verschillende manieren om gordijnen op te hangen. De meest eenvoudige manier is door gebruik te maken van een gordijnroede die je aan het plafond, muur of rolluikkast vastschroeft. Aan deze roede komen ringen te hangen, waar vervolgens de geplooide gordijnen aan gemonteerd worden.
Met een gordijnrail
Een andere methode is de gordijnrail. Dit is de gemakkelijkste manier en daarom ook de populairste. Gordijnrails bestaan in pvc of aluminium en werken met glijders of rolletjes, elk uitgerust met een ring waaraan het gordijn bevestigd kan worden met haakjes of knijpers. Aan het einde van de rail wordt steeds een stopper bevestigd, zodat het gordijn er niet afschuift.
De meest bekende vorm van rail is de U-rail waar schuivers ingeschoven worden, maar er bestaan ook rails met een andere vorm, bijvoorbeeld een I-rail of een E-rail.
Met een railroede
Steeds vaker wordt er echter gekozen voor railroedes. Deze hebben het uiterlijk van een gewone gordijnroede, maar hier hebben de roedes een glijkanaal, gelijkaardig aan gordijnrails. Hierdoor kunnen er langere gordijnen opgehangen worden. Uiteraard zijn deze gordijnroedes duurder, omdat er meer steun moet gegeven worden.
In een cassette
Bepaalde soorten gordijnen, zoals rolgordijnen of lamellen, beschikken bovenaan over een cassette waarin het gordijn of de lamellen worden opgevouwen. Een dergelijke cassette wordt op montagebeugels gemonteerd.
Omkasten
Als je de gordijnrail, -roede of -cassette wilt wegwerken omdat deze een storend element vormt in je interieur, kun je die ook omkasten. Op die manier krijg je een gordijnkast.
In de praktijk: gordijnen ophangen aan een rail
De ruimte opmeten
Het eerste werk is altijd hetzelfde: opmeten hoe lang de rail mag zijn. Daarvoor gebruik je idealiter een lasermeter, maar uiteraard kun je je ook uit de slag trekken met de ouwe getrouwe rol- of plooimeter.
Een gordijn moet zeker over de volledige oppervlakte van het raam kunnen vallen, maar als je de ruimte hebt, dan kun je altijd wat verder links en rechts van het raam meten zodat het gordijn aan beide zijden mooi naast het raam valt.
Rail afkorten
Met de maten bij de hand kun je de gewenste lengte aftekenen op de eerste rail. Markeer dit met een breekmes. Om de rail op maat te zagen, gebruik je een ijzerzaag.
Let op: een rail heeft voldoende bevestigingspunten nodig opdat die niet zal doorhangen eens er een gordijn aan hangt. Afhankelijk van de soort gordijnen die je kiest, kan er sprake zijn van een aanzienlijk gewicht. Als je een rail inkort, verlies je bevestigingspunten. Dan is het beter om zelf nog een extra gaatje (of indien nodig, meerdere) te boren op het uiteinde van de rail, waar je deze hebt ingekort. Dat boren doe je met een metaalboor op je schroefboormachine.
Rail bevestigen
De gordijnrail wordt hier bevestigd aan het plafond. Uiteraard gebruik je hiervoor de aangepaste schroeven en pluggen.
Positioneren en tekenen
Begin bij het begin: positioneer de rail tegen het plafond boven het raam en markeer de plaatsen waar de bevestigingspunten komen, aan de hand van de gaatjes in de rail. Zorg ervoor dat de afstand tussen elk bevestigingspunt op het plafond en de muuraansluiting gelijk is en pas deze zo nodig aan. Alleen op deze manier kun je er zeker van zijn dat de rail recht hangt.
Pluggen inbrengen
Dan kan je gaan boren. In dit geval doen we dat met een steenboor op een klopboormachine. Het gaat dan ook om een betonnen plafond. Houd je stofzuiger naast de boormachine, om het boorstof op te zuigen. Zo hoef je straks niet de hele kamer schoon te maken.
Tip
Merk je tijdens het boren dat je niet de gewenste diepte bereikt? Vermoedelijk zit er dan een stalen structuur in de weg in je plafond. In dat geval moet je via een omweg werken: maak een extra gat in de gordijnrail en op dezelfde afstand van de muur een nieuw gat in het plafond.
Als alle gaten geboord zijn, kunnen de pluggen ingebracht worden. Hier wordt er gewerkt met simpele universele pluggen van 50 mm. Dit zal in de meeste gevallen volstaan voor de bevestiging van een gordijnrail. Kies een plug altijd volgens het gewicht dat eraan moet hangen.
Rail vastschroeven
Vervolgens kun je de rail vastschroeven met de bijpassende schroeven en je schroefboormachine. Merk je dat er tijdens de boor- en schroefwerken wat gips van het plafond is losgekomen rond de schroefgaten? Vaak zal dat zichtbaar zijn, ook als de rail ophangt. Maak dan de rail weer los en vul eerst de nodige gaten met een vulmiddel en een klein plamuurmes. Om daarna niet opnieuw te hoeven boren, plaats je de schroef meteen terug in de half opgedroogde plamuurlaag.
Gordijn ophangen
Het gordijn hang je effectief op door simpelweg de haken van het gordijn in de lopers te plaatsen. In dit geval werken we met op maat gemaakte gordijnen die voorzien zijn van verstelbare haken.
Als je zelf nog haken in de gordijnen moet voorzien, dan heb je heel wat keuze. Vaak is in de bovenste zoom van de gordijnen een gordijnband ingenaaid. In de gordijnband zitten enerzijds lussen, waar je een gordijnstang of -roede doorheen kunt brengen. Anderzijds zijn er drie rijen waar je haken kan inbrengen om de gordijnen, net zoals hier in de runners, op te hangen.
De juiste haken kiezen
Om de juiste haken te kiezen bepaal je eerste welke plooi je wil. Onze gordijnen hebben een enkelvoudige plooi. Dat is de meest voorkomende plooi voor verduisterende gordijnen. Omdat we hier geen extra stof nodig hebben, is het voordeliger dan een andere gordijnplooi. Wil je zelf de enkelvoudige plooi in jouw gordijnen leggen, dan kies je voor 2-poot gordijnhaken. Er bestaan ook varianten met vier poten voor een andere look met een dubbele plooi.
Als je zelf gordijnhaken plaatst, let er dan op dat je steeds dezelfde afstand aanhoudt tussen de plooien. Tot slot bevestig je de laatste haak aan de stop op de rail. Zo weet je zeker dat het begin van je gordijn mooi aan de kant blijft als je hem dicht trekt.