InterieurbouwPremium

Binnenzonwering kiezen: wat zijn de opties?

raamdecoratie kopfoto

Je raamdecoratie bepaalt mee het uitzicht van je huis, zowel van binnenuit als van buitenaf. Wat je mooi vindt en wat er past in je interieur, laten we aan je eigen smaak over. De meer meetbare eigenschappen van de verschillende soorten raam­decoratie zetten we graag voor jou op een rij. Daarnaast nemen we ook de bevestigingsmethoden per soort raamdecoratie onder de loep.

 

Waarom kiezen voor pvc ramen?
36 artikels
Alles over ramen en deurenOntdek ons digitaal magazine over ramen en deuren
Lees magazinechevron_right

Vitrages

vitrages gordijnen raamdecoratie

Vitrages of glasgordijnen zijn klassieke gordijnen die geplooid opgehangen worden. Ze zorgen voor een zachte sfeer in huis, omdat het dag­licht gediffuseerd wordt. Dit creëert een gezellige sfeer in de kamer en verzekert privacy binnens­huis.

Glasgordijnen zijn lichtdoor­latend. Ze laten het daglicht bijna volledig door. Ze worden vaak in combinatie gebruikt met overgordijnen, net omdat ze geen licht of warmte tegen­houden. Jammer genoeg hebben glas­gordijnen geen isolerende waarde. Glasgordijnen houden enkel pottenkijkers tegen.

sfeervitrages gordijnen raamdecoratie

Bevestiging

Glasgordijnen worden meestal met rails opgehangen. Die kan je blind bevestigen in het raam­kozijn of je kan een gordijnomkasting maken om de gordijnen erin op te hangen.

De meest bekende vorm van rail is de U-rail waar schuivers ingeschoven worden. Aan het einde van de rail wordt er een stopper bevestigd, zodat het gordijn er niet afschuift. De rails zorgen ervoor dat je de glasgordijnen makkelijk open- en dichtschuift.

 

Paneelgordijnen

paneelgordijnen gordijnen raamdecoratie

Paneelgordijnen hangen strak naar beneden. Ze worden strak naar beneden gehouden met een staafje onderaan op het gordijn of met staafjes in de gordijnen. Je kan ze opzij­schuiven om het raam vrij te maken.

Paneelgordijnen kunnen zowel verduisterend als lichtdoorlatend zijn. Ze komen wel het meest voor in semitransparante vorm. Doordat de gordijnen over elkaar kunnen schuiven, kunnen er zo mooie lichteffecten komen. Paneelgordijnen zijn vrijwel niet isolerend. Paneelgordijnen houden enkel licht en potten­kijkers tegen. Als ze verduis­terend zijn, kunnen ze wel
zon­licht van buiten tegen­houden en zo de opwarming binnen ietwat afremmen.

Bevestiging

Paneelgordijnen worden opge­hangen aan rails. In tegen­stelling tot glasgordijnen worden er meer rails achter elkaar gemonteerd, zodat de gordijnen achter elkaar door kunnen schuiven en het raam vrijgemaakt kan worden. Er bestaan ook systemen waarin meerdere rails ingebouwd zijn in een ophangsysteem. Dit neemt minder plaats in.

 

Lamellen

lamellen gordijnen raamdecoratie

Lamellen, horizontaal of verticaal, staan vooral mooi bij grote glaspar­tijen. De meeste uitvoeringen zijn in aluminium of kunststof, maar ze zijn ook ver­krijgbaar in textiel.

Bij lamellen kan je de lichtinval precies regelen. Je kan de lamellen helemaal open­schuiven of je kan ze toelaten en precies bepalen hoeveel licht er binnen­komt, zonder in te boeten qua privacy. Lamellen zijn weinig isolerend. Ze zijn wel, eens gesloten, warmte­werend en dus goed om de temperatuur binnen onder controle te houden tijdens de zomer.

VORM
Lamellen kunnen verschillen qua vorm. De meest voorkomende soorten zijn de (al dan niet geperforeerde) C-vormige lamellen, deze zijn licht gebogen. Daarnaast heb je elliptische of lensvormige lamellen die dikker zijn en langs beide kanten gebogen zijn, en rechthoekige lamellen. Verder bestaan voor extra weers- en windbestendigheid ook S- en Z-vormige lamellen.

lamel gordijnen raamdecoratie

Bevestiging

Lamellen worden in de cassette bevestigd met lamelhouders aan een lameldrager. De lamellen kun­nen ook zijdelings open­schuiven, zodat het licht niet tegengehouden wordt. Onder­aan op de lamellen is een klein gewicht gehangen, zodat de lamellen mooi recht hangen. Lamellen kan je inkorten tot de gewenste lengte. Ze hangen op aan beugels tegen de muur en kunnen in de raamomkasting worden ingebouwd, maar ook voor het raam bevestigd worden.

 

Rolgordijnen

rolgordijn gordijnen raamdecoratie

Rolgordijnen worden afgerold van een rol en bedekken zo een deel van het raam van boven naar beneden. Rolgordijnen zijn in diverse stoffen verkrijgbaar. Ze geven een strakke uitstraling, voor wie niet houdt van veel poespas.

Rolgordijnen bestaan in ver­schil­lende versies, zowel verduiste­rend als lichtdoor­latend. Een combinatie bestaat ook. Zo kan je de lichtinval bepalen door de gordijnen verder te ontrollen. Rolgordijnen zijn, als ze verduis­terend zijn, ook zonwerend, maar voor de rest houden rol­gordijnen geen warmte tegen.

Bevestiging

Rolgordijnen worden opge­hangen aan beugels waartussen een rol zit. Op deze rol kan je het gordijn oprollen of ontrollen. De rol wordt tegen­gehouden door een rem, zodat ze niet vanzelf ontrolt. Aan het eind van het gordijn zit een staaf, waardoor het gordijn strak hangt, wanneer het ontrold is. Dit gewicht zorgt er ook voor dat je het gordijn makkelijk kan ontrollen. De beugels van het rolgordijn worden bevestigd in de muur of in de gordijn­omkasting.

 

Overgordijnen

overgordijnen gordijnen raamdecoratie

Overgordijnen worden meestal gebruikt in combinatie met andere gordijnen, waarbij de overgor­dijnen voor de verduistering zorgen. Ze geven de kamer een warme sfeer en verbeteren ook de akoestiek. Overgordijnen worden meestal geplooid gehangen. Overgordijnen bestaan in een licht­doorlatende versie, maar in het overgrote deel van de gevallen wordt de verduisterende versie gebruikt. Bij lichte stoffen wordt er vaak een extra voering ingenaaid.

Overgordijnen houden de warmte - weliswaar beperkt - binnen of buiten. Hoe dikker het gordijn, hoe meer warme lucht er tegenge­houden wordt. Je mag wel je over­gordijn niet over de radiator hangen, want ook daar houdt het gordijn warmte tegen.

Bevestiging

Overgordijnen worden meestal aan gordijnroedes gehangen. Die worden op de muur bevestigd, een aantal centi­meters van de muur af. Aan de roede kan je zowel gordijnen met ingewerkte ringen hangen als gordijnen op­hangen aan gordijnringen. Meestal neem je de gordijn­roede breder dan het raam, dan hangen de gordijnen niet over het raam, als het gordijn open is. De roede hang je op met steunen. Elke steun wordt normaal gezien door schroeven in pluggen vast­
gehouden.

Lichte overgordijnen kan je ook met rails bevestigen. Een combinatie van een rail en een roede bestaat ook, dat noemt men een roederail. Die hebben het uitzicht van een roede, maar er is onderaan een rail ingebouwd. Die rail zorgt ervoor dat je de gordijnen makkelijk open en dicht kan schuiven.

 

American stores

american stores gordijnen raamdecoratie

Vouwgordijnen geven dezelfde warme sfeer als overgordijnen, maar door hun horizontale karak­ter stralen ze ook rust uit. De ruimte rond de ramen wordt meestal niet gebruikt, in tegen­stelling tot overgordijnen en dit oogt strakker en zo oogt het interieur groter. Ze werken met een systeem waarmee je het vouw­gordijn trap­loos naar beneden kan schuiven en door de inge­bouwde latjes blijft het gordijn bovenaan strak hangen.

Vouwgordijnen worden meestal lichtdoorlatend geïn­stalleerd, samen met over­gordijnen. Er bestaan echter ook verduisterende vouwgor­dijnen. American stores houden geen warmte binnen, zeker niet als ze lichtdoorlatend zijn.

Bevestiging

American stores bevestig je met een cassette bovenaan. Die wordt in of op de gordijnkast bevestigd. Als je die in de gordijnkast plaatst, hou dan rekening met een overschot van 1 cm aan beide kanten, om ervoor te zorgen dat de gordijnen niet tegen het kozijn schuren.

De cassette met het optrek­systeem van de vouwgordijnen wordt met beugels bevestigd. Die kan je zowel bovenaan
als achteraan inschroeven in de muur of op het kozijn. Daarin kan je dan de cassette bevestigen. Je kan het gordijn nog van de cassette halen (om het te reinigen). Dit doe je door de klittenbandbevestiging los te maken en de touwtjes onderaan los te knopen van de onderste ringen. Dan schuift het touwtje gewoon uit de ringetjes.

 

Plisségordijnen

plissé gordijnen raamdecoratie

Plisségordijnen zijn geplooide gordijnen. De plooien kunnen zowel enkel als dubbel in de gordijnen ingewerkt zijn. De grote troef van deze gordijnen is hun aanpassings­vermogen. Ze kunnen zowat alle vormen van ramen aan. In tegenstelling tot andere gordijnen kan je bij plooi­gordijnen ook een systeem kiezen dat de boven­kant van het venster vrijhoudt, terwijl je andere delen bedekt. Het voor­deel van plissé­gordijnen is dat ze zich heel compact opplooien en daardoor bijna niet zicht­baar zijn, als ze volledig naar boven toe opge­trokken zijn. Ze bestaan zowel in transpa­rante als verduisterende versies. 

Naast een decoratieve waarde en verduisterende eigen­schappen hebben de gordijnen ook een degelijke isola­tiewaarde vergeleken met andere vormen van raamdecoratie. De meeste plisségordijnen hebben plooien aan beide kanten, waardoor er lucht tussen de beide delen vastgezet wordt. Dit geeft een hoge isolerende waarde, naast het feit dat ze ook verduis­terend kunnen zijn en dus zonne­warmte voor een stuk buiten kunnen houden.

Bevestiging

Plisségordijnen worden meestal bevestigd met een cassette bovenaan. Die cassette wordt met beugels bevestigd. De cassette bovenaan kan soms opgedeeld worden in twee delen, zodat het bovenste deel naar beneden kan worden geschoven en je bovenaan het raam vrij hebt, terwijl het onder­aan bedekt is.

 

Jaloezieën

jaloezieën gordijnen raamdecoratie

Jaloezieën bestaan uit hori­zon­tale latten die je zowel kan open­draaien als toedraaien. Zo kan je optimaal spelen met de lichtinval in de ruimte. Onder­aan op de lattenrij bevindt zich een gewicht waar­door de latten altijd recht naar beneden hangen. Dit gewicht zorgt er­voor dat de jaloezieën volledig open­getrokken kunnen worden naar boven toe. Als de jaloezieën zich in deze stand bevinden, dan wordt het licht op geen enkele manier tegen­gehouden.

Wanneer ze toegedraaid zijn, zijn ze bijna niet lichtdoor­latend. Als de jaloezieën niet helemaal dicht­gedraaid worden, dan komt er meestal nog zonlicht binnen, maar kan men van buiten niet naar binnen kijken. Je kan dus perfect regelen hoeveel licht er binnen­komt, zonder privacy te verliezen.

De enige isolerende waarde van stores is dat ze warmte­werend zijn wanneer ze gesloten zijn, wat meer koelte binnen geeft tijdens de zomer. Een bijkomend voordeel is dat je het zonlicht kan tegen­houden, maar ze kan draaien, zodat er toch nog daglicht door de jaloezieën komt.

Bevestiging

Jaloezieën bevestig je met beugels. Die worden op het einde van de jaloezieën bevestigd. De eindbeugels kan je aan drie zijden inschroeven voor een stevige verbinding in de raamomkasting. Een midden­beugel kan je voor de ondersteuning van zware jaloezieën gebruiken of om grote opstellingen te maken.

Als de beugels bevestigd zijn, dan kan je de cassette in de beugels schuiven. De eind­beugels kan je dan dicht­klemmen, zodat de cassette vergrendeld is.

 

Lees hier meer over buitenzonwering voor ramen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine